Adviesverlaging na fraai koersherstel voor AB InBev

© BELGA
*  

Voor het tweede kwartaal op rij weet AB InBev de aandeelhouders te overtuigen. De volumes blijven onder druk staan, maar de omzet stijgt wel. Vooral de genormaliseerde ebitda (bedrijfskasstroom) gaat er veel meer op vooruit dan de markt had ingeschat, zodat een mooie positieve koersreactie kwam op de cijfers.
Zo treed AB InBev in de voetsporen van Heineken (zie Trends Beleggen 18) en doen de Europese brouwersaandelen het sinds het jaarbegin een pak beter dan de Stoxx 600 Food & Beverage-index.Toch moeten we weer beginnen met de vaststelling dat de volumes opnieuw achteruitgegaan zijn, met 2,2 procent. Er was een krimp van 2,1 procent verwacht.

Opnieuw laat de bierconsumptie het afweten in de grootste twee economieën. In China, waar AB InBev lokale bieren als Sedrin en Harbin verkoopt, bedraagt de volumedaling 9,2 procent. Dat is wel minder slecht dan de twee voorgaande kwartalen. Ook in de Verenigde Staten zien we weer een verzwakking (-5,1%). Landen als Colombia en Mexico blijven het schitterend doen. Daar breken de volumes records. Midden- en Zuid-Amerika steken er opnieuw bovenuit. Europa presteert ook weer beter, in lijn met de verwachtingen.
Minder volumes betekent echter niet minder omzet. De vergelijkbare omzet nam met 1,5 procent toe, tot 14,57 miljard dollar, perfect in lijn met de analistenconsensus. Dat is te danken aan hogere prijzen en een grotere verkoop van premiumbieren.

De grote, aangename verrassing was echter dat de genormaliseerde ebitda (bedrijfskasstroom) met 7,9 procent is toegenomen, tot 4,987 miljard dollar. Dat cijfer ligt ver boven de analistenconsensus van 3,68 procent. De ebitda-marge (bedrijfskasstroom/omzet) steeg met 35,6 procent (tegen 34,3% verwacht ). Daar was Midden-Amerika de uitblinker, met een fameuze ebitda-marge van 49,1 procent (48,1% verwacht). De teleurstelling was ook hier Azië (China), met een margedaling tot 36,1 procent (37,3% verwacht), tegenover 37,7 procent in het eerste kwartaal van 2024. Maar in de context van een zwakke volume-ontwikkeling is de globale ebitda-marge een sterke prestatie.

De onderliggende winst per aandeel steeg van 0,75 naar 0,81 dollar (analistenconsensus: 0,74 dollar). De winst per aandeel springt van 0,54 naar 1,08 dollar per aandeel, omdat door de verzwakking van de dollar de inkomsten uit andere munten, zoals de euro, voor een extra stijging zorgen. De bedrijfstop van AB InBev houdt, net als die van Heineken, vast aan de klassieke verwachting van 4 à 8 procent organische groei voor de genormaliseerde ebitda. Dat cijfer ligt ook in lijn met de gemiddelde analistenverwachting van +5,98 procent. Van het opgestarte aandeleninkoopprogramma van 2 miljard dollar was op het moment van publicatie al voor 1,4 miljard dollar ingekocht.

Conclusie

In de grootste economieën twee (VS en China) verzwakt de bierconsumptie, maar dat kan de pret voor de aandeelhouders niet bederven. Uiteraard houdt het management het bij de klassieke verwachting, omdat men ook verwijst naar mogelijke wijzigingen in wetgeving. De vorige keer hebben we een adviesverhoging doorgevoerd. De koers is de jongste jaren al vaak getopt in de zone 60-62 euro, waar we nu weer vlak bij staan. Na een koersklim van 23 procent verlagen we het advies weer. We geven in de sector de voorkeur aan Heineken.

Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B

Koers: 59,60 euro
Ticker: ABI BB
ISIN-code: BE0974293251
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 120,3 miljard euro
K/w 2024: 22
Verwachte k/w 2025: 18
Koersverschil 12 maanden: +3%
Koersverschil sinds jaarbegin: +23%
Dividendrendement: 1,7%

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content