Chippers trekken Europese beurzen omlaag

ABM Financial News Financieel persbureau voor België en Nederland.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden dinsdag rond lunchtijd overwegend in het rood, nu de onduidelijkheid over de handelstarieven aanhoudt. Verder waren halfgeleideraandelen de gebeten hond.

De STOXX Europe 600 index verloor 0,4 procent tot 544,29 punten, de Duitse DAX leverde 0,9 procent in tot 24.102,93 punten in Frankfurt en in Parijs daalde de CAC 40 0,6 procent tot 7.754,00 punten. In Londen wist de FTSE 100 met een kleine 0,1 procent te stijgen naar 9.020,56 punten en dat was een nieuw record.

De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent zei maandagavond op CNBC dat de regering van president Trump “meer bezig is met kwalitatief goede” handelsovereenkomsten dan met het rondkrijgen van deals voor 1 augustus.

Het Witte Huis gaf tijdens het weekend juist nog aan dat 1 augustus een harde deadline was voor de importheffingen.

Volgens marktanalist Bas van Geffen van Rabobank was de boodschap van Bessent dat de handelsrelatie tussen de VS en EU niet hoeft te ontsporen.

“Betekent dit dat er toch nog een deal gesloten kan worden? Of komt het wederom tot uitstel van de eenzijdige Amerikaanse importheffingen?”, vroeg de marktkenner zich af.

Intussen zou een groeiend aantal lidstaten van de Europese Unie, waaronder Duitsland, overwegen om vergaande ‘anti-dwang’ maatregelen te nemen tegen Amerikaanse diensten als de EU geen handelsovereenkomst kan sluiten met de VS, zo meldde persbureau Reuters maandagavond.

Een dergelijke vergeldingsactie zou volgens ING niet goed vallen in Washington, waardoor het risico bestaat dat het handelsconflict tussen de VS en EU, al dan niet tijdelijk, zal escaleren. 

De euro/dollar handelde vanmiddag op 1,1700, terwijl de olieprijzen een procent daalden. De obligatierentes in de VS stegen licht, terwijl de Duitse tienjaarsrente met 3 basispunten daalde.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is het ook goed om te onthouden dat Europese aandelen “behoorlijk duur” zijn geworden door het enthousiasme van beleggers over de groeiplannen van Europa. 

“Plannen zijn er genoeg, maar het ontbreekt aan geld en daadkracht voor structurele groei. Dit zien we ook terug in de bijstelling van de winstgroeiverwachtingen door analisten: voor aandelen uit de Stoxx Europe 600-index gaan de verwachtingen omlaag, terwijl die voor de S&P 500 index juist stijgen”, aldus Wiersma.

Chippers onder druk

Aandelen van Europese halfgeleiderbedrijven stonden dinsdag onder druk, nadat NXP Semiconductors een omzetdaling voorspelde voor het huidige kwartaal, zag Wiersma verder.

In Frankfurt verloor Infineon 3,5 procent, in Parijs daalde STMicroelectronics 2,6 procent en in Amsterdam stond ASML 2,5 procent lager. Sinds de omzetwaarschuwing van vorige week woensdag wist ASML alleen de donderdag erna te stijgen dankzij sterke cijfers van TSMC. 

ASMI verloor 2,5 procent, in aanloop naar de cijfers nabeurs. Besi ging 1,6 procent lager. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een koersdoelverhoging door HSBC, van 95,00 naar 122,00 euro.

In Brussel daalde Melexis met 3,0 procent.

Verder stond Sartorius onder druk in Frankfurt, met een verlies van 8 procent na tegenvallende omzetcijfers. De outlook werd gehandhaafd.

Siemens Energy leverde 4 procent in, terwijl SAP, dat dinsdag na het slot op Wall Street de boeken opent, met 0,8 procent daalde.

Sanofi neemt het Britse Vicebio over voor een bedrag van 1,15 miljard dollar. Dit meldde de Franse farmaceut dinsdagochtend. Naast het overnamebedrag kan Vicebio mogelijke mijlpaalbetalingen tot 450 miljoen dollar tegemoet zien, op basis van de prestaties op het gebied van R&D en toezicht. Het aandeel van Sanofi daalde licht in Parijs.

Na de zwakke cijfers over het eerste halfjaar van Stellantis en waarschijnlijk geen wezenlijke verbetering in de tweede jaarhelft wat betreft de marges, dreigt een aanzienlijke ‘cashburn’ voor de Jeep-maker. Daarmee komt mogelijk het dividend ter discussie te staan, waarschuwde Deutsche Bank dinsdag, terwijl het koersdoel werd verlaagd van 10,00 naar 8,00 euro. Het aandeel Stellantis verloor 1,5 procent. 

In Londen daalde AstraZeneca licht. Het biotechbedrijf is van plan om tot 2030 50 miljard dollar te investeren in de VS, onder meer via de bouw van een nieuwe productiefaciliteit in Virginia voor afslankmiddelen. De bouw van nieuwe faciliteiten in onder meer Maryland, Texas en Massachusetts was al eerder bekend.

AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal van 2025 op jaarbasis lagere resultaten geboekt, deels als gevolg van valutaire tegenwind en scherpt daarom ook de winstverwachting voor dit jaar licht aan. Het aandeel verloor in Amsterdam 3,7 procent.

Universal Music Group ging juist 2,1 procent hoger, nadat maandagavond bekend werd dat het entertainmentbedrijf documenten heeft ingediend bij de SEC voor zijn voorgenomen beursgang in de VS.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een terughoudende opening tegemoet, na records voor de Nasdaq en S&P 500 op maandag. De toonaangevende index sloot toen voor het eerst boven de 6.300 punten.

Futures op de S&P noteerden rond lunchtijd licht lager.

De index sloot maandag nog 0,1 procent hoger op 6.305,60 punten, de Dow Jones index verloor fractioneel terrein en sloot op 44.323,07 punten en de Nasdaq eindigde 0,4 procent hoger op 20.974,17 punten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content