Beurzen twijfelen niet na mislukte Duitse regeringsvorming
Welgeteld een halfuur hebben de Europese financiële markten getreurd om de mislukte vorming van een Jamaica-coalitie in Duitsland.
Dat de Duitse liberalen de stekker uit de onderhandelingen hebben getrokken, deed de euro en de Europese beursindexen even kopje-onder gaan. Maar in de loop van de dag gingen de Europese beurzen weer naar winst, alsof de regeringshervorming in Duitsland hen niet interesseert.
De koers van Altice (+5,3%) maakte de grootste sprong in ruim twee jaar. En toch is dat maar een schrale troost voor de aandeelhouders. Het aandeel was sinds 2 november in waarde gehalveerd na een winstwaarschuwing. Beleggers zijn bang dat de groep van Patrick Drahi, die met 50 miljard dollar schulden is beladen, in de problemen komt. Ze vreesden een zware kapitaalverhoging. Drahi heeft de aandeelhouders gerustgesteld dat er geen plannen op tafel liggen om met de uitgifte van nieuwe aandelen geld op te halen. Dat zorgde voor een opgeluchte reactie, maar daarmee is het vertrouwen van de markt nog niet hersteld en zijn de risico’s nog niet verdwenen.
Het was al een tijd bekend, maar de mogelijkheid dat een koper 40 procent van de aandelen van Belron, de maatschappij boven Carglass, verwerft, is nu heel concreet. Dat drijft de koers van D’Ieteren (+4,1%) op. Het heeft met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) exclusieve onderhandelingen over de investering in Belron opgestart. Het is duidelijk dat we van D’Ieteren na de afhandeling van die deal een nieuwe investering genre Moleskine mogen verwachten. Het bedrijf zou daardoor meer en meer het profiel van een gespreide investeringsmaatschappij krijgen.
De aandelen van Ablynx (+10,6%) deden het een stuk beter dan die van D’Ieteren, zonder dat er nieuws van het bedrijf zelf was. Een gunstig gevolg van de Amerikaanse notering op Nasdaq is dat er nu ook een rist Amerikaanse beurshuizen het Gentse biotechbedrijf beginnen op te volgen. Een aantal start de opvolging vandaag en daarbij valt telkens op dat de koersdoelen ver boven de koers liggen. Er zijn pieken tot 33 dollar bij Baird en tot 29 euro bij Jeffries. De koersklim van vandaag verkleint alvast al een beetje die kloof.
De rode lantaarn in de Bel-20 was vandaag heel nadrukkelijk voor Bekaert (-5,3%). Kepler Chevreux is in een nieuw rapport kritisch over het metaalverwerkend bedrijf uit West-Vlaanderen en verlaagt het koersdoel naar 34 euro.
Dinsdag is het uitkijken naar de vastgoedprijzen in Frankrijk en de verkopen van bestaande woningen in de Verenigde Staten. Verder zijn er de halfjaarresultaten van Greenyard.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier