Bittere pil voor Umicore
Beleggers moeten de bittere pil van het voorlopig mislukte batterij-avontuur doorslikken. Het management gooit de handdoek nog niet, maar deze divisie zal pas vanaf 2028 waarde scheppen.
Voor de aandeelhouders van Umicore is het voorlopig mislukte batterijmaterialenavontuur een pijnlijke zaak. De markt hecht geen waarde meer aan die divisie, die tot vorig jaar beloofde de nieuwe winstmotor van het bedrijf te worden. Van de 3,1 miljard euro die werd ingezet op de batterijdivisie, wordt 1,6 miljard afgeschreven.
Zelfs op middellange termijn is de kans klein dat Umicore die 3,1 miljard euro ooit zal terugverdienen. Dit jaar draait de batterijdivisie op het niveau van de bedrijfscashflow net break-even, met dank aan een uitzonderlijke meevaller van 50 miljoen euro. In 2025 en 2026 zal de divisie een bedrijfsverlies boeken. “Pas in de laatste jaren van dit decennium verwacht we in de batterijdivisie rendementen die hoger liggen dan de kapitaalkosten”, zegt de nieuwe CEO Bart Sap.
De doorbraak van elektrische auto’s blijft achter op de verwachtingen, en erger nog: Umicore lijkt technologisch op het verkeerde paard gewed te hebben. Umicore is gespecialiseerd in de NMC-technologie, terwijl de markt, zeker in Azië, vooral de LFP-technologie verkiest. NMC-batterijen zijn performanter, maar ook duurder. De goedkopere LFP-batterijen sluiten beter aan bij de wens van de klant, die geen fortuin wil neerleggen voor een elektrische auto.
Umicore moet zich schikken naar de markt. Nieuwe investeringen worden minstens uitgesteld. De beslissing over een nieuwe fabriek in Canada valt pas volgend jaar. Ook de bouw van een recyclagefabriek voor batterijmaterialen wordt verdaagd. Ten vroegste in 2032 wil Umicore over recyclagecapaciteit beschikken, gezien de vertraagde aanvoer van batterijmaterialen en de langer dan verwachte levensduur van batterijen. Dit jaar wordt minder dan 650 miljoen euro geïnvesteerd, hoofdzakelijk in de fabrieken in Europa en Korea, waarbij die investeringen afgedekt zijn door afnamecontracten. Umicore verlaagt ook de toekomstige afnamevolumes en vertraagt de opstart van al gecontracteerde volumes met minstens achttien maanden.
De markt heeft de waarde van de batterijdivisie op nul gezet.
De malaise in de batterijmaterialendivisie weegt zwaar op de resultaten. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een aangepaste bedrijfscashflow tussen 760 en 800 miljoen euro, in lijn met de winstwaarschuwing van juni. Vorig jaar boekte Umicore nog een bedrijfscashflow van 972 miljoen euro. De resultaten van de andere divisies zijn goed en conform de verwachtingen. De katalysatorendivisie kampt met een vertraging in de autosector, maar scoort goede marges. De recyclagedivisie moet afrekenen met lagere prijzen voor edelmetalen als rhodium en palladium, wat de bedrijfscashflow met 13 procent afroomt. Ook de kleinste divisie van speciale materialen kampt met moeilijke omstandigheden.
Voor de eerste helft van het jaar resulteerde de lagere bedrijfscashflow in een aangepaste winst van 0,49 euro per aandeel. Op jaarbasis mag dus op een winst van 1 euro per aandeel worden gerekend, wat een koers-winstverhouding van 13 oplevert. Door de afschrijving op de batterij-activa dook het nettoresultaat diep in het rood, maar positief is dat de balans geen slagzij maakt. Er blijft een eigen vermogen van 2 miljard euro op een balanstotaal van 8,2 miljard. Ook de netto financiële schulden blijven onder controle, want de netto schuldpositie is beperkt tot 1,7 keer de bedrijfscashflow.
Conclusie
Beleggers moeten de bittere pil van het voorlopig mislukte batterij-avontuur doorslikken. Het management gooit de handdoek nog niet, maar deze divisie zal pas vanaf 2028 waarde scheppen. De markt heeft de waarde van de batterijdivisie op nul gezet. De andere divisies zorgen voor een winst van 1 euro per aandeel en dekken de beurswaarde. Het koersherstel zal tijd vragen, maar we behouden het koopadvies. z
Verschenen op 31 juliKoers: 12,7 euro
Ticker: UMI
Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
ISIN-code: BE0974320526
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 3,14 miljard euro
K/w 2023: 12
Verwachte k/w 2024: 13
Koersverschil 12 maanden: -52%
Koersverschil sinds jaarbegin: -48%
Dividendrendement: 4%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier