Europese beurzen sluiten lager

ABM Financial News Financieel persbureau voor België en Nederland.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten, nadat de euro daalde op Amerikaanse inflatiecijfers die geen spoedige renteverlaging door de Fed aankondigden.

De Stoxx Europe 600 index daalde met 0,4 procent tot 544,95 punten. De Duitse DAX verloor 0,4 procent tot 24.060,29 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,5 procent in de min op 7.766,21 punten.

De Britse FTSE 100 koerste vanochtend voor het eerst boven de 9.000 punten maar sloot 0,7 procent lager op 8.938,32 punten.

Beleggers maakten zich mogelijk iets meer zorgen over de heffing van 30 procent die president Trump afgelopen weekend aankondigde voor importproducten uit de Europese Unie. De marktreactie was eerst onverschillig, maar als voor 1 augustus geen akkoord wordt bereikt kan een dergelijk tarief de eurozone aan de rand van een recessie brengen. “Het risico dat de importheffingen hoger worden dan de 10 procent waar we van uitgingen, is nu aanzienlijk toegenomen”, aldus Oxford Economics.

De aandacht was gericht op Amerikaanse inflatiecijfers en de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken. Die noteerden lager, na sterke resultaten maar voorzichtige vooruitblikken. 

De Amerikaanse inflatie steeg van 2,4 procent in mei naar 2,7 procent en de kerninflatie van 2,8 naar 2,9 procent. Dit was geen verrassing maar rechtvaardigt volgens Frank Vranken van Edmond de Rotschild de voorzichtigheid van de Fed met renteverlagingen. “Toch verwacht de futuresmarkt nog steeds bijna twee renteverlagingen tegen het einde van dit jaar. En de regering-Trump zet alles op alles om Jerome Powell zover te krijgen.” 

De iets lagere kerninflatie houdt volgens econoom James Knightley van ING de kans op een renteverlaging door de Fed in september nog levend, maar die sterft als juli en augustus minder gunstig zouden zijn. “Dan hebben we een duidelijk bewijs van een zwakkere arbeidsmarkt nodig om de Fed voor december tot actie te bewegen.” 

De Duitse ZEW index toonde in juli opnieuw een beter economisch sentiment. De verwachtingsindex steeg van 47,5 in juni naar 52,7. In mei noteerde de index nog op 25,2. De index voor de huidige situatie bleef negatief. 

De industriële productie in de eurozone steeg in mei 1,7 procent, na een daling van ruim 2 procent in april. En de inflatie in Spanje steeg in juni van 2,0 naar 2,3 procent, iets meer dan eerder gemeld. 

De economische groei in China bedroeg in het tweede kwartaal 5,2 procent. Volgens ING blijft China op koers om de groeidoelstelling voor dit jaar te halen. De Chinese detailhandelsverkopen stegen in juni minder hard, maar de industriële productie steeg juist sterker in juni. 

De euro/dollar daalde een half procent tot 1,1604 na het inflatiecijfer uit de VS, wat zou wijzen op een lagere kans op renteverlagingen door de Fed. De olieprijzen daalden met bijna een procent.

Ook de tienjaarsrentes daalden licht, terwijl bitcoin 2,5 procent aan waarde verloor en circa 117.000 dollar kostte.

Stijgers en dalers

Brenntag sloot bovenaan in Frankfurt, met een plus van 2,8 procent. 

Autofabrikanten, maandag nog uit de gratie, wonnen terrein terug. BMW won 1,9 procent, Mercedes -Benz 1,5 procent, evenals Porsche en Volkswagen. Zalando won 1,1 procent.

Commerzbank, maandag in trek door hernieuwde speculatie over een overname door UniCredit, verloor weer 2,7 procent. Verder won BASF 1,4 procent, na de winstwaarschuwing van afgelopen weekend, waardoor het aandeel maandag met ruim een procent daalde.

Infineon ging 0,8 procent hoger en ook elders stonden halfgeleideraandelen in de plus. ASML steeg zelfs 2,7 procent in Amsterdam. STMicroelectronics won 0,6 procent in Parijs.

Van invloed was mogelijk het nieuws dat sectorgenoot Nvidia garanties kreeg van de Amerikaanse regering, dat het zijn H20 kunstmatige intelligentiechip weer mag verkopen in China, daags nadat CEO Jensen Huang een ontmoeting had met president Donald Trump.

Anderzijds was er een minder gunstig analistenrapport van KBC Securities, dat voorzichtiger werd over de Nederlandse chipindustriebedrijven en de adviezen verlaagde.

In de CAC 40 ging Teleperformance aan kop met een winst van 1,6 procent en wonnen ook de Franse autobouwers terrein. De banken stonden juist onder druk.

Defensiebedrijf Thales leverde 2,6 procent in Parijs, terwijl Rheinmetall 2,8 procent verloor in Frankfurt. 

L’Oreal ging er 1,5 procent op achteruit nadat Barclays het advies verlaagde van Overwogen naar Onderwogen en ook het koersdoel verlaagde.

ING won 0,2 procent in Amsterdam, nadat het aandeel door Barclays op de kooplijst werd gezet.

In Brussel verloor Solvay 1,6 procent, nadat het chemiebedrijf maandagavond met een winstwaarschuwing kwam.

In Stockholm verloor Ericsson 7,7 procent. Het Zweedse telecommunicatiebedrijf kondigde dinsdag een verhoging van de AI-investeringen aan, onder meer in Zweden, nadat de winst in het tweede kwartaal boven verwachting bleek. Tegelijkertijd wees het bedrijf op de toenemende onzekerheid, zowel wat betreft mogelijke Amerikaanse importheffingen als de bredere macro-economische omgeving.

Volvo steeg 0,6 procent. Het aandeel verloor maandag nog meer dan 4 procent, nadat bekend werd dat de importheffingen resulteerden in een afschrijving van ruim 1 miljard dollar in het tweede kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content