(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa bleven dinsdag rond het middaguur dicht bij huis, in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers later op de dag.
De Stoxx Europe 600 index steeg rond lunchtijd met 0,3 procent tot 548,45 punten. De Duitse DAX liet een kleine winst optekenen van 0,2 procent op 24.214,81 punten. De Franse CAC 40 noteerde 0,1 procent in de plus op 7.817.85 punten.
De Britse FTSE 100 wist vanochtend voor het eerst boven de 9.000 punten te stijgen. Rond lunchtijd noteerde de index hier net onder.
Beleggers lijken zich momenteel niet druk te maken over de importheffingen die president Trump afgelopen weekend aankondigde voor de Europese Unie. Dat verandert mogelijk wanneer voor 1 augustus geen akkoord wordt bereikt en de importheffingen van 30 procent van kracht worden.
Volgens Oxford Economics zou een dergelijk tarief op de import van de EU naar de VS de eurozone op de rand van een recessie kunnen brengen.
“Het risico dat de importheffingen hoger zullen zijn dan de 10 procent waarvan we in ons basisscenario uitgingen, is nu aanzienlijk toegenomen”, aldus Oxford Economics.
Op macro-economisch vlak was er vanochtend aandacht voor economische data uit China. Zo kwam de economische groei in het tweede kwartaal uit op 5,2 procent.
Verder stegen de Chinese detailhandelsverkopen in juni minder hard, maar liep de industriële productie in het land juist harder op in dezelfde maand.
Volgens ING blijft China op koers om de groeidoelstelling voor dit jaar te halen, hoewel er een vertraging op komst kan zijn.
De Duitse ZEW index toonde in juli een verdere verbetering van het economische sentiment. De verwachtingsindex steeg van 47,5 in juni naar 52,7 deze maand. In mei noteerde de index op 25,2.
De index voor de huidige situatie toonde ook een verbetering, maar bleef wel negatief, met een stand van -59,5 deze maand, tegenover -72,0 in juni.
De industriële productie in de eurozone kwam in mei 1,7 procent hoger uit op maandbasis, na een daling van ruim 2 procent in april. Op jaarbasis steeg de productie met 3,7 procent.
De inflatie in Spanje is in juni inderdaad opgelopen en ook nog wat harder dan eerder gemeld, bleek vanochtend uit definitieve cijfers. Op jaarbasis liep de inflatie op van 2,0 naar 2,3 procent, waar een voorlopig cijfer 2,2 procent bedroeg.
Vanmiddag wacht het Amerikaanse inflatierapport. Gerekend wordt op een hogere inflatie in juni en “als deze verwachtingen uitkomen, zal de centrale bank waarschijnlijk geen haast maken met het verlagen van de beleidsrente”, volgens investment manager Simon Wiersma van ING.
De euro/dollar handelde rond lunchtijd licht hoger op 1,1687. De olieprijzen daalden met bijna een procent.
Ook de tienjaarsrentes daalden licht, terwijl bitcoin 2,5 procent aan waarde verloor en circa 117.000 dollar kostte.
Stijgers en dalers
Sartorius ging aan kop in Frankfurt, met een plus van 3,0 procent. Zalando won 2,5 procent.
Verder won BASF 1,9 procent, na de winstwaarschuwing van afgelopen weekend, waardoor het aandeel maandag met ruim een procent daalde.
Ook Duitse autofabrikanten waren maandag de gebeten hond, maar herstelden dinsdag met 1,5 procent tot 2 procent.
Infineon ging 1,1 procent hoger en ook elders stonden halfgeleideraandelen in de plus. ASML steeg zelfs 2,7 procent in Amsterdam. STMicroelectronics won 0,9 procent in Parijs.
Nvidia heeft garanties gekregen van de Amerikaanse regering, dat het zijn H20 kunstmatige intelligentiechip weer mag verkopen in China, daags nadat CEO Jensen Huang een ontmoeting had met president Donald Trump.
Wel was er een minder gunstig analistenrapport van KBC Securities, dat voorzichtiger werd over de Nederlandse chippers en de adviezen verlaagde.
Commerzbank verloor 1,5 procent in de DAX, terwijl Rheinmetall 0,9 procent daalde. Verder bleven de verliezen beperkt.
In de CAC 40 ging Teleperformance aan kop met een winst van 2,5 procent en wonnen ook de Franse autobouwers terrein. De banken stonden juist onder druk.
Defensiebedrijf Thales leverde juist 1,8 procent en L’Oreal ging er 1,2 procent op achteruit nadat Barclays het advies verlaagde van Overwogen naar Onderwogen en ook het koersdoel verlaagde.
ING won 1,1 procent in Amsterdam, nadat het aandeel door Barclays op de kooplijst werd gezet.
In Brussel verloor Solvay 1,8 procent, nadat het chemiebedrijf maandagavond met een winstwaarschuwing kwam.
In Stockholm verloor Ericsson 3,5 procent. Het Zweedse telecommunicatiebedrijf kondigde dinsdag een verhoging van de AI-investeringen aan, onder meer in Zweden, nadat de winst in het tweede kwartaal boven verwachting bleek. Tegelijkertijd wees het bedrijf op de toenemende onzekerheid, zowel wat betreft mogelijke verdere tariefwijzigingen als de bredere macro-economische omgeving.
Volvo steeg vanmiddag met 2,7 procent. Het aandeel verloor maandag nog meer dan 4 procent, nadat bekend werd dat de importheffingen resulteerden in een afschrijving van ruim 1 miljard dollar in het tweede kwartaal.
Rio Tinto heeft Simon Trott aangesteld als CEO en vervanger van Jakob Stausholm per 25 augustus aanstaande. Dit werd dinsdagochtend bekend. Het aandeel reageerde nauwelijks op de aankondiging.
Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een verdeelde opening tegemoet. Futures op de S&P 500 noteerden rond lunchtijd tot 0,4 procent hoger, maar de Dow-future daalde licht.
De S&P 500 sloot maandag 0,1 procent hoger op 6.268,56 punten. De Dow Jones-index steeg 0,2 procent tot 44.459,65 punten en technologiebeurs Nasdaq Composite won 0,3 procent tot 20.640,23 punten en dat was een nieuw record.