De GBL-tanker keert traag
Het siert GBL dat het de beleggers op zijn eigen website op de hoogte houdt van de totale aandeelhoudersreturn, want die is heel pover. Inclusief geherinvesteerde dividenden bedroeg hij per 9 mei -8,8 procent. Over de voorbije drie jaar is de gemiddelde jaarlijkse return -6 procent. Over de jongste tien jaar moeten de beleggers het stellen met een jaarlijkse gemiddelde return van 2,4 procent, terwijl de Europese aandelenindex 7,5 procent bood.
Met die resultaten is het moeilijk beleggers te overtuigen. Tekenend is de hoge beurskorting van bijna 40 procent op de intrinsieke waarde van de portefeuille,. Het management vindt die korting overdreven en voert een inkoopprogramma van eigen aandelen uit ter waarde van 500 miljoen euro. Ook vorig jaar is voor ruim 800 miljoen euro eigen aandelen ingekocht. Beleggers zijn voorlopig niet onder de indruk. Om het vertrouwen te herwinnen, zal GBL met fraaie resultaten en dito returns moeten uitpakken.
Daarom bouwt GBL zijn portefeuille van belangen in beursgenoteerde bedrijven gestaag af, om meer te investeren in durfkapitaal, wat hogere returns belooft. De tanker keert traag, want de portefeuille bestaat nog altijd voor 65 procent uit beursgenoteerde belangen. Het management wijst erop dat de grootste drie posities gunstige perspectieven bieden. SGS mikt op een organische omzetgroei van 5 tot 7 procent per jaar richting 2027. Ook Pernod Ricard rekent op de middellange termijn op een omzetgroei met 4 tot 7 procent. Adidas mikt, onder impuls van een nieuwe CEO, op een groei dicht tegen 10 procent. GBL maakte gebruik van het sterke koersherstel bij adidas om zijn belang te verminderen van 7,6 naar 6,9 procent, goed voor een opbrengst van 258 miljoen euro bij een meerwaarde van 155 miljoen.
Bij de niet-beursgenoteerde belangen wijst GBL op de sterke prestaties van Affidea en Sanoptis. De belangen in die Europese leiders in respectievelijk diagnostiek en oogheelkunde wegen 2,05 miljard euro, 20 procent meer dan de aanschafwaarde.
Dankzij de solide prestaties van de vlaggenschepen steeg de netto-actiefwaarde van de portefeuille in het eerste kwartaal met 4,4 procent, tot 118,6 euro per aandeel. Dat is een opsteker na een zwak 2023. Vorig jaar daalde de portefeuillewaarde met 2,2 procent. Dat staat in schril contrast met de relatief goede returns die de Europese beurzen boden in 2023.
De kasinkomsten, die de basis vormen voor het dividend, zijn stabieler. In het eerste kwartaal boekte GBL al 149 miljoen euro aan ontvangen dividenden, waaronder een bijdrage van 32 miljoen van GBL Capital, de divisie die belegt in durfkapitaal via fondsen en partners. De divisie is nu goed voor 17 procent van de portefeuille en bood de jongste tijd betere returns dan de beursgenoteerde participaties.
De kasinkomsten van het eerste kwartaal geven het management al voldoende vertrouwen om voor dit jaar een dividend van minstens 2,75 euro per aandeel te geven, betaalbaar in 2025. De balans blijft ook sterk. De schuldgraad bedraagt slechts 10 procent van de portefeuillewaarde. Dat laat GBL toe in te spelen op investeringsmogelijkheden.
Conclusie
De resultaten van het eerste kwartaal van dit jaar waren behoorlijk. Toch blijven de prestaties van GBL ruim achter op de rendementen die de Europese beursindexen bieden. Het management probeert de bakens te verzetten door meer te investeren in niet-genoteerde belangen, maar de tanker keert traag. De hoge beurskorting van 40 procent ten opzichte van netto-actiefwaarde is interessant, maar weerspiegelt de grote twijfels van beleggers. Het advies blijft ‘houden’.
GBL bouwt zijn portefeuille van belangen in beursgenoteerde bedrijven gestaag af.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 71 euro
Ticker: GBLB
ISIN-code: BE0003797140
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 10,4 miljard euro
K/w 2023: 7
Verwachte k/w 2024: 15
Koersverschil 12 maanden: -8%
Koersverschil sinds jaarbegin: -1%
Dividendrendement: 3,8%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier