Ageas doet eindelijk zijn grote Britse overname

AGEAS

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar op 14 april kondigde Ageas de overname van de Britse digitaleschadeverzekeraar esure aan.

Vorig jaar mislukten de pogingen om het Britse Direct Line in te lijven. Voor die overname was Ageas bereid om 3,7 miljard euro op tafel te leggen. Direct Line kwam uiteindelijk voor 4,3 miljard euro in handen van Aviva, de grootste Britse verzekeraar. In december vorig jaar ging Ageas voor 250 miljoen euro een partnerschap aan met Saga Services. Vanaf het vierde kwartaal zullen de auto- en woningverzekeringsproducten van Ageas UK dankzij een distributieovereenkomst voor twintig jaar worden verdeeld via het makelaarsnetwerk van Saga. Daarnaast omvat de transactie de overname van de activiteiten van Saga die mikken op 50-plussers.

Met de overname van esure maakt Ageas een veel grotere sprong. Het betaalt 1,295 miljard Britse pond in cash, omgerekend 1,51 miljard euro, aan het privateequitybedrijf Bain Capital. Esure staat sterk in distributie via prijsvergelijkingswebsites (PCW) en is daarom complementair met het huidige Ageas UK, dat vooral met makelaars en partnerschappen werkt. De transactie wordt normaal in de tweede jaarhelft afgerond. Ageas verwacht de volledige integratie af te ronden tegen eind 2028. De synergievoordelen zouden op volle snelheid 115 miljoen euro jaarlijkse kostenbesparingen voor belastingen opleveren en het rendement op het eigen vermogen op groepsniveau positief beïnvloeden. De distributie van de verzekeringscontracten zal na de transactie fiftyfifty zijn verdeeld over makelaarspartnerschappen en PCW, tegenover slechts 18 procent via PCW momenteel. Daarmee boort Ageas ook een jonger doelpubliek aan.

De geïntegreerde groep wordt het nummer drie op de sterk consoliderende Britse auto- en woningsverzekeringsmarkt. Voor de transactie met Saga was Ageas UK nog het nummer zeven. Esure boekte vorig jaar 1 miljard pond bruto premie-inkomsten. Tegen 2028 mikt het nieuwe Ageas UK op 3,25 miljard pond bruto premie-inkomsten en een operationeel resultaat van 300 miljoen pond (nog ruim 100 miljoen in 2024).

Voor de financiering van de overname van esure gaf Ageas voor het eerst sinds 2008 nieuwe aandelen uit: het haalde 550 miljoen euro op met de uitgifte van 10,97 miljoen aandelen tegen 50,15 euro per aandeel. Dat was een aanvaardbare korting van 5,4 procent op de laatste koers voor de aankondiging. Het aantal aandelen stijgt met 5,8 procent tot 199 miljoen. De rest van de overnameprijs wordt met beschikbare cash en schulden gefinancierd. De impact op de solvabiliteit blijft beperkt tot -10 procent tot ongeveer 208 procent (Solvency II-ratio), ruim boven het minimum van 150 procent.

CEO Hans De Cuyper beklemtoonde dat het progressieve dividendbeleid van het strategische plan tot 2027 niet zal worden aangepast. Bovendien blijft er door de kapitaalverhoging voldoende ruimte om andere overnamekansen te bekijken. Zo maakt de verzekeraar er geen geheim van interesse te hebben in het Belgische Ethias. Ageas keert in juni een slotdividend van 2 euro per aandeel bruto uit, wat het totale dividend op 3,5 euro bruto brengt, een stijging met 7,7 procent tegenover vorig jaar (3,25 euro per aandeel). Het inkoopprogramma van eigen aandelen loopt door.

Conclusie

Het aandeel reageerde positief op het Britse overnamenieuws. De transactie verstevigt aanzienlijk de positie van Ageas in het Verenigd Koninkrijk en de slaagkansen op de lastige Britse verzekeringsmarkt. We zijn positief over de transactie, die strategische onzekerheid wegneemt en bevestigen het advies.

Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B

Koers:
52,6 euro
Ticker: AGSN BB
ISIN-code: BE0974264930
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 10,5 miljard euro
K/w 2024: 7,8
Verwachte k/w 2025: 7,6
Koersverschil 12 maanden: +22,3%
Koersverschil sinds jaarbegin: +11,4%
Dividendrendement: 6,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content