Beurzen trekken met twijfels het paasweekend in
De Europese beurzen kwakkelen de jongste dagen. Donald Trump zorgt nu meer voor twijfel dan voor geruststelling en probeerde gisterenavond nog de dollar naar beneden te praten, wat maar ten dele is gelukt. Volgens de Amerikaanse president is de dollar te duur omdat de markten zoveel vertrouwen in hem hebben.
De mindere beursstemming, ook in Brussel, weerhield Fagron (+10,6%) er vandaag niet van te schitteren. De trading update leerde dat de omzet in het eerste trimester met 7,1 procent is gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei moet echter gerelativeerd worden, omdat hij vooral het gevolg is van wisselkoersenwinsten door het forse herstel van de Braziliaanse real tegenover de euro. Toch is er reden om te veronderstellen dat de slechte periode achter ons ligt en het vernieuwde management de zaken weer onder controle heeft. Zo zakte voor het eerst in zes kwartalen de omzet in magistrale bereidingen niet meer. Het was die activiteit die Fagron in zware moeilijkheden bracht. Bovendien is de hypermoderne steriele faciliteit in de VS (Wichita) in maart opgestart. Die moet over de Grote Plas voor een stevige groei zorgen de komende drie tot vijf jaar. Zodra tegen juli de drie uitstaande obligaties voor circa 285 miljoen euro zijn terugbetaald, kan Fagron opnieuw op het overnamepad. Allemaal elementen die de hoop wettigen dat Fagron weer kan groeien.
In de Bel-20-index blonk Bekaert (+6,4%) uit na een adviesverhoging tot kopen van het beurshuis Kepler Chevreux.
Wall Street keek uit naar de start van het resultatenseizoen in de banksector. Met Citigroup (+1,6% bij de start op Wall Street) en JPMorgan (+1,0% bij de start op Wall Street) waren er meteen twee kleppers om de aftrap te geven. Beiden hebben niet teleurgesteld.
Citigroup zag de winst met 17 procent toenemen en klopte met 1,27 dollar per aandeel de gemiddelde analistenverwachting van 1,24 dollar per aandeel. De betere resultaten zijn vooral het gevolg van een toename met 19 procent tot 3,62 miljard dollar van de inkomsten uit de handel van vastrentende beleggingen, zeg maar obligaties. Citigroup realiseerde daar de hoogste kwartaalomzet in drie jaar tijd.
Bij JPMorgan zien we een vergelijkbaar verhaal. Winst met 1,57 dollar per aandeel boven de analistenconsensus van 1,52 dollar, dankzij ook 17 procent winststijging tot 6,45 miljard dollar. Naast de 17 procent klim van de inkomsten uit obligatiehandel merken we hier ook een sterk dan verwachte toename in de rentemarge met 11 basispunten.
Op Goede Vrijdag is het uitkijken naar de inflatie en detailhandel in de Verenigde Staten en de industriële productie in Japan. Beursnoteringen zijn er dan weer niet, want alle belangrijke westerse beurzen zijn gesloten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier