Bitcoin schiet naar recordhoogte met Trumps presidentschap in het vooruitzicht

Donald Trump op een rally in North Carolina | Foto: Getty

De koers van bitcoin, ‘s werelds grootste cryptomunt, doorbrak woensdag voor het eerst de grens van 75.000 dollar. De forse stijging wordt toegeschreven aan de kans op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten. Investeerders in digitale munten zien in Trump een bondgenoot die de sector wil stimuleren, terwijl zijn tegenstander Kamala Harris veel terughoudender is over crypto.

Donald Trump heeft beloofd van de Verenigde Staten de “cryptohoofdstad van de wereld” te maken. Hij heeft aangekondigd dat er onder zijn presidentschap meer ruimte zou komen voor bedrijven in die sector. Hij zou de regels versoepelen die onder de regering-Biden zijn ingevoerd. Die beloftes zorgden voor optimisme onder crypto-investeerders, die hopen op een bloeiende toekomst voor digitale valuta.

Niet alleen bitcoin profiteert van de overwinning van Trump. Ook de koers van dogecoin, regelmatig gepromoot door de techmiljardair Elon Musk, schoot omhoog met 18 procent. Musk, die zich de laatste tijd openlijk als Trump-supporter heeft geout, heeft dogecoin als “meme-munt” groot gemaakt. De munt kreeg daardoor een boost, samen met de verwachting dat de cryptovriendelijke regelgeving onder Trump verder kan uitbreiden.

Analisten merken op dat de spanning rond de verkiezingsuitslag een rol speelde in de stijging van de cryptokoersen. “Investeren in bitcoin is volgens mij een van de beste manieren om op de verkiezing te speculeren”, zei Frederick Collins, de CEO van het dataplatform VeloData, aan Bloomberg aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “De munt is makkelijk verhandelbaar en sterk afhankelijk van de uitslag. Het is dus vrij veilig om te zeggen dat de prijsstijgingen samenhangen met Trumps toenemende winstkansen.”

Rem op de markt

Onder de regering-Biden was de cryptosector minder populair bij de toezichthouders. De SEC, de Amerikaanse financiële waakhond, nam strenge maatregelen om de markt te reguleren. Door de val van enkele grote cryptobedrijven, zoals het faillissement van FTX, voerde de SEC de controle nog op. Gary Gensler, het hoofd van de SEC, uitte stevige kritiek en noemde de sector “vol fraude en misleiding”.

Toch blijft er hoop bij crypto-investeerders dat Trump een andere koers zal varen. De steun die hij tijdens zijn campagne uitsprak, zou kunnen leiden tot een soepelere regelgeving, vooral als hij de touwtjes van de financiële sector in handen krijgt. Dat zou een forse stimulans zijn voor crypto-bedrijven die nu moeite hebben om in de Verenigde Staten te opereren.

De recente toestroom van geld in bitcoin-ETF’s, beleggingsfondsen die in bitcoin investeren, heeft ook bijgedragen aan de koersstijging. Grote partijen zoals BlackRock en Fidelity trokken miljarden dollars aan in hun bitcoinfondsen, wat de markt een extra duwtje gaf. Die fondsen maken het eenvoudiger voor beleggers om in bitcoin te stappen zonder de munt zelf te bezitten.

De Belgische bitcoinpionier Tuur Demeester waarschuwde in Trends eerder voor het overschatten van de politieke invloed. “Lokale politiek, zelfs in de Verenigde Staten, zal op lange termijn niet veel invloed hebben op de prijs van bitcoin”, zei hij. “Wat de Amerikaanse politici wel kunnen doen, is het moeilijker maken voor mensen in de Verenigde Staten om actief te zijn in bitcoingerelateerde bedrijven. Trump zou wel enkele beperkingen kunnen terugdraaien en de weg kunnen vrijmaken voor een verdere groei.”

Lees ook:

Partner Content