Europese beurzen openen flink hoger

ABM Financial News Financieel persbureau voor België en Nederland.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, nadat de VS en Japan vannacht een handelsdeal sloten.

IG voorziet een openingswinst van 252 punten voor de Duitse DAX, een plus van 90 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 50 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn dinsdag nog lager gesloten door toenemende zorgen over de naderende deadline voor een handelsakkoord van de EU met de Verenigde Staten, terwijl onduidelijkheid over de deadlines van Trump aanhield. Vooral de halfgeleider- en defensie aandelen hadden het lastig.

“Europese markten zijn nerveuzer geworden nu de deadline nadert. Er zijn tot nog toe weinig signalen dat er progressie wordt geboekt, en beleggers bereiden zich voor op mogelijke represailles van de Europese Unie”, stelde David Morrison van Trade Nation. 

De Wall Street Journal schreef zondag dat de EU zich opmaakt voor een tegenaanval als de VS meer concessies eist om tot een handelsakkoord te komen. 

Intussen zorgen de Amerikanen voor onduidelijkheid over de hardheid van de deadline. De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent zei dinsdag dat de deadline voor het handelsakkoord met China kan worden uitgesteld, om ook op andere terreinen vooruitgang te boeken, zoals de overproductie door China en het opbouwen van een Chinese consumptie-economie.

Maandagavond zei Bessent op CNBC dat de regering van Trump meer focuste op goede deals dan op het rondkrijgen voor de deadline van 1 augustus, maar in het weekend noemde het Witte Huis 1 augustus nog een harde deadline. Volgens marktanalist Bas van Geffen van Rabobank was de boodschap van Bessent dat de handelsrelatie tussen de VS en EU niet hoeft te ontsporen door de aangekondigde heffingen. 

Intussen zouden meer Europese lidstaten, waaronder Duitsland, open staan voor ingrijpende ‘anti-dwang’ sancties tegen Amerikaanse diensten, als de EU geen akkoord kan sluiten met de VS, zo meldde persbureau Reuters maandagavond. Zoiets zou volgens ING niet goed vallen in Washington, met het risico dat het handelsconflict tussen de VS en EU escaleert.  

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is het ook goed om te onthouden dat Europese aandelen “behoorlijk duur” zijn geworden door het enthousiasme van beleggers over de groeiplannen van Europa. “Plannen zijn er genoeg, maar het ontbreekt aan geld en daadkracht voor structurele groei. Dit zien we ook terug in de bijstelling van de winstgroeiverwachtingen door analisten: voor aandelen uit de Stoxx Europe 600-index gaan de verwachtingen omlaag, terwijl die voor de S&P 500 index juist stijgen”, aldus Wiersma.

Halfgeleidersector onder druk

Aandelen van Europese halfgeleiderbedrijven stonden dinsdag onder druk, nadat het Nederlandse NXP Semiconductors, dat een beursnotering in de VS heeft, een omzetdaling voorspelde voor het huidige kwartaal, zag Wiersma verder.

In Frankfurt verloor Infineon 3,5 procent, in Parijs daalde STMicroelectronics 1,0 procent en in Amsterdam sloot ASML 3,5 procent lager. Sinds de omzetwaarschuwing van vorige week woensdag wist ASML alleen de donderdag erna te stijgen dankzij sterke cijfers van TSMC. 

ASMI verloor 3,6 procent, in aanloop naar de cijfers dinsdag nabeurs. Besi sloot 3,3 procent lager. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een koersdoelverhoging door HSBC, van 95,00 naar 122,00 euro. In Brussel daalde Melexis met 3,4 procent.

Defensie-aandelen gingen ook onderuit. Rheinmetall verloor 3,4 procent. Nachtkijkerfabrikant Theon verloor ruim 5 procent in Amsterdam.

Biofarmaciebedrijf Sartorius verloor 5 procent in Frankfurt na tegenvallende omzetcijfers. De outlook werd gehandhaafd.

Siemens Energy leverde 4 procent in, terwijl softwarebedrijf SAP, dat dinsdag na het slot op Wall Street de boeken opent, met 0,8 procent daalde. SAP handhaafde de outlook na een sterk resultaat, hoewel de omzet nipt achterbleef bij de consensus. 

Sanofi nam het Britse Vicebio over voor een bedrag van 1,15 miljard dollar. Dit meldde de Franse farmaceut dinsdagochtend. Naast het overnamebedrag kan Vicebio mogelijke mijlpaalbetalingen tot 450 miljoen dollar tegemoet zien, op basis van de prestaties op het gebied van R&D en toezicht. Het aandeel van Sanofi sloot licht hoger in Parijs.

Autofabrikant Stellantis verloor 2,2 procent en sloot op 7,86 euro. Na een zwak eerste halfjaar en waarschijnlijk geen wezenlijke margeverbetering in de tweede jaarhelft, dreigt een aanzienlijke ‘cashburn’ voor de eigenaar van de merken Chrysler, Jeep, Fiat en Peugeot. Het dividend kan ter discussie komen te staan, waarschuwde Deutsche Bank en verlaagde het koersdoel van 10,00 naar 8,00 euro. 

In Londen sloot AstraZeneca 1,2 procent hoger. Het biotechbedrijf wil tot 2030 vijftig miljard dollar investeren in de VS, onder meer door een nieuwe productiefaciliteit voor afslankmiddelen te bouwen in Virginia. Nieuwe productielocaties in Maryland, Texas en Massachusetts waren al eerder aangekondigd.

Euro STOXX 50          5.290,48 (+0,98%) 

STOXX Europe 600       544,34 (+0,41%) 

DAX                           24.041,90 (+1,09%) 

CAC 40                        7.744,41 (+0,69%) 

FTSE 100                    9.023,81 (+0,12%) 

SMI                              11.893,82 (-0,36%) 

AEX                                 901,19 (-0,80%) 

BEL 20                        4.547,41 (-0,15%) 

FTSE MIB                 40.165,15 (0,00%) 

IBEX 35                      14.041,50 (+0,07%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag verdeeld, maar bleven dicht bij huis, terwijl beleggers bedrijfscijfers verwerkten, en meer nieuws over handelstarieven en een paar aangepaste handelsakkoorden met Aziatische landen. Chipfabrikanten zoals Nvidia trokken de beurzen omlaag.

De ogen waren gericht op het commentaar van bedrijven over de macro-economie, de impact van de dreigende importheffingen en de vraag naar kunstmatige intelligentie. Tot nu toe hebben meer dan 60 bedrijven uit de S&P 500 hun resultaten gerapporteerd, waarvan meer dan 85 procent de schattingen van analisten overtrof, volgens gegevens van FactSet.

Google-moeder Alphabet en Tesla presenteren woensdag resultaten, als eerste van de ‘Magnificent Seven’-bedrijven. Deze megacap-techbedrijven zullen naar verwachting een aanzienlijke bijdrage leveren aan de winstgroei in het kwartaal. 

De Amerikaanse regering blijft druk zetten op de onafhankelijkheid van Fed-voorzitter Jerome Powell. De Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, zei dinsdag voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zijn termijn kan uitdienen als hij dat wil. Maandag zei Bessent nog dat de hele Fed onder de loep worden genomen. “Onze VS-strateeg denkt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat dit de besluitvorming van de centrale bank zal beïnvloeden”, aldus marktanalist Bas van Geffen van Rabobank.

Ook de onrust over de importheffingen van Trump werd in stand gehouden door het Witte Huis. Tien dagen voor dat de hogere heffingen van kracht worden, zei Bessent dat er een hoop handelsakkoorden in de komende weken zullen worden gesloten, met substantiële investeringen in de Amerikaanse economie door verschillende landen waarmee de VS zaken doen.

Trump meldde dinsdagavond aangepaste handelsakkoorden met de Filipijnen en Indonesië. De eerste deal komt op een heffing van 19 procent voor goederen uit de Filipijnen, nadat de VS eerder eenzijdig op 20 procent uitkwamen. Voor Indonesië gaat ook een tarief van 19 procent gelden, nadat op 2 april was gedreigd met 32 procent. 

Stijgers en dalers

D.R. Horton steeg 17 procent, nadat de kwartaalcijfers van de grootste woningbouwer in de VS de verwachtingen van Wall Street overtroffen. 

Autofabrikant General Motors overtrof de verwachtingen ook en handhaafde de outlook voor heel 2025. Toch  daalden de aandelen 8,1 procent.

Coca-Cola presteerde in het tweede kwartaal iets beter dan Wall Street had verwacht, dankzij sterke vraag naar frisdranken. Eerder waarschuwde het bedrijf nog voor een lastige vergelijkingsbasis in het tweede kwartaal. Het aandeel sloot licht lager.

Lockheed Martin verloor 11 procent, nadat de winst van het defensieconcern aanzienlijk lager uitviel dan verwacht door eenmalige lasten ter waarde van 1,7 miljard dollar. Lockheed rapporteerde een winst van 1,46 dollar per aandeel bij een omzet van 18,2 miljard dollar. 

Sherwin-Williams sloot vrijwel vlak, herstellend van een koersdaling nadat de producent van verf en coatings de winstverwachtingen voor het tweede kwartaal niet haalde en de prognose voor 2025 verlaagde.

NXP Semiconductors sloot ook slechts 0,1 procent lager, herstellend van een sterkere daling eerder op de dag. Het Nederlandse halfgeleiderbedrijf verwacht in het derde kwartaal een 3 procent lagere omzet dan een jaar eerder en een fors lagere winst van 2,22 tot 2,62 dollar per aandeel, ten opzichte van 2,79 dollar in hetzelfde kwartaal van 2024. 

Zwaargewicht Nvidia verloor 2,5 procent en sloot op 167,03 dollar. 

Opendoor Technologies verloor 10 procent, na een forse openingswinst. Maandag steg het online vastgoedbedrijf 43 procent en de afgelopen zes handelssessies 312 procent, volgens Dow Jones Market Data. Steun van de activistische investeerder Eric Jackson, oprichter van EMJ Capital, zorgde voor een explosie van interesse van retailbeleggers in het aandeel.

Medpace Holdings steeg 55 procent nadat het biotechbedrijf de vooruitzichten voor het jaar verhoogde na een sterk kwartaal. 

Nabeurs meldde Texas Instruments stevige groei. Het aandeel daalde nabeurs 9 procent. 

S&P 500 index                   6.309,62 (+0,06%)

Dow Jones index            44.502,44 (+0,40%)

Nasdaq Composite           20.892,69 (-0,39%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag hoger, met de Japanse Nikkei index als uitblinker na de handelsdeal met de VS.

Nikkei 225                     41.096 (+3,3%)

Shanghai Composite      3.609 (+0,8%)

Hang Seng                    25.413 (+1,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1734. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1748 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,1754 op de borden. 

USD/JPY Yen   147,00

EUR/USD Euro 1,1734

EUR/JPY Yen   172,49

MACRO-AGENDA:

06:30 Consumentenvertrouwen – Juli (NL)

13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)

16:00 Bestaande woningverkopen – Juni (VS)

16:00 Consumentenvertrouwen – Juli vlpg (eur)

16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Thales – Cijfers tweede kwartaal (Fra)

07:00 UniCredit – Cijfers tweede kwartaal (Ita)

13:00 AT&T – Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Hasbro – Cijfers tweede kwartaal (VS)

22:00 Alphabet – Cijfers tweede kwartaal (VS)

22:00 IBM – Cijfers tweede kwartaal (VS)

22:00 Tesla – Cijfers tweede kwartaal (VS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content