(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, nadat Moody’s vrijdagavond de kredietstatus van de Verenigde Staten verlaagde, waardoor de Amerikanen nu hun laatste ‘triple A’-rating kwijt zijn.
Futures op de S&P 500 wezen ongeveer een half uur voor de openingsbel op een daling van 1,1 procent. De Nasdaq ligt maandag op koers voor een verlies van 1,5 procent.
“De afwaardering kan op korte termijn wat marktvolatiliteit veroorzaken, maar de structurele zorgen liggen elders. Het echte risico ligt in de fiscale ontwikkelingen in de VS. We bevinden ons op een kritiek moment in het Congres, waar het tienjarenplan voor de overheidsfinanciën wordt besproken. De beslissingen die daar worden genomen, zullen een veel grotere impact hebben op de markten”, volgens Russel Matthews van RBC BlueBay Asset Management.
Volgens Matthews is er tot nog toe geen politieke wil om het begrotingstekort, dat momenteel ongeveer 6,5 procent van het Amerikaanse bbp bedraagt, structureel terug te dringen.
“Dit betekent een stijging van de staatsschuld en de rentelasten”, volgens de expert van RBS BlueBay Asset Management.
“Zonder ingrijpen is een ‘Liz Truss-moment’ onvermijdelijk voor de VS: een plotselinge stijging van de rentevolatiliteit en een scherpe stijging van de lange rente. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit omslagpunt zal plaatsvinden. Voorlopig zien wij geen heil in het nemen van actief risico op de Amerikaanse rentecurve”, aldus Matthews.
Zondag bagatelliseerde de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent de lagere kredietrating door op NBC te zeggen dat Moody’s een achterlopende indicator is. Tegelijkertijd waarschuwde de minister dat de wederzijdse importheffingen die voor 90 dagen zijn opgeschort opnieuw kunnen worden ingesteld als landen niet in “goed vertrouwen” onderhandelen met de VS.
“Dit betekent dat het marktoptimisme van een week geleden elk moment kan worden verstoord”, volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.
“Het besef dat dit optimisme voorbarig kan zijn, zou een terugkeer naar veilige beleggingen moeten uitlokken”, volgens Ozkardeskaya.
Goud was maandag inderdaad in trek, met de goudprijs die 1,7 procent steeg naar 3.243 dollar, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente opliep naar bijna 4,56 procent en de dertigjarige variant uitkwam boven de 5 procent.
De verlaging van de rating veroorzaakte een onmiddellijke reflex bij de langere rente, volgens analisten van KBC. Toch is de afwaardering niet verrassend gezien de begrotingssituatie in de VS.
De stap is “grotendeels symbolisch omdat de twee andere ratingbureaus de rating al eerder hebben verlaagd”, aldus KBC.
Op macro-economisch vlak is er later vanmiddag aandacht voor de leidende economische indicatoren in de VS. Verder is het geen heel spannende week op economisch vlak, maar zullen de komende dagen wel een aantal Fed-sprekers van zich laten horen.
De euro/dollar noteerde maandagmiddag 0,9 procent hoger op 1,1262, terwijl de olieprijzen met 0,6 procent daalden. WTI kostte circa 62 dollar en Brent 65 dollar per vat.
Bedrijfsnieuws
Walmart noteerde voorbeurs 1,6 procent lager. De retailreus waarschuwde afgelopen week dat het de prijzen zal moeten verhogen vanwege de Amerikaanse importheffingen. Dat kwam Walmart afgelopen weekend op flinke kritiek van president Trump te staan.
Volgens Trump moet Walmart de prijsstijgingen niet wijten aan zijn importheffingen. De Amerikaanse president eiste ook dat Walmart de klap van de tarieven zelf absorbeert of “opeet”.
Aandelen van populaire technamen als Nvidia, Tesla en Palantir stonden voorbeurs ook onder druk, met verliezen van circa 2,5 tot ruim 4 procent.
Nvidia zette maandag plannen uiteen om zijn samenwerking met Taiwanese bedrijven uit te breiden. Zo wil het met Foxconn een AI-supercomputer bouwen.
Netflix bereikte vorige week nog de hoogste aandelenkoers ooit en had een marktkapitalisatie van meer dan 500 miljard dollar. Het aandeel noteerde maandag voorbeurs 1,8 procent lager.
UnitedHealth verloor afgelopen week bijna 23 procent, maar wist vrijdag wel met ruim 6 procent te herstellen. Maandag lijkt daar voorlopig 4,5 procent bij te komen.
Aandelen van crypto-gerelateerde bedrijven als Coinbase, Robinhood en MicroStrategy leverden maandag voorbeurs ook in, met verliezen van zo’n 3 tot 4,5 procent. Naar verwachting zal de Amerikaanse Senaat op zijn vroegst maandag een wetsvoorstel over stablecoins aannemen. De zogeheten GENIUS Act zou digitale munten reguleren die, zoals Tether en USD Coin, gekoppeld zijn aan een fiat valuta waarvan de waarde berust op vertrouwen zoals de dollar of de euro. De wet zou emittenten verplichten om een bepaalde hoeveelheid liquide en veilige activa aan te houden, naast andere voorwaarden.
Het zou de eerste grote overwinning voor de cryptosector betekenen op wetgevend gebied, hoewel kenners verwachten dat de volgende stappen in het reguleren van de sector mogelijk lastiger zullen zijn.
Slotstanden
De S&P 500 sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 5.958,38 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent op 19.211,10 punten. De Dow Jones index won 0,8 procent op 42.654,74 punten.