Beursblik: Fed zal rente vermoedelijk handhaven ondanks kritiek Trump

ABM Financial News Financieel persbureau voor België en Nederland.

(ABM FN-Dow Jones) Door de aanhoudende kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump op het monetaire beleid van de Federal Reserve, zullen de ogen komende week meer dan ooit gericht zijn op de centrale bank en zijn voorzitter Jerome Powell.

Maar zwichten voor de druk van de president zal de Fed waarschijnlijk (nog) niet doen, en dus blijft de federal funds rate woensdagavond staan op 4,25 tot 4,50 procent, het niveau sinds december.

“Zijn toespraak van 16 april is echt het sjabloon voor hoe de vergadering [woensdag] eruit zal zien”, stelden economen van Deutsche Bank in een vooruitblik.

Powell benadrukte toen dat de Fed “geen haast heeft”, aldus de Duitse bank, iets dat felle kritiek van Trump ontlokte. De president haalde op sociale media flink uit naar Powell, die als ‘loser’ altijd achter de feiten aan zou lopen.

Powells tweede termijn als Fed-voorzitter loopt in mei volgend jaar af en Trump leek achter de schermen even aan te sturen op een voortijdig vertrek, maar koos toch eieren voor zijn geld, mogelijk omdat een onafhankelijk bestuurder uit zijn positie zetten grondwettelijk zeer lastig is.

Volgens Gary Schlossberg van Wells Fargo zou de druk van Trump, zelfs als Powell zijn termijn af kan maken, het monetaire beleid op een kritiek kantelpunt kunnen beïnvloeden “en misschien zelfs verstoren”, aldus de marktstrateeg.

“Powell ontslaan zou het begin zijn van het einde van de Fed”, voegde Paul Ashworth, econoom bij Capital Economics toe. Als Trump vastbesloten is om de rente te verlagen, zou hij ook andere Fed-leden moeten ontslaan, wat zou resulteren in “een heviger reactie van de markt”, aldus Ashworth.

Volgens Mark Dowding, chief investment officer bij RBC BlueBay Asset Management, maakt de aanhoudende druk van Trump op de Fed een renteverlaging zelfs nog onwaarschijnlijker. “De centrale bank wil koste wat kost voorkomen dat het lijkt alsof ze toegeeft aan politieke invloed. Daarmee zet Trumps inmenging de deur naar lagere rentes juist verder dicht.”

Het is volgens Dowding dan ook “onvermijdelijk” dat Trump zijn frustratie op de Fed zal blijven afreageren, zeker nu de economie hapert. Toch accepteren de financiële markten het niet als de president de onafhankelijkheid van de centrale bank ondermijnt. Trump zal zich daardoor tevreden moeten stellen met een rol vanaf de zijlijn.

Sterk banenrapport en hoge inflatie houden Fed aan de zijlijn

Het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag geeft de Fed in elk geval lucht om de huidige koers te blijven varen. Volgens Lara Castleton, US Head of Portfolio Construction & Strategy bij Janus Henderson, zal het banencijfer het moeilijk maken voor de centrale bank om eerder in het jaar renteverlagingen door te voeren.

In april kwamen er 177.000 banen bij, terwijl de werkloosheid stabiel bleef op 4,2 procent. En uit de favoriete inflatiebarometer van de Fed bleek afgelopen week dat de PCE-kerninflatie in het eerste kwartaal is uitgekomen op 3,5 procent, waar werd gerekend op 3,1 procent. De kern-PCE voor alleen maart liet wel een daling zien, van 2,8 naar 2,6 procent.

Volgens econoom James Knightley van ING zorgt de ontwikkeling van de inflatie, die nog steeds te hoog is, ervoor dat de Fed op korte termijn in elk geval niet de rente kan verlagen.

“Niettemin koelt de Amerikaanse economie af en dat kan de weg vrijmaken voor grote renteverlagingen in de tweede helft van het jaar, aldus de econoom. De Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal onverwacht met 0,3 procent, zo werd afgelopen week bekend, na een groei van 2,4 procent in het vierde kwartaal.

“Als de Fed ergens in het derde kwartaal te hulp schiet, vermoeden we dat ze hard en snel zal ingrijpen”, aldus Knightley, die begrijpt dat de markten momenteel uitgaan van renteverlagingen van in totaal 100 basispunten dit jaar.

Door het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag is de kans dat de Fed de rente in juni wel zal verlagen, behoorlijk afgenomen. Inmiddels rekent 66 procent van de markt erop dat de rente ook volgende maand onveranderd zal blijven. Voorafgaand aan het banenrapport werd de kans op een renteverlaging in juni nog geschat op 55 procent.

Deutsche Bank verwacht dat de Fed pas in december de rente weer zal verlagen.

“Met de inflatierisico’s zoals ze zijn, heb je niet de luxe om preventief te verlagen”, volgens de economen van de Duitse bank, die geen recessie voorspelt, maar wel “nauwelijks positieve groei” zien.

Volgens Bank of America, dat ook geen wijzigingen in het monetaire beleid verwacht komende woensdag, neemt de economische onzekerheid inderdaad toe, maar wacht de Fed nog steeds op meer duidelijkheid in de vorm van actuele macrocijfers.

Te vroeg de rente verlagen zou het vertrouwen rond de inflatie-ontwikkelingen in gevaar brengen. “Dat gezegd hebbende, een duidelijke zwakte van de arbeidsmarkt zou een toekomstige reactie kunnen uitlokken”, aldus de Amerikaanse bank.

Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij AllianzGI, denkt dat de Amerikaanse economie te maken zal krijgen met een combinatie van afnemende groei en stijgende inflatie, wat haaks staat op het tweeledige mandaat van de Fed, namelijk maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit.

“De recente opmerkingen van Fed-voorzitter Powell suggereren dat de Fed op de korte termijn de kat uit de boom zal kijken om het effect van de tarieven op de economische activiteit te beoordelen”, aldus Krautzberger.

De Fed maakt woensdagavond om 20.00 uur zijn rentebesluit bekend, gevolgd door een persconferentie van Powell om 20.30 uur.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content