Europese beurzen openen met verlies

ABM Financial News Financieel persbureau voor België en Nederland.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet.

IG voorziet een openingsverlies van 127 punten voor de Duitse DAX en een min van 29 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 26 punten lager te openen.

De Europese beurzen zijn maandag verdeeld gesloten en hadden moeite richting te bepalen aan het begin van een drukke week qua bedrijfscijfers en in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank komende donderdag.

Het was een rustige start van de nieuwe handelsweek. Maar met een stroom aan bedrijfsresultaten, een rentebesluit van de Europese Centrale Bank en een deadline voor de nieuwe importheffingen op 1 augustus in het verschiet, kan de dynamiek maar zo terugkeren.

“Afgelopen week noteerde de S&P 500 in elk geval op het hoogste niveau ooit nadat beter dan verwachte Amerikaanse cijfers over de detailhandelsverkopen en een daling van het aantal werkloosheidsaanvragen naar buiten kwamen. De S&P 500 noteerde daarbij zelfs even boven de 6.300 punten. En daarmee is het gebruikelijke wie dan leeft wie dan zorgt weer helemaal terug. De deadline van 1 augustus? Wie dan leeft, wie dan zorgt! De deadline van 12 augustus? Wie dan leeft wie dan zorgt”, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Verder is het een belangrijke week voor de betrekkingen tussen de EU en China, aldus Mevissen. “Donderdag zal een zware Europese delegatie afreizen naar Beijing voor het EU-China leadership summit; die in het teken zou moeten staan van 50 jaar diplomatieke betrekkingen. Aanvankelijk zou de top 2 dagen duren, maar China heeft de tweede dag geannuleerd. “Mogelijk wordt er nog een grote order getekend voor de aanschaf van enkele honderden Airbus toestellen maar dat moeten we nog even afwachten”, aldus Mevissen.

Beleggers zijn daarnaast benieuwd naar de verdere ontwikkelingen rond het Amerikaanse handelsbeleid met betrekking tot Europa, na berichten dat Trump aandringt op minimumtarieven van 15 tot 20 procent op import uit de Europese Unie.

Persbureau Bloomberg schreef afgelopen weekend dat Brussel zich voorbereidt op een mogelijke no-deal met de Amerikanen, indien er voor de deadline geen akkoord wordt bereikt. 

Stijgers en dalers

In Frankfurt sloot BASF 2,3 procent hoger. Vonovia, E.ON en RWE konden 1,9 procent bijschrijven. Fresesenius Medical Care en Sartorius verloren beide 1,4 procent.

In Parijs stond Stellantis aanvankelijk onder druk, maar het aandeel wist de dag toch met een winst van 1,6 procent af te sluiten. De autofabrikant waarschuwde maandagochtend voor een verlieslatend eerste halfjaar. Op een omzet van 74,3 miljard euro denkt het bedrijf dat er een verlies is gemaakt van 2,3 miljard euro.

STMicroelectronics won 1,5 procent.

Publicis Groupe daalde met 2,0 procent en Teleperformance verloor 1,9 procent.

Ryanair heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet en een ruime verdubbeling van de winst geboekt. De Ierse prijsvechter steeg bijna 6 procent.

In Amsterdam steeg ArcelorMittal met 4,4 procent, terwijl ASML met een verlies van 1,5 procent onderaan bungelde.

In Brussel ging WDP aan kop. Het aandeel steeg 3,5 procent. Zwaargewicht Argenx was met een verlies van 1,8 procent één van de sterkste dalers.

Euro STOXX 50          5.342,98 (-0,3%)

STOXX Europe 600        546,58 (-0,1%)

DAX                        24,307,80 (+0,1%)

CAC 40                     7.798,22 (-0,3%)

FTSE 100                  9.012,99 (+0,2%)

SMI                         11.936,89 (-0,4%)

AEX                             908,42 (-0,4%)

BEL 20                      4.554,08 (+0,2%)

FTSE MIB                40.166,60 (-0,4%)

IBEX 35                   14.031,50 (+0,3%

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag een lichtgroene opening tegemoet.

Amerikaanse aandelen kwamen maandag prima uit de startblokken, vooral geholpen door de technologie gerelateerde aandelen waarvan een aantal grote bedrijven deze week de boeken zullen openen.

De handelstarieven stonden opnieuw in de belangstelling toen het Witte Huis zijn standpunt over tarieven herhaalde. Zondag noemde de Amerikaanse minister van Handel, Howard Lutnick, 1 augustus de “harde deadline” voor landen om tarieven te gaan betalen, hoewel hij er ook aan toevoegde dat “niets landen ervan weerhoudt om na 1 augustus met ons te praten.”

De EU hoopt nog steeds de impasse via onderhandelingen te kunnen doorbreken voor de deadline van 1 augustus. Toch hebben de inspanningen nog geen duurzame vooruitgang opgeleverd en zouden inmiddels voorbereidingen getroffen worden voor een ‘no-deal’.

Ook zal deze week het cijferseizoen echt losbarsten. Dit terwijl het winstseizoen sterk van start is gegaan. Van de 62 S&P 500-bedrijven die tot nu toe hun resultaten hebben gerapporteerd, heeft meer dan 85 procent de verwachtingen overtroffen, volgens gegevens van FactSet.

De komende dagen openen onder meer General Motors, Coca-Cola, Lockheed Martin, Texas Instruments, IBM en American Airlines de boeken, maar de meeste aandacht gaat vermoedelijk uit naar de cijfers van Alphabet en Tesla op woensdag en Intel op donderdag.

Tesla meldde begin deze maand al dat het aantal verkochte auto’s in het tweede kwartaal met 13,5 procent is gedaald.

De analistenconsensus rekent op een omzetdaling van circa 10 procent in het tweede kwartaal, een winstdaling van bijna 20 procent en ook een daling van de marges, volgens analisten van CMC Markets.

Analist Ben Kallo van Baird vreest bovendien voor Tesla’s outlook, gezien de vertraging die de lancering van een goedkoper model heeft opgelopen. de onthulling stond eigenlijk in de eerste jaarhelft gepland, maar ook de belastingvoordelen voor elektrische voertuigen die onlangs zijn geschrapt door de Amerikaanse president Trump.

Aandelen van Tesla noteerden voorbeurs 1,6 procent hoger, mogelijk in reactie op uitspraken van Musk dat hij weer zeven dagen per week actief is bij Tesla.

Analisten van Wedbush denken dat techaandelen een sterke tweede jaarhelft tegemoet gaan, dankzij de rugwind van de AI-revolutie.

“Beleggers zijn zich nog steeds niet volledig bewust van de vloedgolf aan groei die in het verschiet ligt dankzij de 2 biljoen dollar aan uitgaven in de komende 3 jaar.”

Voor elke 1 dollar die bij Nvidia wordt uitgegeven, kan er 8 tot 10 dollar worden uitgegeven in de rest van het tech-ecosysteem, berekende Wedbush. Het aandeel Nvidia noteerde voorbeurs licht hoger.

Op macro-economisch vlak was het maandag vrij rustig, maar bleek dat in de VS de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in juni weer waren gedaald, na een herziening voor de maand mei.

Verder zijn deze week vermoedelijk de voorlopige inkoopmanagersindices het meest interessant.

De olieprijzen daalden maandag. Een vat WTI-olie werd 0,2 procent goedkoper op 67,20 dollar. De nieuwe Europese sancties tegen Russische olie zullen naar verwachting slechts een minimale impact op de levering hebben, terwijl de Amerikaanse importheffingen zorgen voor aanhoudende vraagproblemen.

De rentes daalden aan beide kanten van de oceaan. De Duitse tienjaarsrente verloor 8 basispunten tot 2,62 procent en de Amerikaanse variant daalde met 7 basispunten naar 4,36 procent.

De goudprijs kroop weer boven de 3.400 dollar per troy ounce. 

De euro/dollar steeg naar 1,1689.

Stijgers en dalers

Verizon Communications steeg grofweg 4 procent, nadat de winst van het telecombedrijf de verwachtingen in het tweede kwartaal wist te verslaan. Daarnaast werd de outlook verhoogd.

Pizzaketen Domino’s Pizza verloor 0,8 procent, terwijl de winst tegenviel. Het bedrijf had in het kwartaal een verlies van 27,4 miljoen dollar genomen in verband met de investering van het bedrijf in DPC Dash.

Aandelen van staalbedrijf Cleveland-Cliffs stegen met 12,5 procent, nadat het verlies afgelopen kwartaal lager uitviel dan verwacht. De vraag naar staal in de VS zou aantrekken als consumenten lagere rentetarieven zouden krijgen om auto’s te financieren, zei Lourenco Goncalves, CEO van Cleveland-Cliffs, wiens bedrijf de grootste leverancier van autostaal in de VS is.

Goncalves is de laatste tijd flink gecharmeerd van president Trumps scherpe kritiek op de voorzichtige aanpak van Fed-voorzitter Powell om de rente te verlagen. “We hebben zo snel mogelijk een nieuwe Fed-voorzitter nodig”, zegt hij. “Zodra Jerome Powell weg is en de rente met 50 of 75 basispunten daalt, zal de autosector weer opbloeien.”

Stellantis won 0,7 procent. De Jeep-maker kwam vanochtend met een waarschuwing en rekent op een verlieslatende eerste jaarhelft, onder meer als gevolg van de importheffingen, die de resultaten met 350 miljoen dollar drukken. Het bedrijf implementeert momenteel verschillende maatregelen die moeten leiden tot een beter tweede halfjaar.

Financieel dienstverlener Block steeg met ongeveer 7 procent nadat bekend werd dat het aandeel vanaf woensdag een plekje krijgt in de S&P 500. Block vervangt Hess, dat definitief wordt overgenomen door Chevron.

Sarepta Therapeutics daalde met ruim 5 procent na een daling van 36 procent op vrijdag. De farmaceut weigerde een verzoek van de Food and Drug Administration (FDA) om de levering van zijn gentherapie Elevidys te stoppen vanwege veiligheidsproblemen. Twee patiënten overleden eerder dit jaar na inname van het medicijn, en Sarepta had de levering van Elevidys aan een subgroep patiënten met een verder gevorderde ziekte al stopgezet.

Trump Media & Technology Group steeg met ruim 3 procent nadat het mediabedrijf van president Trump aankondigde dat het ongeveer 2 miljard dollar aan Bitcoin en Bitcoin-gerelateerde effecten had verzameld in het kader van een eerder aangekondigde crypto-treasurystrategie.

Bruker, een fabrikant van wetenschappelijke instrumenten, daalde met ruim 12 procent, nadat de publicatie van voorlopige winsten en omzet over het tweede kwartaal de verwachtingen van Wall Street niet had behaald.

Ten slotte kan de Amerikaanse regering niet makkelijk af van de overheidscontracten die zijn gesloten met SpaceX van Elon Musk, omdat ze cruciaal zijn voor bijvoorbeeld het ministerie van Defensie en NASA. Dit stelde The Wall Street Journal afgelopen weekend op basis van bronnen. De waarde van het bedrijf wordt momenteel geschat op 400 miljard dollar.

S&P 500 index               6.305,60 (+0,1%)

Dow Jones index          44.323,07 (-0,0%)

Nasdaq Composite        20.974,17 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger. Tokio, dat maandag nog gesloten bleef, opende de beursweek in het rood.

Nikkei 225                  39.641 (-0,5%)

Shanghai Composite     3,569 (+0,3%)

Hang Seng                   25.057 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1694. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,1692.

USD/JPY Yen   147,60

EUR/USD Euro  1,1694

EUR/JPY Yen   172,60

MACRO-AGENDA:

06:30 Prijzen bestaande koopwoningen (NL)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 AkzoNobel – Cijfers tweede kwartaal

07:00 Wereldhave – Cijfers tweede kwartaal

07:00 UniCredit – Cijfers tweede kwartaal (Ita)

13:00 Coca-Cola – Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 General Motors – Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Halliburton – Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Lockheed Martin – Cijfers tweede kwartaal (VS)

18:00 ASMI – Cijfers tweede kwartaal

00:00 Retail Estates – Jaarvergadering

18:00 Sofina – Nieuwsbrief

22:00 SAP – Cijfers tweede kwartaal (Dld)

22:00 Texas Instruments – Cijfers tweede kwartaal (VS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content