Het herstel bij Agfa-Gevaert is een proces van lange adem.
Agfa-Gevaert blijft een bedrijf met twee gezichten. De groeimotoren zorgen voor extra omzet en winst, maar de analoge activiteiten zijn verlieslatend en krimpend. Het blijft onduidelijk welk gezicht de bovenhand zal halen. Boetseert de groeibusiness een nieuwe toekomst voor het bedrijf, of blijft de historische activiteit met de bijbehorende pensioenschuld van 388 miljoen euro een te zware last?
Het jaar 2024 was de zoveelste aflevering in deze spannende soap. De groepsomzet daalde met 1 procent en de aangepaste brutowinst met 8 procent. Dat is weinig hoopgevend, maar in het vierde kwartaal lagen de verhoudingen beter. De omzet steeg met 3 procent bij een daling van de brutowinst van 5 procent. Die resultaten waren beter dan verwacht. Het vierde kwartaal bood de aandeelhouders dus een scheut hoop.
De beeldvormingsgroep heeft de jongste jaren al een stevige transformatie ondergaan. In de periode 2020-2024 steeg de omzet uit de groeiende activiteiten, bestaande uit IT voor de gezondheidszorg, de digitale printoplossingen en de oplossingen voor de productie van groene waterstof, met gemiddeld 9 procent per jaar tot 469 miljoen euro in 2024. De krimpende activiteiten, bestaande uit de analoge radiologiefilm en analoge printoplossingen, zagen in dezelfde periode de omzet met 3 procent per jaar dalen tot 594 miljoen euro per jaar.
Wat betreft winstgevendheid is de tweespalt nog meer uitgesproken. De activiteiten met toekomst zagen de brutowinst in de periode 2020-2024 met 34 procent per jaar stijgen tot 52 miljoen euro, terwijl de brutowinst van de krimpende activiteiten daalde met 28 procent per jaar tot 27 miljoen euro.
Het verleden levert dus nog een relatief grote bijdrage aan de groepswinst, maar die bijdrage zal afnemen, met het risico om helemaal te kantelen in een verliespost. Om dat scenario te vermijden voert het bedrijf het zoveelste herstructureringsprogramma uit om de kosten aan te passen aan de dalende omzet. Het huidige plan moet de kostenbasis op jaarbasis met 50 miljoen euro verlagen, maar gaat op korte termijn ook gepaard met herstructureringskosten, waardoor het bedrijf 2024 onder aan de streep verlieslatend afsloot.
Voor dit jaar verwacht het management een sterke prestatie van de groeimotoren. Een aanhoudend sterk orderboek legt de basis voor een nieuwe goede prestatie van Healthcare IT. Vorig jaar daalde de omzet van de divisie met 3 procent en steeg de bedrijfswinst met 5 procent, maar in het vierde kwartaal waren de resultaten beter met een stijging van de bedrijfswinst met 30 procent. Ook de digitaleprintactiviteiten moeten dit jaar een stijging van de omzet en de winst optekenen, net als de verkoop van Zifron-membranen voor de productie van groene waterstof. De radiologiedivisie blijft het grootste zorgenkind, al verwacht het bedrijf daar een stabilisatie van de resultaten.
Mocht het bedrijf in dat kunstje slagen, dan belooft 2025 een relatief goed jaar te worden. Het management verwacht traditiegetrouw een betere tweede helft van het jaar. Een opsteker is ook dat de nettoschuld in het vierde kwartaal gedaald is tot 37 miljoen euro dankzij de afbouw van het werkkapitaal.
Conclusie
Het herstel bij Agfa-Gevaert is een proces van lange adem. De groeiende activiteiten winnen aan belang, maar kunnen de daling van de omzet en de winst bij de krimpende activiteiten nog onvoldoende compenseren om het aandeel een nieuw elan te geven. Het ergste lijkt achter de rug, maar beleggers willen, zeker in deze onzekere tijden, eerst resultaten zien voor duurzaam koersherstel mogelijk wordt. Het advies blijft houden.
Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro