Beurzen eindigen moeilijk kwartaal met valse noot

© BELGA

De Europese aandelenmarkten hebben de laatste handelssessie van de maand in het rood afgesloten.

In de loop van de dag liepen de verliezen op tot boven 1 procent. De lagere olieprijs en hoger dan verwachte Amerikaanse werkloosheidsaanvragen lagen mee aan de basis van het verlies. Ook het verlies bij de telecomaandelen woog op de Europese indices. De Franse telecomspelers Orange en Bouygues lieten weten dat de fusiegesprekken trager verlopen dan verwacht, wat hun aandelen op verlies zette. Beleggers kijken ook gespannen uit naar de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers van maart, die morgen bekend worden gemaakt. De Bel-20-index eindigde in navolging van zijn Europese collega’s met een verlies van 1,36 procent. ING (-2,16%) en KBC (-2,11%) tekenden, net als hun sectorgenoten elders in Europa, voor de grootste verliezen in de index.

Delhaize (-1,06%) stond een groot deel van de dag op winst dankzij een koersdoelverhoging van de analisten van KBC. Die wijzen erop dat de fusiegroep Ahold-Delhaize meer synergiewinsten zal kunnen realiseren dan het zelf aangeeft en dat de onlineactiviteiten van Ahold – waaronder bol.com – ondergewaardeerd worden. Het koersdoel voor Delhaize gaat van 110 naar 119 euro. Het aandeel Delhaize werd in de late namiddag echter meegesleurd in de verkoopgolf.

Op de fixingmarkt schoot Fountain (+21,5%) omhoog nadat de koffieautomatenverdeler dinsdagavond al een jaarwinst van 204.000 euro bekendgemaakt had. Een aangename verrassing in vergelijking met het verlies van 15,3 miljoen euro het jaar voordien.

Fluxys Belgium (+2,34%) gaat een stabiel dividend van 1,2 euro per aandeel uitkeren aan zijn aandeelhouders. De gasnetbeheerder slaagde erin zijn nettowinst over het voorbije boekjaar licht te doen stijgen (+1% naar 61,1 miljoen euro of 0,87 euro per aandeel), en dat ondanks de lagere rentevoeten waarmee de winst van de monopolist wordt gereguleerd. Onder meer via efficiëntie-inspanningen en enkele eenmalige elementen slaagde Fluxys Belgium erin de lagere rentevoeten te compenseren. De omzet zakte met 3 procent naar 538 miljoen euro nadat de energiewaakhond CREG de gastransporttarieven met 7 procent had verlaagd. Er werd het voorbije jaar voor 188 miljoen euro aan investeringen gerealiseerd, waaronder de nieuwe gasleiding Alveringem-Maldegem.

TUI (+1,85%) liet weten dat zowel de boekingen als de omzet voor de zomer van 2016 voorliggen op schema. De lagere vraag naar reizen naar Turkije wordt gecompenseerd door de groeiende populariteit van vakantiebestemmingen in Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden. TUI bevestigde zijn vooruitzichten van een stijging van de winst voor intresten, belastingen en afwaarderingen (ebita) voor het volledige jaar van minstens 10 procent. Eind vorig jaar verlaagde de Britse touroperator nog die groeivooruitzichten van 12,5 à 15 naar 10 procent door de toenemende onveiligheid in de populaire vakantiebestemming Egypte.

Panasonic (+1,7%) verwacht dat zijn operationele winst dit jaar met 8,5 procent zakt tot 375 miljard yen (2,9 miljard euro). Het Japanse conglomeraat focust steeds meer op nieuwe groeimarkten in plaats van op zijn klassieke consumentenelektronica. Zo investeert het onder meer in apparatuur en IT-toepassingen voor woningen en wagens, en in de batterijen die het samen met Tesla Motors ontwikkelt. Panasonic wil 1000 miljard yen (7,8 miljard euro) spenderen om de omzetcijfers op te krikken. Deze investeringen wegen op de korte termijn op de winstgevendheid van de groep, maar Panasonic verwacht dat dankzij die investeringen de operationele winst tegen 2018 terug zal klimmen naar 500 miljard yen (4 miljard euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content