Danny Reweghs
Beurszomer is eindelijk begonnen
De ontknoping in de Griekse saga blijft de Europese financiële markten beroeren. Alhoewel we ook niet moeten overdrijven. De reacties zijn toch een heel stuk bedaarder dan de paniekreacties in 2011-2012 toen Grieks, maar ook Spaans, Italiaans, Portugees en zelfs even Belgisch staatspapier werd gedumpt.
Het ziet er trouwens vlak voor deadline van dit weekend weer beter uit. De Griekse regering van premier Tsipras heeft een hele resem besparingen en hervormingen overgemaakt aan de schuldeisers en bij deze laatste is voor het eerst ook weer verzoenende taal te horen, inclusief de mogelijkheid van een schuldverlichting of -herschikking.
Na enkele heel moeilijke weken, waarin de Europese beurzen sinds midden april 10 tot 15% van hun riante winsten uit de eerste maanden waren kwijtgeraakt, leven ze de jongste dagen weer op. Het begin wellicht van een (serieuze) opluchtingsrally.
ECB paraat
Sowieso staat de Europese Centrale Bank (ECB) klaar om in te grijpen. Het lopende maandelijkse opkoopprogramma van 60 miljard EUR per maand is hét instrument om dat te doen. Bij een eventuele aanval op Italië, Spanje, Portugal, … kan de ECB steeds vuurkracht tonen door het papier van die specifieke landen tijdelijk te overwegen in het opkoopprogramma. Al is de kans dat dit nodig is de jongste uren en dagen toch weer flink geslonken. Het ziet er wel degelijk naar uit dat zondag een akkoord uit de bus komt.
Chinese schokgolf
Nog spectaculairder de jongste weken was de val van de Chinese beurzen. De beurswijsheid ‘what goes up, must come down’ is hier weer van toepassing. De Shanghai Composite-index verdubbelde tussen november vorig jaar en juni dit jaar. Maar de daling gaat nog steeds sneller dan de klim, want midden deze week stonden we een derde lager en staan vele, jonge (onervaren) Chinese aandelenbeleggers weer met beide voeten op de grond. Maar ook hier zien we de jongste dagen terug een fors herstel.
Vervelend was dat de val op de lokale Chinese beurzen ook gevolgen had op andere markten. Vooral de grondstoffenmarkten en -aandelen hebben zwaar afgezien. De angst van beleggers is immers dat de klap op de beurzen de Chinese groei verder gaat aantasten en zo zelfs de wereldeconomie.
Gering besmettingsgevaar
In dat besmettingsgevaar geloven we niet echt. De forse beurshausse van het afgelopen jaar heeft de Chinese economie in elk geval ook geen groei-impuls gegeven. Bovendien staat de overheid klaar om de economie en markten te ondersteunen. Eerder een koopopportuniteit dan een reden om in paniek te verkopen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier