GBL trekt de kaart van private equity

De benoeming van Johannes Huth als CEO van GBL markeert een nieuwe start voor de holding.

GBL wil nog meer de kaart van private equity trekken om de nettoactiefwaarde van de portefeuille en dus ook de rendementen voor de aandeelhouders hoger te stuwen. Met een kwarteeuw ervaring als partner bij het durfkapitaalfonds KKR kan Huth daarvoor de geknipte persoon zijn.

De portefeuille van GBL bestaat nog voor 55 procent uit beursgenoteerde belangen en voor 25 procent uit een aantal grote participaties in groeibedrijven, zoals Sanoptis en Affidea, en voor nog eens 20 procent uit investeringen, vooral in andere fondsen. Tegen 2027 moet het gewicht van de beursgenoteerde belangen dalen tot ongeveer 50 procent, om plaats te maken voor nieuwe investeringen in niet-genoteerde ondernemingen. De achterliggende logica is dat investeringen in private equity een return van ongeveer 15 procent beloven, of ongeveer dubbel zo hoog als van beursgenoteerde bedrijven mag worden verwacht.

Die strategische bijsturing wordt al volop uitgevoerd. Eerder dit jaar werd het belang in het beursgenoteerde certificeringsbedrijf SGS verminderd van 19,1 naar 14,6 procent, goed voor een opbrengst van 772 miljoen euro. In de periode 2024-2027 wil de holding voor 7 miljard euro cash vrijmaken, waarvan 5 miljard afkomstig uit de verkoop van beursgenoteerde belangen. Van die 7 miljard euro wordt in dezelfde periode 3 miljard euro opnieuw geïnvesteerd in nieuwe activa en wordt 3 miljard euro uitgekeerd aan de aandeelhouders, via een fors verhoogd dividend van 5 euro per aandeel en de inkoop van eigen aandelen.

“De rotatie van de portefeuille is al ver gevorderd. We zitten in een zeer goede positie. We hoeven niet meteen te verkopen en we kunnen geduld oefenen om tegen de juiste prijs te investeren in deze onzekere wereld. Op de private-equitymarkt zijn te vraagprijzen nog te hoog. De economische groei vertraagt in de Verenigde Staten en Europa. De verkopers moeten zich nog aanpassen aan die nieuwe realiteit. We hebben netto geen schulden en kunnen een oorlogskas van 5,6 miljard euro mobiliseren”, zegt Frédéric Oudéa, senior executive advisor van GBL.

De nieuwe CEO wacht de stevige uitdaging om de jaarlijkse return te verhogen tot minstens 10 procent.

Het fors verhoogde dividend van 5 euro per aandeel is ongeveer dubbel zo hoog als de kasinkomsten van de holding. “Het dividend wordt niet alleen gefinancierd met de kasinkomsten, maar ook met de opbrengsten van onze verkopen. De volgende drie jaar is het hogere dividend verzekerd. Het tast onze investeringscapaciteit niet aan. We kunnen 1 miljard euro per jaar investeren. Dat komt overeen met twee investeringen per jaar. Dat is realistisch als je selectief en gedisciplineerd investeert”, zegt Xavier Likin, de CFO van GBL.

In afwachting van hoger returns moeten aandeelhouders vrede nemen met de vaststelling dat het aandeel nog altijd met een korting van ongeveer 35 procent noteert op de intrinsieke waarde, die eind maart 112,2 euro per aandeel bedroeg. In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de nettoactiefwaarde met 1,9 procent. Sinds 2012 moeten de aandeelhouders van GBL tevreden zijn met een totale return van 6 procent per jaar, terwijl de Eurostoxx 50 in dezelfde periode een return van 9,1 procent bood.

Conclusie

De nieuwe CEO wacht de stevige uitdaging om de jaarlijkse return te verhogen tot minstens 10 procent. Dat is een must om geleidelijk de hardnekkig hoge beurskorting op de intrinsieke waarde te verminderen. Het dividendrendement van 7 procent oogt aantrekkelijk, maar koersherstel is pas mogelijk als GBL aantoont dat het de beloofde returns kan leveren. Het advies blijft houden.

Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B

Koers: 71,6 euro
Ticker: GBLB
ISIN-code: BE0003797140
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 9,9 miljard euro
K/w 2024: 15
Verwachte k/w 2025: 15
Koersverschil 12 maanden: +1%
Koersverschil sinds jaarbegin: +8%
Dividendrendement: 7%

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content