Beurstoekomst Miko ziet er goed uit
Dat Miko op de fixingmarkt (2 noteringen per dag) noteert, kan op het eerste zicht een nadeel lijken, maar het de groep niet weerhouden om in de voorbije 8 jaar de omzet te verdubbelen. De gangmaker van die sterke groei was volgens Gert De Mesure (Demes Invest) de kunststofafdeling met een omzetgroei van 180%.
De koffieservice deed het in feite ook niet slecht met een groei van 46% in die 8 jaar. De winstgroei volgde wel. In de jaren 2010 en 2011 gooiden hogere grondstoffenprijzen (die niet onmiddellijk doorgerekend werden) roet in het eten. In 2011 kwamen daar nog herstructureringskosten bij voor de sluiten van een productie-eenheid.
De resultaten over de eerste helft van 2012 tonen een lichte beterschap en als de tweede helft van 2012 min of meer ‘normaal’ is, dan gaat Miko een goed 2012 tegemoet. De Mesure herinnert eraan dat vooral in de tweede helft van 2011 de resultaten minder goed waren door herstructureringskosten en door de negatieve impact van hogere grondstoffenprijzen.
Miko maakt nu immers minder gewag van de druk van hogere grondstoffenprijzen, daarnaast profiteert de groep ook van de introductie van nieuwe producten in zijn kunststofafdeling (bv. schaaltjes voor kant-en-klaar maaltijden en kunststofdoosjes voor de verpakking van wasproducten). Op basis van dat winstherstel bedraagt de koers/winst van Miko slechts 8,5, wat zondermeer heel goedkoop is.
Miko zal schuldenvrij worden
In vroegere waarderingen via DCF bekwam De Mesure (en bekomt hij vandaag ook nog) hoge koersdoelen (meer dan 70 euro per aandeel zonder probleem), maar tot onze spijt zagen we dat niet in de evolutie van de beurskoers.
Een meer diepgaande analyse leert hem echter dat heel wat van de vrije cash-flow van Miko opging in het werkkapitaal, zeg maar de financiering van voorraden en het verlenen van klantenkrediet, wat onvoldoende kon opgevangen worden door leverancierskrediet.
Een parameter om de evolutie van dat werkkapitaal te meten, is verhouding tot de omzet. Zo steeg de ratio werkkapitaal/omzet van 14,1% in 2001 naar 23,9% in 2011.
In absolute termen gaat het om een verschil van 22 miljoen euro die meer door het werkkapitaal opgeslorpt wordt, een niet onaardig bedrag als je dat afzet tegenover de huidige beurskapitalisatie van 63 miljoen euro.
Nu lijkt die evolutie min of meer tot een eind te komen, waardoor Miko meer vrije cash flow zal realiseren, waarmee de netto financiële schuld sneller afgebouwd zal kunnen worden.
Dat geeft Miko op termijn meer financiële mogelijkheden om overnames te doen of om het dividend te verhogen. De beurstoekomst van Miko ziet er dus heel gunstig uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier