Goedkoop wereldtop in private equity oppikken kan met Brederode

Het parcours van Brederode, dat teruggaat tot begin de jaren 1800, leest als een historische roman over de Belgische kolonies en de bijbehorende grondstoffen- en andere bedrijven. Via fusies en overnames kwam het tot de holding zoals we die sinds 2014 kennen. Die heeft nog steeds Belgische wortels, maar is al ruim een decennium officieel in Luxemburg gevestigd. Brederode is ruim 3 miljard euro waard op de beurs. De jongste twintig jaar houdt de holding een redelijk eenvoudige strategie aan. De portefeuille bestaat uit twee delen: beursgenoteerde aandelen en private-equity- en durfkapitaalfondsen.
De rendementen tonen dat Brederode de juiste aandelen en fondsen weet te kiezen. In de afgelopen twintig jaar bedroeg het jaarlijkse rendement (koersevolutie + dividenden) 9,2 procent, tegenover 7,4 procent voor de Stoxx Europe 600. In de afgelopen tien jaar was dat respectievelijk 13,2 en 6,6 procent. In 2024 verdubbelde Brederode zijn winst bijna tegenover een jaar eerder. 2022 en 2023 ware moeilijke jaren voor private equity. Ook de beurzen hadden het moeilijk, vooral in 2022. Eind 2024 was de private-equityportefeuille goed voor 68 procent van de activa. Ze bestaat voor twee derde uit Amerikaanse beleggingen, een derde Europese en een heel klein beetje Aziatische.
Brederode heeft bewezen dat het op de lange termijn waarde kan creëren voor zijn aandeelhouders.
Dat private-equitydeel is de sterkste troef van Brederode. Het heeft toegang tot de meest exclusieve private-equity- en durfkapitaalfondsen in de wereld, zoals Carlyle, EQT, L-Catterton of Bain. Via Brederode kunnen particuliere beleggers profiteren van die onbereikbare, vooral Amerikaanse private-equityrendementen. In 2024 nam de waarde van de private-equityportefeuille met 11 procent toe. Bovendien waren de uitkeringen die Brederode ontving, hoger dan het kapitaal dat het in die fondsen moest storten. Dat gaf een positieve cashflow uit dat deel van de portefeuille. De winst ervan vervijfvoudigde tegenover een jaar eerder. Die markt kende in de tweede jaarhelft een sterke heropleving, na twee jaar stilstand. Men verwacht dat die trend in 2025 doorzet.
De beursgenoteerde portefeuille, goed voor een derde van de activa, is een mix van technologie (Alphabet, Microsoft), sterk winstgevende kwaliteitsbedrijven (Mastercard, LVMH) en klassieke bedrijven (Iberdrola, Novartis, Sanofi). Zelf deelt de holding haar beursportefeuille op in technologie, financiële diensten, verbruiksgoederen, gezondheidszorg, elektriciteit en andere. De financiële diensten zetten in 2024 de sterkste prestaties neer, met 27 procent winst. In totaal haalde de beursportefeuille maar 7 procent winst, ver onder de 25 procent van de wereldindex.
Ook op het gebied van waardecreatie loopt de holding een mooi langetermijnparcours. In de afgelopen tien jaar steeg het eigen vermogen gemiddeld met 13 procent per jaar. Brederode verhoogt voor het 22ste jaar op rij zijn dividend. In 2024 ging het er met 11 procent op vooruit. Een bijkomende troef is de kostenefficiëntie. De totale kosten zijn goed voor minder dan 0,1 procent van de intrinsieke waarde. Dat maakt het een van de meest kostenefficiënte investeerders in Europa en een pak goedkoper dan veel actief beheerde fondsen.
Conclusie
Brederode noteert tegen een korting van 15 tot 20 procent tegenover de intrinsieke waarde. Dat is lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Brederode heeft bewezen dat het op de lange termijn waarde kan creëren voor zijn aandeelhouders. Het private-equitydeel heeft twee moeilijke jaren achter de rug, maar lijkt voorzichtig te herstellen. Tegen de huidige koers en korting kunnen langetermijnbeleggers die blootstelling willen aan private equity het oppikken.
Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 110,4 euro
Ticker: BREB BB
ISIN-code: LU1068091351
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 3,2 miljard euro
K/w 2024: nvt
Verwachte k/w 2025: nvt
Koersverschil 12 maanden: +6%
Koersverschil sinds jaarbegin: -1,5%
Dividendrendement: 1,2 %
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier