Europese beurzen sluiten de maand juni in mineur af

ABM Financial News Financieel persbureau voor België en Nederland.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager geëindigd en sloten daarmee de roerige maand juni in mineur af.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 541,37 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,5 procent op 23.909,61 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,3 procent op een stand van 7.665,91 punten en de Britse FTSE ging 0,4 procent lager op 8.760,96 punten.

De financiële markten hebben opnieuw een turbulente maand achter de rug die in het teken stond van de spanningen in het Midden-Oosten en de aanhoudende onrust omtrent de handelstarieven van de Amerikaanse president Donald Trump. De meeste Europese beurzen moesten op maandbasis dan ook licht terrein prijsgeven, terwijl de Amerikaanse S&P 500 en Nasdaq vorige week de recordstanden hebben aangescherpt.

Deze week zal er onder meer aandacht zijn voor het jaarlijkse ECB-symposium in Portugal. Dat begint maandagavond met een diner en duurt tot en met woensdag. Dinsdagmiddag vanaf 14.30 uur nemen onder meer ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar collega’s Jerome Powell van de Fed, Andrew Bailey van de Bank of England en Kazuo Ueda van de Bank of Japan deel aan een paneldiscussie.

De ECB liet ook al maandagochtend van zich horen. De centrale bank wil op een “krachtige of aanhoudende” manier reageren op grote schommelingen in de inflatie, stelde de centrale bank in een strategieherziening. De ECB blijft evenwel een inflatie van 2 procent op de middellange termijn nastreven.

Verder wachten beleggers gespannen op de uitkomst van Trumps ‘big and beautiful’ begrotingswet. President Trump hoopt dat hij uiterlijk op 4 juli, wanneer de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten wordt gevierd, zijn handtekening kan zetten onder de nieuwe wet. 

Overigens is op Onafhankelijkheidsdag Wall Street gesloten en wordt het belangrijke officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid al op donderdag bekendgemaakt.

Bernard Keppenne, hoofdeconoom van CBC Banque, wees erop dat “de Amerikaanse economie stilletjes aan tekenen begint te vertonen van vertraging. En de cijfers over de arbeidsmarkt aan het einde van de week zouden deze trend kunnen bevestigen”.

De inflatie in de VS blijft hoog met 2,7 procent in mei en het is de vraag hoe verder vanaf hier. Blijven de prijzen stijgen, of gaan consumenten minder uitgeven zodat het prijspeil weer daalt”, vraagt Keppenne zich af.

De werkgelegenheidscijfers zouden volgens de econoom al een eerste indicatie moeten geven.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend al bekend dat de detailhandelsverkopen in Duitsland in mei opnieuw zijn gedaald, net als in april. Op maandbasis daalden de verkopen in mei met 1,6 procent. In april daalden de verkopen al met 0,6 procent, zo bleek uit een herziening.

Verder daalden de Duitse importprijzen in mei harder dan in april, onder meer door opnieuw een sterke daling van de energieprijzen.

De Britse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,7 procent en dat was een duidelijke opleving na de bescheiden groei van 0,1 procent in het vierde kwartaal.

Toch is deze mate van groei niet houdbaar, denkt Capital Economics, omdat een deel van de opleving verklaard wordt door investeringen die naar voren werden gehaald vanwege de angst voor de impact van de importheffingen.

“Het onderliggende beeld is nog steeds dat er heel weinig vaart zit in de economie”, aldus Capital Economics.

De olieprijzen daalden wat en bleven de rentes dicht bij huis. De eurodollar liep verder op na 1,1763.

De dollar verzwakte nadat Trump vorige week liet weten dat hij als opvolger voor de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell iemand wil benoemen die de rente verlaagt. Deze uitholling van de onafhankelijkheid van het monetaire beleid zal op de middellange termijn leiden tot een lagere dollarkoers, volgens analist Michael Brown van Pepperstone. Ook de belasting- en uitgavenwet van Trump zou de waarde van de dollar omlaagdrukken.  

Stijgers en dalers

In Frankfurt was de dagwinst voor Zalando dat 3,1 procent kon bijschrijven. Siemens Energy en Rheinmetall stegen met 2,7 en 2,6 procent.

Bayer verloor 5,3 procent omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof de beslissing in een langlopende rechtszaak over de onkruidverdelger van Bayer heeft uitgesteld.

Symrise moest 6,7 procent inleveren.

In Parijs ging L’Oréal aan kop met een winst van 2,2 procent, gevolgd door Thales dat 1,6 procent kon bijschrijven.

Renault en Stellantis verloren 2,4 en 3,5 procent.

BBVA won 0,4 procent in Madrid en Banco de Sabadell steeg met 0,6 procent. Het lot van BBVA’s overname van Sabadell staat op het spel en het besluit van de Spaanse overheid over de voorgestelde overname bevat veel meer beperkingen dan de publieke samenvatting suggereert, volgens analisten van MKP Advisors.

De Deense turbinefabrikant Vestas Wind verloor ongeveer 8 procent vanwege wijzigingen in de regelgeving voor windenergie in de VS.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street lichtgroen gekleurd en steeg de S&P 500 met 0,2 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content