(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd, na een gunstig inflatiecijfer uit de Verenigde Staten. Ook stijgende defensie-aandelen bleken een steun in de rug.
De Stoxx Europe 600 index steeg 0,6 procent tot 546,95 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,7 procent op 23.695,59 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,2 procent hoger bij een stand van 7.853,47 punten. De Britse FTSE ging 0,6 procent hoger op 8.633,75 punten.
Na een moeizame ochtendsessie veerden de Europese beurzen vanmiddag op, na een onverwachte daling van de Amerikaanse producentenprijzen in april.
“Dit geeft aan dat bedrijven er voorlopig voor kiezen om hogere kosten op te vangen in de winstmarges”, aldus ING. Dat biedt de Federal Reserve de ruimte om de rentes later dit jaar verder te verlagen, volgens de bank.
Defensie-aandelen waren donderdag opvallende stijgers. Volgens Duitse media zou het land akkoord zijn met de 5 procent NAVO-norm, oftewel het percentage van het bbp dat aan defensie-uitgaven besteed zou moeten worden.
Rheinmetall won 5,7 procent in Frankfurt en Thales eindigde 2,8 procent hoger in Parijs. In Milaan steeg Leonardo ruim 4 procent.
De Europese Unie ziet intussen signalen dat er schot zit in de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten, omdat de Amerikanen lijken aan te sturen op een de-escalatie, zo gaf de Poolse bewindsman Michal Baranowski donderdag aan.
Verder waren er ook economische cijfers uit de eurozone. De Britse economie groeide in maart en dat kan een renteverlaging door de Bank of England vertragen.
Economisch nieuws was er verder over de industriële productie in de eurozone, die harder steeg in maart.
Volgens de economen van ING had dit vooral te maken met Amerikaanse bedrijven die een voorraad aan Europese producten wilden opbouwen voordat de handelsoorlog in april zou losbarsten. ING verwacht dan ook niet dat dit aanhoudt “De onderliggende zwakte blijft”, volgens de bank.
Dat bleek donderdag ook uit een tweede raming van de economische groei in de eurozone in het eerste kwartaal. De groei van 0,3 procent was iets lager dan de 0,4 procent die eerder voor het eerste kwartaal werd gemeld.
De olieprijs daalde met 2,7 procent tot 61,64 dollar voor WTI-olie in juni en 64,32 dollar voor Brentolie in juli. De daling was vermoedelijk een reactie op de uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump, die vanuit Doha aangaf dat er zicht is op een atoomakkoord met Iran.
De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1187. Er is speculatie dat de Amerikaanse president Trump afspraken kan maken met andere landen om de dollar te devalueren als onderdeel van een handelsdeal. Berichten dat de VS en Zuid-Korea vorige week spraken over wisselkoersen “zouden genoeg moeten zijn om een aantal alarmbellen te laten afgaan”, volgens analisten van Pepperstone.
Bedrijfsnieuws
Er waren donderdag veel sterke dalers na kwartaalupdates met wisselende vooruitblikken.
Thyssenkrupp sloot 12,5 procent lager na een zwakkere omzet in het afgelopen tweede kwartaal en zwakke orders. De aangepaste winst daalde 90 procent. Het bedrijf meldde een zwakke vraag en lagere prijzen in de segmenten Materials Services en European Steel. Ook werden er veel staalfabrieken omgebouwd.
Verzekeraar Allianz bleef bij zijn outlook nadat hogere kosten de winst drukten. De winst daalde van 2,48 naar 2,42 miljard waar een stijging tot 2,70 miljard euro was voorzien. De verzekeraar eindigde 1,1 procent lager in Frankfurt.
Merck KGaA verlaagde zijn outlook juist vanwege uitdagende economische omstandigheden en tegenwind in de valutakoersen. Het EBITDA-resultaat zal zo’n 250 miljoen euro lager uitvallen dan eerder gedacht, rond 6,1 miljard euro, met een bandbreedte van 300 miljoen aan weerszijden. Het aandeel verloor 6,8 procent in de DAX
Siemens overtrof de verwachtingen dankzij een hogere omzet in het tweede kwartaal, met sterke resultaten bij de industriële tak. De winst steeg van 2,03 miljard naar 2,25 miljard euro en de omzet met 7 procent tot 19,8 miljard euro. Het aandeel daalde toch met een procent op de Duitse beurs.
Deutsche Telekom heeft zijn outlook licht verhoogd na een sterker dan voorzien eerste kwartaal. Het aandeel steeg met 2,8 procent.
De Franse videogameontwikkelaar en -uitgever Ubisoft verloor ruim 18 procent in Parijs na een zwakke vooruitblik. Een omzetcijfer van 1,85 miljard euro was iets lager dan waar het bedrijf eerder op zei te mikken en het komende jaar zal ongeveer hetzelfde bedrag binnenkomen, terwijl analisten rekenden op een groei van 13 procent. Ubisoft rekent op een neutraal resultaat, waar analisten een EBIT van 209 miljoen euro hadden voorspeld. Daarbij staan er weinig grote games op de planning die het tij zouden kunnen keren, volgens George Brown van Deutsche Bank.
Engie deed juist goede zaken op de Franse beurs, met een plus van 3,6 procent, nadat het Franse nutsbedrijf de outlook voor heel 2025 handhaafde, terwijl de winstcijfers afgelopen kwartaal een impuls kregen van de infrastructuuractiviteiten.
Aandelen van luxemerken als LVMH en Kering stonden donderdag onder druk en trokken de CAC 40 mee in het rood, met verliezen van 3,4 tot 5 procent.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot verdeeld, met een verlies van 0,4 procent voor de Nasdaq.