Beurzen in het rood: is er reden tot ongerustheid?
In navolging van Wall Street is de beurs van Tokio zwaar in het rood geëindigd. De Nikkei ging 4,17 procent lager en eindigde op zijn laagste niveau in vier maanden. Is er reden tot ongerustheid voor beleggers? Drie vragen aan Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk.
De Amerikaanse en Japanse beurzen maken een diepe duik. Hoe komt dat?
Danny Reweghs: “Eigenlijk zijn er twee basisoorzaken voor de huidige malaise op de beurzen: de vertraging van de groei in China en tapering (vermindering van het inkoopprogramma van obligaties door de Federal Reserve) in de VS. Die twee fenomenen hebben ertoe geleid dat op de eerste plaats hedge funds zijn beginnen schuiven met hun geld. Zij hebben hun geld teruggetrokken uit de opkomende landen en herbelegd in veiligere havens/munten en kozen vooral voor de VS (dollar) en Japan (yen). Dat heeft de vrees doen ontstaan dat er een nieuwe groeilandencrisis is begonnen en verstevigt anderzijds de positie van dollar en yen, wat niet in de kaart speelt van de Amerikaanse en nog minder van de Japanse economie. Een zwakke munt is haast voor elk land een doelstelling. Gisteren viel dan ook in de VS de ISM-indicator voor de industrie erg tegen, wat doet vrezen dat de tapering ook de Amerikaanse groei in gevaar brengt.”
De beurzen deden het al een hele tijd erg goed. Komt deze sterke daling als een verrassing?
Danny Reweghs: “Elke correctie van enige omvang kan er pas komen als die niet wordt verwacht. Er was eind vorig jaar na weer een sterk beursjaar quasi unanimiteit onder strategen/analisten dat ook 2014 een goed beursjaar zou worden. Dus voor de beleggingsgemeenschap is dit inderdaad een verrassing.”
Zal een verdere correctie op de beurzen een effect hebben op de economische crisis?
Danny Reweghs: Vooral de Fed vindt het belangrijk dat Wall Street het goed doet om het vertrouwen van consumenten en bedrijfsleiders overeind te houden. Voor Europa speelt dat minder omdat een veel kleiner gedeelte van de vermogens in aandelen is belegd. Maar in de groeilanden zien we dat een aantal landen zoals Turkije de rente fors hebben opgetrokken om de val van de munt een halt toe te roepen. Daar kan de impact op de economie dan ook groter zijn. Noch de Fed, noch China hebben echter een boodschap aan verder uitdeinen van de correctie op de financiële markten en al zeker niet aan een economische groeivertraging. Een duidelijke boodschap van hen in die richting kan dan ook de storm terug doen gaan liggen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier