(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een verdeelde maar per saldo lagere opening tegemoet.
Vandaag kunnen beleggers reageren op de ‘downgrade’ van de VS door Moody’s. De kredietbeoordelaar verlaagde de rating voor Amerika van AAA naar Aa1.
Hiermee verloren de VS hun laatste overgebleven triple-A kredietrating van een grote kredietbeoordelaar, na vergelijkbare verlagingen door Fitch Ratings in 2023 en S&P Global Ratings in 2011.
IG voorziet maandag een openingsverlies van 37 punten voor de Duitse DAX en een plus van 6 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 30 punten lager te openen.
De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd, waarmee er een positief einde kwam aan een prima beursweek. De DAX sloot zelfs op een record en ook op weekbasis bleven mooie winsten over, gesteund door het handelsakkoord dat de VS en China aan het begin van de week sloten. Richting het weekend was er ook optimisme over mogelijke andere handelsdeals, maar deden beleggers het ook wat rustiger aan.
Volgens Vincenzo Vedda, CIO bij vermogensbeheerder DWS, vertonen de Europese aandelenmarkten wel tekenen van oververhitting.
Intussen lijkt het Europese cijferseizoen “verrassend normaal” te verlopen, volgens analisten van Citi, ondanks de zorgen over de economie en het handelsbeleid.
Inmiddels heeft 75 procent van de Stoxx Europe 600 bedrijven tot nu toe cijfers gerapporteerd, en de resultaten waren in lijn met historische gemiddelden ondanks de matige verwachtingen, aldus Citi.
Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de eurozone in maart ten opzichte van februari 2,9 procent meer heeft geëxporteerd, terwijl de import met 1,0 procent toenam, wat resulteerde in een overschot op de handelsbalans van 27,9 miljard euro, tegen een overschot van 22,7 miljard euro in februari.
Bedrijfsnieuws
Het was vrijdag een rustigere dag qua bedrijfscijfers. Het Zwitserse Richemont rapporteerde een hogere omzet in het afgelopen boekjaar, ondanks een vertraging van de vraag in de sector voor luxegoederen. Verder verhoogde de juwelier van merken als Cartier en MontBlanc het dividend met 9 procent. Het aandeel won bijna 7 procent in Zürich.
Sectorgenoten noteerden verdeeld. Swatch en LVMH stonden onder druk, maar Kering won 0,7 procent en EssilorLuxottica zelfs 3 procent.
De aandelen van Eutelsat Communications daalden met ruim 6 procent in Parijs. Leidinggevenden van de Europese rivaal van Elon Musks satellietinternetdienst Starlink zijn bereid om geld op te halen bij investeerders om in de investeringsbehoeften van het bedrijf te voorzien en de schuldenlast te verlagen.
Defensie-aandelen deden vrijdag opnieuw goede zaken. Rheinmetall won 2,4 procent in Frankfurt en ging daarmee aan kop in de DAX en Thales steeg met 1,6 procent in Parijs.
In Kopenhagen verloor Novo Nordisk 1,8 procent. De Deense farmareus, bekend van de afslankmiddelen Ozempic en Wegovy, kondigde het vertrek van CEO Lars Fruergaard Jørgensen aan, daarbij verwijzend naar de recente marktuitdagingen.
In Amsterdam sloot Aegon 0,4 procent lager, nadat de Nederlandse verzekeraar over het eerste kwartaal een tegenvallende kapitaalaanwas rapporteerde.
Swiss Re rapporteerde een groter dan verwachte stijging van de nettowinst in het eerste kwartaal, ondanks een lagere omzet, doordat de groep de impact van de bosbranden die Californië in januari teisterden, kon opvangen.
De in Zürich gevestigde herverzekeraar rapporteerde vrijdag een nettowinst van 1,3 miljard dollar over de drie maanden tot en met 31 maart, een stijging van 16 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit overtrof de schatting van 938 miljoen dollar op basis van een door het bedrijf opgestelde consensus. Het aandeel daalde toch met 0,8 procent.
In Brussel voerde Argenx de hoofdindex aan met een winst van 3,1 procent, terwijl Syensqo onderaan bungelde met een verlies van 1,4 procent.
Euro STOXX 50 5.418,56 (+0,1%)
STOXX Europe 600 549,26 (+0,4%)
DAX 23.767,43 (+0,3%)
CAC 40 7.886,69 (+0,4%)
FTSE 100 8.684,56 (+0,6%)
SMI 12.302,06 (+0,6%)
AEX 930,90 (+0,2%)
BEL 20 4.447,35 (+1,0%)
FTSE MIB 40.656,26 (+0,6%)
IBEX 35 14.064,50 (+1,0%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet, na een hoger slot op vrijdag.
De Amerikaanse beurzen konden afgelopen week ook flinke winsten bijschrijven, gesteund door positief nieuws op handelsgebied. De tijdelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China, waarmee de wederkerige importheffingen voor tenminste 90 dagen met 115 procent worden verlaagd, gaf Wall Street afgelopen week vleugels.
De S&P 500 won ruim 5 procent op weekbasis, de Nasdaq steeg afgelopen week met meer dan 7 procent en de Dow ging er dik 3 procent op vooruit.
De Amerikaanse president Trump zei vrijdag dat in de komende twee tot drie weken duidelijk wordt welke importheffingen de VS gaan hanteren voor handelspartners.
Minister van financiën Scott Bessent en minister van handel Howard Lutnick “zullen brieven uitsturen en vertellen wat ze moeten gaan betalen om zaken te doen in de VS”, citeerde Bloomberg Trump, die aangaf “erg redelijk” te willen zijn. Volgens de president heeft zijn regering te weinig capaciteit om met alle handelspartners afzonderlijk te onderhandelen over de heffingen.
Welke landen post uit het Witte Huis zullen ontvangen, zei Trump vrijdag niet. Maar circa 150 landen zouden volgens hem een deal willen sluiten.
Wel waarschuwden sommige grote Amerikaanse bedrijven afgelopen week voor stijgende kosten en sombere macro-economische vooruitzichten. Zo meldde Walmart donderdag dat het waarschijnlijk eind deze maand de prijzen van sommige artikelen zal moeten verhogen vanwege de importheffingen.
Volgens Vincenzo Vedda, CIO bij vermogensbeheerder DWS, zijn de winstverwachtingen voor Amerikaanse bedrijven te rooskleurig. De toegenomen economische onzekerheid is volgens de expert nog onvoldoende verwerkt in de huidige waarderingen.
“Daar komt bij dat het seizoenseffect in mei en juni historisch vaak tegenzit”, aldus Vedda.
Hij waarschuwt dan ook dat het recente beursherstel een vertekend beeld kan geven. “Het zou me niet verbazen als de opleving stilvalt zodra harde data aansluiten bij de al verzwakte vertrouwensindicatoren”, aldus Vedda.
Dat de vertrouwenscijfers inderdaad verzwakken, werd vrijdag benadrukt door een verder afnemend consumentenvertrouwen in de VS, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 52,2 in april naar 50,8 in de eerste dagen van deze maand. Een jaar geleden noteerde de index nog op 69,1.
De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden steeg bovendien van 6,5 procent eind april naar 7,3 procent halverwege deze maand.
Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan merkte wel op dat de enquête grotendeels is afgenomen voor de Amerikaans-Chinese handelsdeal. Veel enquêtemaatstaven vertoonden wel tekenen van verbetering na de tijdelijke verlaging van de Chinese importheffingen, “maar deze eerste oplevingen waren te klein om het algemene beeld te veranderen”, aldus Hsu. “Consumenten blijven somber over de economie.”
Volgens beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zijn de zachte macrodata, zoals het consumentenvertrouwen, tot nog toe “opmerkelijk pessimistischer” dan de harde gegevens, zoals cijfers over bijvoorbeeld de industriële productie of detailhandel.
“Er moet iets gebeuren; of de zachte cijfers verbeteren of de harde cijfers beginnen te bevestigen wat de zachte cijfers voorspellen”, aldus Vranken.
Verder werden in april meer woningen in aanbouw genomen in de VS dan in maart, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde.
De olieprijzen stegen met ruim een procent en gingen er ook op weekbasis op vooruit, gesteund door het verbeterde algemene sentiment op de beurzen. Een groeiend overaanbod en een mogelijke atoomdeal tussen de VS en Iran blijven echter negatieve elementen die boven de markten hangen.
Bedrijfsnieuws
UnitedHealth steeg vrijdag met 6,4 procent, maar leverde op weekbasis dik 23 procent in. De aandelen van het verzekerings- en zorgbedrijf staan onder druk sinds de outlook werd opgeschort. Ook meldde The Wall Street Journal afgelopen week dat UnitedHealth wordt onderzocht door de Amerikaanse justitie vanwege mogelijke fraude met Medicare.
Applied Materials presteerde in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar gemengd. De winst was beter dan verwacht, maar de omzet stelde licht teleur, waarbij de daling in China vooral opviel. De outlook voor met name de omzet was ook aan de voorzichtige kant. De toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie gaf wel aan nog weinig impact te zien van de handelsoorlog. Het aandeel daalde met 5,3 procent.
Nvidia is van plan om een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum te openen in Shanghai, in een nieuwe poging voet aan de grond te houden in China. Dit meldden diverse media, waaronder persbureau Reuters en The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen. Met de nieuwe faciliteit wil Nvidia zijn teams versterken en producten ontwerpen die concurrerend zijn in China en voldoen aan de Amerikaanse regels, aldus de bronnen.
Sinds 2022 eist Washington licenties voor de export van Nvidia’s meest geavanceerde AI-chips naar China. Dat heeft geleid tot een daling van de verkoop in China, die goed was voor 13 procent van de omzet in het laatste boekjaar, tegenover 26 procent voor de exportbeperkingen. Het aandeel Nvidia sloot vrijdag 0,4 procent hoger.
Netflix steeg met 1,2 procent en bereikte een nieuw record op 1.191,53 dollar. De marktkapitalisatie kwam afgelopen week voor het eerst boven de 500 miljard dollar uit en noteerde vrijdag op ruim 501 miljard dollar.
Charter Communications gaat fuseren met Cox Communications. De aandelen van Charter stegen vrijdag met 1,8 procent.
De aandelen van Coinbase stegen met 9 procent, nadat de cryptobeurs donderdag dik 7 procent lager eindigde in reactie op het nieuws van een datalek dat tot 400 miljoen dollar zou kunnen kosten. Verder berichtte The New York Times over een onderzoek van de Securities and Exchange Commission naar mogelijke onjuiste voorstelling van de gebruikersaantallen bij Coinbase. Volgens het bedrijf wordt deze metriek inmiddels niet meer gebruikt.
Doximity daalde met 10 procent, nadat het online medisch platform een beter dan verwachte gecorrigeerde winst en omzet voor het fiscale vierde kwartaal rapporteerde, maar een omzetprognose voor het huidige eerste kwartaal had die de analistenverwachtingen niet haalde.
Aandelen van Virgin Galactic stegen met liefst 43 procent. Het bedrijf voor ruimtevaarttoerisme presenteerde beter dan verwachte resultaten in het eerste kwartaal en verhoogde de verwachte prijs van ruimtevluchten naar 600.000 dollar.
S&P 500 index 5.958,38 (+0,7%)
Dow Jones index 42.654,74 (+0,8%)
Nasdaq Composite 19.211,10 (+0,5%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend in het rood, maar de verliezen bleven beperkt. Chinese macrocijfers lieten vanochtend een stijging van zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen in april zien. De stijgingen waren wel minder sterk dan in maart.
Nikkei 225 37.485 (-0,7%)
Shanghai Composite 3.364 (-0,1%)
Hang Seng 23.231 (-0,5%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1184. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,1156.
USD/JPY Yen 145,29
EUR/USD Euro 1,1184
EUR/JPY Yen 162,51
MACRO-AGENDA:
04:00 Detailhandelsverkopen – April (Chi)
04:00 Industriële productie – April (Chi)
11:00 Inflatie – April def. (eur)
16:00 Leidende indicatoren – April (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
08:00 Ryanair – Jaarcijfers (VK)