Het toekomstpotentieel van Bekaert blijft ondergewaardeerd
De omzetdaling is geen alarmsignaal, want ook een gevolg van de geslaagde focus van het management op margebehoud en een productportefeuille met meer toekomstpotentieel.
De markt biedt beleggers een nieuwe mooie instapkans in Bekaert. De voorbije maanden daalde de koers met 20 procent, hoewel de fundamenten onder het aandeel intact bleven. Het bedrijf moest wel zijn omzetverwachtingen voor 2024 neerwaarts bijspijkeren, maar in deze fase concentreert het management zich op de verbetering van de winstmarges. Sinds enkele jaren voert Bekaert een beleid om het aanbod te herschikken met een focus op producten die voldoende winstmarge, prijszettingsmacht en groeipotentieel bieden. Noem het snoeien, zodat de business straks mooier kan bloeien.
Die strategie werpt vruchten af. Ondanks een daling van de omzet met 11 procent in de eerste jaarhelft steeg de onderliggende marge op het niveau van de bedrijfswinst van 9,7 naar 9,9 procent. Daardoor daalde de bedrijfswinst slechts met 9,4 procent tot 204 miljoen euro. Die rendabiliteit leverde in de eerste helft van het jaar een winst van 2,8 euro per aandeel op. Dit jaar is een winst van ruim 5 euro per aandeel mogelijk, waardoor de koers-winstverhouding minder dan 7 zou bedragen. Dat is karig voor een bedrijf dat de volatiliteit van de resultaten gevoelig terugschroefde. Vanaf volgend jaar is ook opnieuw winstgroei mogelijk. Intussen hebben drie van de vier divisies de grens van een winstmarge van 10 procent genomen. In 2019 moesten de aandeelhouders nog tevreden zijn met 5,5 procent. Die strategie van margeverbetering liet toe om de nettoschuld drastisch te verminderen en het dividend tegenover 2019 met 160 procent te verhogen.
De omzetdaling is dit jaar nog te wijten aan lagere eindprijzen, die de daling van de inputkosten weerspiegelen, en aan een lichte daling van de verkochte volumes. Bekaert kon zijn winstmarge vrijwaren, maar in een tweede fase moet het uiteraard ook opnieuw met omzetgroei aanknopen om de winst te doen groeien. Een omzetstijging kan door de besparingen van de voorbije jaren een mooie operationele hefboom op de winst zetten. Het bedrijf blijft mikken op een omzetgroei van minstens 5 procent vanaf 2025, bij een winstmarge van 10 procent vanaf 2026. De hogere omzet moet komen van zes groeiplatformen die het management gedefinieerd heeft, inspelend op structurele trends, zoals de energietransitie en de verstedelijking. Met Dramix heeft Bekaert een product in huis dat een bouwproces met gevoelig minder beton en staal mogelijk maakt. Een ander nieuw paradepaardje is een cruciale component voor de productie van groene en blauwe waterstof, al groeit de waterstofmarkt minder snel dan verwacht. Bekaert houdt rekening met een vertraging van 12 tot 18 maanden, maar op lange termijn heeft de wereld veel groene waterstof nodig om de klimaatverandering te beperken. Bekaert staat klaar om de productiecapaciteit te verhogen in functie van de marktvraag. Op de voor Bekaert nog altijd zeer belangrijke bandenmarkt wil het bedrijf zich onderscheiden door de recyclagemogelijkheden van banden te verhogen.
Bekaert lonkt intussen naar kleine maar ook strategische, grote overnames om het productaanbod op markten met groeipotentieel te versterken. De sterke balans, met een schuldgraad die slechts 0,7 keer de bedrijfscashflow bedraagt, geeft het management de nodige speelruimte. De stopzetting van het inkoopprogramma van eigen aandelen zorgt daarbij voor extra munitie.
Conclusie
De koers reageerde overdreven op de lagere omzetverwachtingen voor dit jaar. De omzetdaling is geen alarmsignaal, want ook een gevolg van de geslaagde focus van het management op margebehoud en op een productportefeuille met meer toekomstpotentieel. Tegen de huidige koers hoeven beleggers niet te betalen voor dat potentieel. We behouden het koopadvies. z
Verschenen 21 augustus
Het management concentreert zich op de verbetering van de winstmarges.
Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 35,9
Ticker: BEK BB
ISIN-code: BE0974258874
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,95 miljard euro
K/w 2024: 9
Verwachte k/w 2024: 7
Koersverschil 12 maanden: -17%
Koersverschil sinds jaarbegin: -22%
Dividendrendement: 5%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier