De 10 veiligste Belgische aandelen


Gezien de turbulente beurstijden, hebben we een nieuwe selectie van de tien veiligste Belgische aandelen gemaakt.
Uiteraard bewegen we ons daarmee op glas ijs en vaak lagen er meerdere aandelen in de balans. Dus moeten we eerst de criteria aanreiken die we hebben gehanteerd om de selectie te maken.
Het basiscriterium is de bèta. Dat is een begrip in de financiële theorie dat duidt op de gevoeligheid van de koers van een individueel aandeel tegenover de evolutie van de index. Een bèta van 0,8 bijvoorbeeld betekent dat het aandeel gemiddeld met 0,8 procent stijgt of daalt als de referentie-index met 1 procent stijgt of daalt. In florissante beurstijden heb je het liefst aandelen met een bèta boven 1, in turbulente tijden dat de beurs daalt liever aandelen met een bèta minder dan 1. De tien geselecteerde aandelen hebben dus een bèta minder dan 1. Daarnaast hebben we gekeken naar de stabiliteit van het dividend en de aard van de activiteiten. En in crisistijden wil je ook liever gezonde financiën.
1. TINC. Bèta van 0,54 tegenover de referentie-index. Heel stabiele activiteiten met uitzicht op inkomstenstromen op lange termijn. Sterke voorspelbaarheid van het dividend op lange termijn. Specifieke markt, met beperkte concurrentie. Aanvaardbare schuldpositie.
2. Colruyt. In turbulente tijden waarin het recessiegevaar om de loer ligt, is de retailer een veilige en terechte keuze. Bovendien is er een superlage bèta van 0,13.
3. Fluxys. Bèta van 0,51. Unieke marktpositie met gunstige perspectieven. Uitzicht op voorspelbare groei van het dividend. Stevige balans.
4. Moury Construct. Bèta van 0,54. De bouwsector is wel conjunctuurgevoelig, maar Moury is sterk groeibedrijf in een afgeschermde niche. IJzersterke balans, met financiële ruimte om het dividend nog jaren op te trekken.
5. Elia. Bèta van 0,99, dus op de limiet. Unieke marktpositie. De financieringsproblemen zijn opgelost. Uitzicht op een voorspelbare groei van het dividend. Aanvaardbare schuldpositie.
6. Miko. Met een bèta van 0,56 een logische keuze. Niet conjunctuurgevoelig, al zijn de resultaten volatieler door de grotere afhankelijkheid van de koffieprijs, na de verkoop van de plasticdivisie. Voorspelbaar dividend. Sterke balans.
Het basiscriterium is de bèta van een aandeel, de gevoeligheid voor schommelingen.
7. EVS. Bèta van 0,59. De techsector is niet de veiligste sector, maar EVS heeft een sterke marktpositie in zijn niche. Voorspelbaar dividend. Aanvaardbare waardering. Sterke balans.
8. Ahold Delhaize. Bèta van 0,52. Strikt genomen een Nederlands aandeel, maar wel in de Belgian All Shares-index. Sterke marktpositie in een stabiele sector. Voorspelbare dividendgroei. Stevige balans.
9. Solvac. Bèta van 0,68. Solvac is de controleholding boven Solvay en Syensqo om overnamepogingen te kunnen afslaan. Heel voorspelbare dividendgroei. Financieel gezond, maar wel afhankelijk van de resultaten van de dochterbedrijven.
10. GIMV. De holding, die niet langer onder de vleugels van de Vlaamse overheid schuilt, heeft een aanvaardbare bèta van 0,72. Blootgesteld aan de technologiesector, maar behoedzaam geïnvesteerd en met een stevig dividend.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier