Agfa-Gevaert heeft nog een groot blok aan zijn been

Agfa-Gevaert © belga
*  

Verleden en toekomst vechten nog altijd een verbeten strijd uit bij Agfa-Gevaert. De verlieslatende historische activiteiten krimpen verder, terwijl de nieuwe groeimotoren op toerental komen. De strijd is nog onbeslist. Het eerste kwartaal van 2024 was zwak, maar in het tweede kwartaal haalden de groeimotoren nipt de bovenhand. De omzet bleef stabiel, terwijl de bedrijfscashflow steeg van 13 naar 22 miljoen euro. Nettowinst leverde dat betere kwartaal nog niet op. In de eerste heft van 2024 was er een verlies van 17 miljoen euro. Beleggers willen eerst resultaten zien voor ze meestappen in het potentiële groeiverhaal van Agfa.

Met een omzet van 112 miljoen euro en een bedrijfscashflow van 22 miljoen is de divisie Digital Print & Chemicals de grootste van de groep. Ze zit in het groeikamp, met een omzetstijging van 8 procent en een sterke verbetering van de winstgevendheid. Door de aantrekkende verkoop van digitale printers kan Agfa ook meer bijbehorende inkten slijten. Daarnaast steeg ook de omzet van Zirfon met 62 procent. Dat membraan is een cruciale component bij de productie van groene waterstof. In Europa lopen investeringsprojecten in groene waterstof vertraging op, maar in Noord-Amerika, India en het Midden-Oosten neemt de interesse toe. De bouw van de nieuwe Zirfon-fabriek in Mortsel ligt op schema.

Ook aan de Healthcare IT-divisie kunnen de aandeelhouders van Agfa nog veel plezier beleven. De omzet daalde weliswaar met 7 procent in het tweede kwartaal, maar dat is grotendeels te wijten aan klanten die overstappen van hardware naar cloudoplossingen. Dat zorgt voor grotere deals met een langere looptijd en hogere recurrente inkomsten. Een sterke stijging van de orderportefeuille zal niet onmiddellijk leiden tot een hogere omzetgroei, omdat de meeste orders cloudoplossingen zijn, die op de korte termijn geen grote projectinkomsten opleveren, maar op de lange termijn staan ze wel garant voor recurrente inkomsten. De divisie moet ook nog 10 miljoen euro aan extra investeringen in innovatie verteren. Toch verwacht het management er een verdere verbetering van de winstgevendheid.

Vooral in de radiologiedivisie worstelt Agfa met krimpende historische activiteiten. Met een omzet van 98 miljoen euro en een bedrijfscashflow van 7 miljoen euro is de divisie nog een belangrijke activiteit in de groep, met een grote kostenbasis. De verkoop van fysieke film staat aanhoudend onder druk door een gewijzigd aankoopbeleid van Chinese ziekenhuizen. De omzetdaling met 5 procent weegt zwaar op de rendabiliteit. De bedrijfscashflow boerde 29 procent achteruit. Beterschap wordt niet meteen verwacht. Er is een nieuw besparingsplan opgesteld om de kostenbasis in de klassieke filmbusiness met 50 miljoen euro te verlagen.
Een valse nooit in het rapport van het tweede kwartaal is een negatieve vrije cashflow van 40 miljoen euro. Die is onder meer te wijten aan de stijging van het werkkapitaal. De nettoschuldpositie is daardoor opnieuw opgelopen tot 99 miljoen euro. Agfa heeft wel nog een groot deel van inkomsten van de verkoop van de offsetdivisie te goed, maar de koper, Aurelius, betwist nog de verkoopprijs. De laatste betaling zou nog dit jaar in orde moeten komen.

Conclusie

De groeimotoren komen verder op toerental, maar zijn voorlopig onvoldoende sterk om te zorgen voor een structurele winstgevendheid. De klassieke filmbusiness is nog een te zwaar blok aan het been. Het aandeel is diep weggezakt, maar beleggers willen eerst resultaten zien voor ze meestappen in het potentiële groeiverhaal van Agfa. Het advies blijft ‘houden’.

Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B

Koers: 1,03 euro
Ticker: AGE:BB

ISIN-code: BE0003755692
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 160 miljoen euro
K/w 2023:
Verwachte k/w 2024:
Koersverschil 12 maanden: -32%
Koersverschil sinds jaarbegin: -28%
Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content