(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet, in afwachting van de tweede dag van kwartaalcijfers van Amerikaanse banken en de resultaten van ASML.
IG voorziet een openingsverlies van 71 punten voor de Duitse DAX, een min van 18 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 2 punten voor de Britse FTSE 100.
De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten, nadat de euro daalde op Amerikaanse inflatiecijfers die geen spoedige renteverlaging door de Fed aankondigden.
Beleggers maakten zich mogelijk iets meer zorgen over de heffing van 30 procent die president Trump afgelopen weekend aankondigde voor importproducten uit de Europese Unie. De marktreactie was eerst onverschillig, maar als voor 1 augustus geen akkoord wordt bereikt kan een dergelijk tarief de eurozone aan de rand van een recessie brengen. “Het risico dat de importheffingen hoger worden dan de 10 procent waar we van uitgingen, is nu aanzienlijk toegenomen”, aldus Oxford Economics.
De aandacht was gericht op Amerikaanse inflatiecijfers en de kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken. Die noteerden lager, na sterke resultaten maar voorzichtige vooruitblikken.
De Amerikaanse inflatie steeg van 2,4 procent in mei naar 2,7 procent en de kerninflatie van 2,8 naar 2,9 procent. Dit rechtvaardigt volgens Frank Vranken van Edmond de Rotschild de voorzichtigheid van de Fed met renteverlagingen. “Toch verwacht de futuresmarkt nog steeds bijna twee renteverlagingen tegen het einde van dit jaar. En de regering-Trump zet alles op alles om Jerome Powell zover te krijgen.”
De iets lagere kerninflatie houdt volgens econoom James Knightley van ING de kans op een renteverlaging door de Fed in september nog levend, maar die sterft als juli en augustus minder gunstig zouden zijn. “Dan hebben we een duidelijk bewijs van een zwakkere arbeidsmarkt nodig om de Fed voor december tot actie te bewegen.”
De Duitse ZEW index toonde in juli opnieuw een beter economisch sentiment. De verwachtingsindex steeg van 47,5 in juni naar 52,7. In mei noteerde de index nog op 25,2. De index voor de huidige situatie bleef negatief.
De industriële productie in de eurozone steeg in mei 1,7 procent, na een daling van ruim 2 procent in april. En de inflatie in Spanje steeg in juni van 2,0 naar 2,3 procent, iets meer dan eerder gemeld.
De economische groei in China bedroeg in het tweede kwartaal 5,2 procent. Volgens ING blijft China op koers om de groeidoelstelling voor dit jaar te halen. De Chinese detailhandelsverkopen stegen in juni minder hard, maar de industriële productie steeg juist sterker in juni.
Stijgers en dalers
Autofabrikanten, maandag nog uit de gratie, wonnen terrein terug. BMW won 1,9 procent, Mercedes -Benz 1,5 procent, evenals Porsche en Volkswagen. Zalando won 1,1 procent.
Commerzbank, maandag in trek door hernieuwde speculatie over een overname door UniCredit, verloor weer 2,7 procent. Verder won BASF 1,4 procent, na de winstwaarschuwing van afgelopen weekend, waardoor het aandeel maandag met ruim een procent daalde.
Infineon ging 0,8 procent hoger en ook elders stonden halfgeleideraandelen in de plus. ASML steeg zelfs 2,7 procent in Amsterdam. STMicroelectronics won 0,6 procent in Parijs. Van invloed was mogelijk dat sectorgenoot Nvidia garanties kreeg van de Amerikaanse regering, dat het zijn H20 kunstmatige intelligentiechip weer mag verkopen in China, daags nadat CEO Jensen Huang een ontmoeting had met president Donald Trump.
In de CAC 40 ging Teleperformance aan kop met een winst van 1,6 procent en wonnen ook de Franse autobouwers terrein. De banken stonden juist onder druk.
Defensiebedrijf Thales leverde 2,6 procent in Parijs, terwijl Rheinmetall 2,8 procent verloor in Frankfurt.
L’Oreal ging er 1,5 procent op achteruit nadat Barclays het advies verlaagde van Overwogen naar Onderwogen en ook het koersdoel verlaagde.
In Brussel verloor Solvay 1,6 procent, nadat het chemiebedrijf maandagavond met een winstwaarschuwing kwam.
In Stockholm verloor Ericsson 7,7 procent. Het Zweedse telecommunicatiebedrijf kondigde dinsdag een verhoging van de AI-investeringen aan, onder meer in Zweden, nadat de winst in het tweede kwartaal boven verwachting bleek. Tegelijkertijd wees het bedrijf op de toenemende onzekerheid, zowel wat betreft mogelijke Amerikaanse importheffingen als de bredere macro-economische omgeving.
Volvo steeg 0,6 procent. Het aandeel verloor maandag nog meer dan 4 procent, nadat bekend werd dat de importheffingen resulteerden in een afschrijving van ruim 1 miljard dollar in het tweede kwartaal.
Euro STOXX 50 5.354,17 (+0,31%)
STOXX Europe 600 544,95 (+0,37%)
DAX 24.060,29 (-0,42%)
CAC 40 7.766,21 (-0,54%)
FTSE 100 8.938,32 (-0,66%)
SMI 11.901,32 (-0,32%)
AEX 923,29 (+0,30%)
BEL 20 4.498,03 (+0,66%)
FTSE MIB 39.921,25 (+0,66%)
IBEX 35 13.874,70 (-1,15%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het rood.
De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag overwegend lager, na een inflatiecijfer dat de Fed weinig haast gaf om de rente te verlagen en wisselend ontvangen kwartaalrapporten van grote banken.
De Amerikaanse inflatie steeg zoals verwacht van 2,4 procent in mei naar 2,7 procent in juni en ook de kerninflatie ging iets omhoog. De Fed kan nu mogelijk wachten om te zien hoe de importheffingen de Amerikaanse economie beïnvloeden, voordat ze de rente verlagen, denkt econoom Bill Adams van Comerica Bank.
De prijzen voor goederen zoals meubels en grote apparaten stegen relatief sterk, wat er volgens analisten op kan wijzen dat het leven duurder wordt door de importheffingen van Trump. “De inflatiecijfers, vooral bij de apparatuur, laten zien dat we de impact van heffingen beginnen te zien”, stelde beleggingsstrateeg Robert Haworth van U.S. Bank Asset Management. Signalen van versnellende inflatie “versterken de onzekerheid over wat de Federal Reserve moet doen” nog meer, volgens hem
Zorgen over oplopende inflatie lieten dinsdag de rentes op Amerikaanse staatsleningen stijgen tot 4,49 procent voor de tienjarige Treasury. Dat is het hoogste niveau sinds 6 juni. De dertigjarige lening steeg tot 5,02 procent, het hoogste niveau sinds 23 mei.
“We zien de rente nu stijgen op een manier die ons zegt dat de markt gelooft dat de Fed de rente veel langer hoog zal moeten houden”, stelde econoom Lauren Henderson van Stifel, Nicolaus & Co. “We denken dat het raam voor enige renteverlaging in 2025 aan het sluiten is”, zei Henderson. Het inflatierapport was “behoorlijk duidelijk dat de categorieën die gevoelig zijn voor hogere importheffingen, zoals meubels, speelgoed en apparatuur, tonen dat de prijzen aan het versnellen zijn, dus het was behoorlijk zwart-wit.”
Daarnaast bleek de Empire State index fors verbeterd van -16,0 in juni naar +5,5 deze maand.
De Amerikaanse minister van financien Scott Bessent zei dat Fed-voorzitter Powell volgend jaar moet aftreden als zijn termijn voorbij is en dat er al een procedure is gestart voor het zoeken van een opvolger. Bankier Jamie Dimon van JPMorgan zei dinsdag in een toelichting op de kwartaalcijfers dat het “ongelooflijk belangrijk” is dat de Fed onafhankelijk blijft. Bessent zei verder dat de markt zich geen zorgen hoeft te maken over de deadline van 12 augustus voor het handelsakkoord met China. De onderhandelingen verlopen goed, volgens hem.
Bedrijfsnieuws
Nvidia steeg 4 procent. De AI-gigant kreeg garanties van de Amerikaanse regering dat het zijn H20-chip weer mag verkopen in China, daags nadat CEO Jensen Huang een ontmoeting had met president Donald Trump. Rivaal Advanced Micro Devices steeg 6 procent, terwijl Broadcom 2,4 procent hoger noteerde.
Alphabet steeg 0,2 procent, na mediaberichten dat Google de komende twee jaar 25 miljard dollar zal investeren in datacenter- en kunstmatige intelligentie-infrastructuur in Amerikaanse staten die zijn aangesloten op het grootste elektriciteitsnet in de VS.
Apple steeg 0,2 procent na berichten over een mogelijke overname van de producent van zeldzame metalen en mineralen MP Materials. Dat aandeel steeg 26 procent.
Baidu en Uber Technologies gaan een meerjarige strategische samenwerking aan om de inzet te bevorderen van duizenden autonome voertuigen van Baidu op het Uber-platform wereldwijd buiten de VS en China. Baidu steeg 8,6 procent, terwijl Uber Technologies 1,8 procent verloor.
Trade Desk won 6,6 procent, nadat het bedrijf, dat een platform biedt voor digitale advertenties, te horen kreeg dat het eind deze week wordt toegevoegd aan de S&P 500 index. Dit betekent echter ook dat Robinhood Markets en AppLovin niet in de index komen, waar menig belegger wel op rekende. Applovin sloot 0,3 procent lager en Robinhood daalde 0,4 procent.
S&P 500 index 6.243,76 (-0,40%)
Dow Jones index 44.023,29 (-0,98%)
Nasdaq Composite 20.677,80 (0,18%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, maar zonder heel grote uitslagen.
Nikkei 225 39.897 (+0,6%)
Shanghai Composite 3.501 (-0,1%)
Hang Seng 24.659 (+0,3%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1618. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1602 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1604 op de borden.
USD/JPY Yen 148,93
EUR/USD Euro 1,1618
EUR/JPY Yen 173,05
MACRO-AGENDA:
08:00 Consumenten- en producentenprijzen – Juni (VK)
11:00 Handelsbalans – Mei (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
14:30 Producentenprijzen – Juni (VS)
15.15 Industriële productie – Juni (VS)
16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Bank of America – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Goldman Sachs – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Johnson & Johnson – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Morgan Stanley – Cijfers tweede kwartaal (VS)