Beurzen sterk, pond zwak
De Europese aandelenmarkten zijn sterk aan de week begonnen. Vooral de grondstoffenwaarden stuwden de indexen naar boven, na goede cijfers over de industriële productie in China.
De olieprijs herstelde ook verder, nu er een consensus groeit dat het olieaanbod minstens zijn piek heeft bereikt. Aan de andere kant van het spectrum stond het Britse pond met de grootste daling op dagbasis tegenover euro en de dollar in zeven jaar. Dat Boris Johnson, de populaire burgemeester van Londen, zich voor een brexit heeft uitgesproken, voedt de onzekerheid over de uitslag van het referendum en zet de Britse munt onder druk.
De Britse grootbank HSBC (-1,2%) zorgde wel voor een nieuwe wanklank in de Europese financiële sector, na Credit Suisse en Deutsche Bank. HSBC moest een kwartaalverlies van 858 miljoen dollar opbiechten, onder meer omdat de voorzieningen voor het aantal slechte kredieten met 32 procent zijn gestegen tot 1,64 miljard dollar. Vooral voor de olie- en de gassector moet de bank afboekingen doen en voorzieningen aanleggen. Analisten verwachten dat het management met een kostenreductieplan moet komen om de doelstelling van het rendement op eigen vermogen van 10 procent tegen 2018 te halen. Het rendement voor het boekjaar 2015 bleef steken op 7,2 procent, ver van dat doel.
Umicore (+7,4%) is veruit de grootste stijger in de Bel-20-index. Boven op de interesse voor de sector kwamen er nog twee lovende analistenrapporten. Zowel UBS als Kepler Chevreux trokken hun advies op naar ‘kopen’ en verhoogden hun koersdoel naar 49 en 45 euro.
Een andere Bel-20-waarde met nieuws was UCB (-3,7%). Na het groene licht van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA voor het epilepsiemiddel Briviciat van vrijdag, waren er vandaag gunstige testresultaten voor romosozumab, een middel tegen osteoporose bij vrouwen na de menopauze. De primaire eindpunten werden gehaald, zodat UCB en zijn partner Amgen hun dossier wellicht nog dit jaar voor goedkeuring kunnen indienen. Dat was voldoende voor KBC Securities om het advies naar ‘kopen’ te verhogen en het koersdoel van 80 naar 84 euro op te trekken. Het Amerikaanse beurshuis Jeffries was kritischer, omdat de secundaire eindpunten niet werden gehaald. Het ziet dus minder potentieel in het toekomstige geneesmiddel. Vandaar dat de aanvankelijke winst nog omsloeg in verlies.
Dinsdag is het onder meer uitkijken naar de vastgoedprijzen in de Verenigde Staten (S&P Case Shiller-index). Daarnaast maakt Aedifica halfjaarcijfers bekend. Danone komt naar buiten met zijn jaarcijfers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier