Europese beurzen sluiten hoger
(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger, na optimisme over de handelsoorlog en veel economische cijfers.
De brede STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 527,48 punten, de Duitse DAX klom 0,3 procent tot 22.496,98 punten en voor de CAC 40 in Parijs resteerde een plus van 0,5 procent op 7.593,87 punten. De FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 8.494,85 punten in Londen.
Markten haalden steun uit maatregelen van president Trump om de impact van zijn importheffingen op de auto-industrie te verzachten. Hij versoepelde enkele heffingen op de import van buitenlandse onderdelen van auto’s in de VS.
Beleggers balanceren tussen hoop op renteverlagingen en geopolitiek. Een zwak Amerikaans groeicijfer drukte woensdag de rentemarkt.
“De Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal, terwijl importeurs wanhopig probeerden om zoveel mogelijk producten binnen te halen voordat de heffingen werden ingevoerd. Een stijgende inflatie gaf voeding aan het stagflatieverhaal en beperkte de mogelijkheden van de Fed om de economie te ondersteunen, nu het economische sentiment verslechtert”, zei econoom James Knightley van ING.
Er waren erg veel economische cijfers. In de ochtend ging het om de groei van de eurozone en in de lidstaten Duitsland en Frankrijk. De economie van de eurozone groeide licht in het eerste kwartaal, met 0,4 procent. Dat was beter dan de 0,2 procent in het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis bleef de groei stabiel op 1,2 procent.
In Duitsland was de groei wat zwakker, met 0,2 procent ten opzichte van het laatste kwart van 2024. Op jaarbasis kromp de Duitse economie licht. Er zaten in april 2,93 miljoen Duitsers zonder baan, iets minder dan de 2,97 miljoen van maart. Toch steeg het werkloosheidspercentage van 6,2 naar 6,3 procent.
De inflatie in Frankrijk trok iets aan door een prijsstijging van 0,5 procent in april na 0,2 procent in maart. Op jaarbasis was het inflatiecijfer stabiel en laag op 0,8 procent.
De werkgelegenheid in de VS groeide matig in april, bleek woensdag verder. Het aantal banen steeg met 62.000, terwijl de markt rekende op 120.000 nieuwe banen. Het aantal hypotheekaanvragen in de VS daalde afgelopen week met 4,2 procent, bleek verder, maar de aanstaande huizenverkopen zaten juist in de lift in de afgelopen maand, door een lagere hypotheekrente. In de regio Chicago houdt de economische krimp aan, zo bleek.
Een belangrijk Amerikaanse inflatiecijfer, uit het PCE-rapport, wees intussen op een daling van 2,8 procent in februari naar 2,6 procent in maart.
Brent-olie werd procent goedkoper op 62,76 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde op 1,1346. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1364 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Barclays eindigde in Londen fractioneel hoger. De bank ligt op koers om de doelstellingen voor 2025 en 2026 te halen en verhoogde de verwachtingen voor de nettorentebaten na een sterk eerste kwartaal.
Stellantis daalde in Parijs 1,9 procent, nadat het concern woensdag de outlook introk, vanwege de onzekere impact van Amerikaanse importheffingen op volumes en concurrentie in de markt.
TotalEnergies sloot 2,3 procent lager, nadat de Franse energiereus over het eerste kwartaal een teleurstellende nettowinst rapporteerde. Het concern handhaaft wel zijn kwartaalinkoopprogramma van eigen aandelen van 2 miljard dollar.
In Frankfurt stegen Deutsche Boerse en Deutsche Telekom relatief sterk, met 3,7 en 2,3 procent. Ook Deutsche Post won 1,0 procent.
Zalando en Adidas eindigden onderaan met koersverliezen van 5,2 en 4,1 procent.
Commerzbank leverde 3,3 procent in. Sectorgenoot UBS waarschuwde voor economische onzekerheid, nadat de kwartaalwinst onder druk stond, maar wel hoger uitviel dan waar de markt op rekende. Het aandeel daalde licht. Credit Agricole zag in het eerste kwartaal de winst onder druk staan, door een buitengewone belastingaanslag in Frankrijk. Het sloot 4,4 procent lager.
ASMI sloot in Amsterdam 1,0 procent lager na cijfers. Hoewel het concern een hogere omzet boekte en de orders zag toenemen, boekte het bedrijf een verlies door een grote afschrijving.
Adyen verloor 2,1 procent na cijfers. Volgens Jefferies vielen de volumes tegen bij het betaalbedrijf.
Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal het verlies zien teruglopen. Het aandeel sloot 2,6 procent hoger.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen stonden woensdag lager rond sluitingstijd in Europa. De S&P500 index daalde 1,0 procent en de Nasdaq Composite verloor 1,5 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier