Beurzen maken een betekenisvolle bodem

Op maandag 24 juni daalde de S&P500-index tot 1553,25 punten. Die low is vanuit technisch oogpunt belangrijk.

In de vorige bijdrage wees ik op enkele belangrijke steunen. Op basis daarvan schreef ik dat als de S&P500-index, de wereldwijde trendsetter voor aandelen, boven de oude weerstandszone tussen 1540 en 1575 blijft, dat een gezonde correctie is na de stijging met 22 procent sinds november 2012.

Er zijn vijf andere elementen uit de technische analyse die dat bevestigen. Maakt u om te beginnen gebruik van de befaamde Andrews Pitchfork, uitgebreid met Fibonacci-koersdoelen, dan staaft die de vorige analyse met een steun op 1553,25 punten (zie grafiek). Gebruik Andrews Pitchfork ook op uw aandelen, want op basis van drie pivotpunten – belangrijke keerpunten in een koerstrend – tekent Andrews Pitchfork betrouwbare toekomstige steun- en weerstandslijnen. Op de grafiek van de S&P500 bevestigen de pivots P0, P1 en P2, getekend in 2011 en 2012, de steun op 1553,25 punten.

Ten tweede is er de Fibonacci 38,2%. De recentste opwaartse koerstrend is begonnen in november 2012. Fibonacci gemeten tussen die low en de top van mei 2013 geeft het belangrijke Fibonacci 38,2%-niveau, namelijk 1553,32 punten. Ten derde: de steunlijn. Het trendkanaal sinds november 2012 heeft nu drie belangrijke bodems. De laatste is die van 1553,25 punten.

De S&P500 is teruggevallen tot zijn stijgende honderddaagse gemiddelde. Opnieuw een gezonde correctie. Groene kaarsen op een rode Bollinger Band wijzen ten slotte op een kortetermijntrendkeer. Al die technische signalen duiden erop dat de S&P 500-index een betekenisvolle bodem heeft gemaakt.

Kan die bodem dan niet meer neerwaarts worden doorbroken? Dat is precies de reden waarom u dagelijks de S&P500 controleert. Dat neemt amper een minuut in beslag. Want zet de stijging niet door, dan gaan we opnieuw een stuk lager tot de volgende steun, namelijk 1513 en 1472 punten. Dat is de voorbije week ook met de goudprijs gebeurd. Het goud maakte een sterke bodem op 16 maart op 1321,5 dollar per ounce. Countertrendbeleggers konden daar mooi van profiteren, want het goud steeg tot 1487,5 dollar per ounce. Maar ik schreef dat een trendbelegger veiliger investeert als de goudprijs opnieuw boven de horizontale weerstandslijn van 1525 punten noteert. En daar is de goudprijs niet meer boven geraakt.

Ik herhaal dat het vooral tijdens een correctie belangrijk is na te gaan welke aandelen het meeste potentieel bieden. Op 21 juni kreeg het Belgische farma-aandeel UCB het advies ‘countertrend kopen’ tegen 38,84 euro. Een pracht van een aankoopsignaal, na de scherpe terugval van 50 euro. De steun van augustus 2012 hield stand en een dergelijke low op de MACD-indicator hadden we de afgelopen jaren niet meer gezien. Ook de Darvas-boxen op de grafiek maken een en ander duidelijk.

De slaagkansen van de belegger nemen toe wanneer meerdere elementen elkaar bevestigen. Maar met countertrendaandelen moet u snel zijn. Ondertussen is het koopsignaal op het aandeel van UCB een week oud. Daalt UCB opnieuw tot 38 euro, maak dan niet de fout om alsnog in te stappen. Want precies zoals bij de S&P500-index moet de koers doorzetten. Is dat niet het geval, dan winnen de beren aan kracht en is een verdere terugval mogelijk.

Welk beloftevol aandeel kreeg nog geen koopadvies en doet het bijzonder goed sinds de correctie van 22 mei 2013? Dat brengt ons tot de oefening van de vorige bijdrage. Controleert u vandaag via de spinnenwebanalyse de Bel-20-aandelen, dan is er slechts één dat positief noteert: Bekaert (+8%, zie grafiek). U maakt het beste een vergelijkbare analyse op de belangrijkste beursindexen zoals de AEX, de CAC40 en de DAX30.

Controleer bovendien die Belgische industriële waarde met de Darvas-boxen. In één oogopslag merkt u dan dat Bekaert piekt zodra die door de technische weerstand van 24,60 euro raakt. Dat is een feit wanneer de beursindexen hun opwaartse trend hervatten.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content