Europese beurzen lager gesloten

ABM Financial News Financieel persbureau voor België en Nederland.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag lager gesloten, terwijl handelsvraagstukken de agenda bleven domineren en investeerders rekening hielden met inflatiecijfers van beide kanten van de Atlantische Oceaan.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 541,84 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 24.009,38 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,6 procent op 7.722,09 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 8.926,55 punten.

De toekomst van de Amerikaanse tarieven voor de Europese Unie blijft vooralsnog onzeker. De handelschef van het Europese blok, Maros Sefcovic, is woensdag naar Washington D.C. gevlogen voor persoonlijke ontmoetingen met functionarissen, waaronder de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick.

Beleggers lijken ervan uit te gaan dat een algemene heffing van 30 procent geen werkelijkheid zal worden, maar het Amerikaanse dreigement blijft boven de markt hangen.

Woensdagnacht werd Indonesië nog geconfronteerd met 19 procent invoerrechten voor export naar de VS, terwijl er geen invoerrechten zullen gelden voor Amerikaanse export naar Indonesië. 

“Dit akkoord weerspiegelt de asymmetrie waar de Amerikaanse handelsadministratie naar streeft. En ze willen dit toepassen bij alle handelspartners. Alleen is Indonesië een kleine vis vergeleken met landen als China, de EU, Mexico of Canada”, aldus strateeg Frank Vranken van Edmond de Rothschild.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de export in de eurozone in mei op jaarbasis is gestegen met 0,9 procent, terwijl de import met 0,6 procent daalde. Dit resulteerde in een handelsoverschot van 16,2 miljard euro, tegen 12,7 miljard euro vorig jaar.

Tevens werd bekend dat de Britse consumentenprijzen in juni op jaarbasis zijn gestegen met 3,6 procent, na een stijging van 3,4 procent in mei. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,3 procent, tegen +0,2 procent in mei.

“De aandacht richt zich nu op de arbeidsmarkt en of de werkgelegenheidscijfers van donderdag slecht genoeg zijn om de Bank of England onder druk te zetten om de rente te verhogen”, concludeerde econoom James Smith van ING.

Brent-olie werd woensdag 1,2 procent goedkoper op 67,85 dollar per vat.

De euro/dollar beleefde een volatiele dag en noteerde op 1,1635. Wellicht speelde een dreigement met een vervroegd ontslag van Jerome Powell door het Witte Huis een rol, maar die uitspraak werd enkele uren later door de Amerikaanse president ontkend.

Stijgers en dalers

In Amsterdam verloor ASML meer dan 11 procent. Hoewel de cijfers op zich meevielen, wilde het bedrijf zich niet meer committeren aan groei in 2026, vanwege de toenemende onzekerheid rond Trumps tarieven. Ook ASMI en Besi werden meegezogen met verliezen van 5,2 en 5,0 procent.

In Parijs moest het aandeel Renault 18,5 procent prijsgeven, nadat de autoproducent de vooruitzichten voor dit jaar verlaagde, hoewel over de eerste helft van het jaar een 2,5 procent hogere omzet werd gerapporteerd van 27,6 miljard euro. Tevens kondigde de autobouwer de benoeming van een nieuwe interim-CEO aan.

Ook Stellantis moest meer dan 6 procent terrein prijsgeven.

In Frankfurt sijpelde dat door naar de andere autobedrijven en verloren BMW, Porsche, Mercedes-Benz en Volkswagen tussen de 0,7 en 3,7 procent.

Er waren uiteraard ook winnaars, hoewel de uitslagen beperkt bleven. Richemont heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt. Het Zwitserse bedrijf, dat onder meer actief is in juwelen en horloges met merken als Cartier en MontBlanc, won 1,2 procent.

In Brussel won Cofinimmo 1,4 procent, in Parijs steeg Hermes 1,0 procent en in Frankfurt was de dagwinst voor Munich Re dat 1,6 procent kon bijschrijven.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen bleef Wall Street dicht bij huis en noteerde de toonaangevende S&P 500 fractioneel lager.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content