Bel20 verstevigt positie boven 4.500 punten

ABM Financial News Financieel persbureau voor België en Nederland.

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week verder gestegen, ondanks een kortstondige dip onder de 4.500 punten.

De Bel20 won 0,6 procent op weekbasis op een slot van ruim 4.544 punten op vrijdag. Een week eerder won de sterindex 0,7 procent op weekbasis op een slot van 4.519 punten.

Aan het begin van de nieuwe week konden de aandelenmarkten reageren op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump in het weekend, dat de Europese Unie en Mexico vanaf 1 augustus kunnen rekenen op importheffingen van 30 procent, tenzij ze voor die tijd een deal sluiten.

Voor de EU was dat wellicht een verrassing, want er werd al weken onderhandeld over een raamwerk voor een handelsakkoord.

Op de beurzen was er evenwel geen paniek, omdat de deadline van 1 augustus de ruimte biedt om verder te onderhandelen.

De vraag is volgens beleggingsstrateeg Frank Vranken van Edmond de Rothschild of dit louter een onderhandelingstactiek van Trump is, of dat hij het meent.

Menig kenner wees daarbij op de TACO-trade, ofwel ‘Trump Always Chickens Out’.

Richting het einde van de week meldde Trump dat hij nog eens 150 brieven naar handelspartners zal sturen, met daarin importheffingen variërend van 10 tot 15 procent.

Alvorens we weten of Trump ook ditmaal inbindt voor de deadline, zullen eerst de kwartaalcijfers de aandacht opeisen, verwacht Vranken.

“De markt gaat uit van een winst- en omzetgroei voor bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500 van respectievelijk +5,8 procent en +3,7 procent”, aldus beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO.

Voor de Europese Stoxx 600 wordt een winst- en omzetdaling van respectievelijk -0,2 procent en -3,0 procent verwacht. “Europese bedrijven tonen dit en komende cijferseizoenen waarschijnlijk nog wat zwakte qua groei vanwege de handelstarieven”, denkt Wessels.

ING kijkt bij de kwartaalcijfers vooral ook naar wat de bedrijven aan vooruitzichten afgeven.

De tweede helft van 2025 wordt een volatiele periode, “met de nodige uitdagingen”, verwacht beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van ING Investment Office.

Onder meer de Amerikaanse banken openden afgelopen week de boeken. JPMorgan wist de verwachtingen te overtreffen, net als Citigroup. Bij Wells Fargo stelden de netto rentebaten teleur.

Goldman Sachs boekte afgelopen kwartaal fors meer winst en presteerde beter dan verwacht, net als Morgan Stanley en Bank of America.

“De Amerikaanse economie bleef veerkrachtig”, zei CEO Jamie Dimon van JPMorgan in een toelichting op de cijfers.

De topman noemde de Amerikaanse belastinghervormingen en deregulering positief voor de economische vooruitzichten.

“Maar er blijven aanzienlijke risico’s bestaan”, zo waarschuwde de CEO, wijzend op de handelsoorlog en de onzekerheid rond de importheffingen. Ook het oplopende Amerikaanse tekort noemde Dimon als risico.

Analisten van Citi denken niet dat de Europese banken in staat zijn om net zo sterk voor de dag te komen als hun Amerikaanse sectorgenoten. Er wordt dan ook een minder sterke groei van de inkomsten verwacht.

Ondanks een outlookverhoging van Netflix kon de streamingreus niet echt overtuigen met de cijfers, mogelijk omdat het aandeel recent al hard was gestegen.

Komende week zijn Alphabet en Tesla wellicht de belangrijkste internationale namen, maar openen onder meer ook Coca-Cola, General Motors, Lockheed Martin, SAP, Texas Instruments, IBM, Deutsche Bank, TotalEnergies, LVMH en Intel de boeken.

Ontslagbrief voor Powell of toch niet?

Op macro-economisch vlak was er afgelopen week aandacht voor de Amerikaanse inflatiecijfers. De consumentenprijzen stegen in juni met 2,7 procent, na een inflatie van 2,4 procent in mei.

De kerninflatie liep licht op, van 2,8 naar 2,9 procent.

De producentenprijzen in de VS lieten juist het tegenovergestelde beeld zien, met een afname van 2,7 tot 2,3 procent op jaarbasis en op maandbasis stabiele fabrieksprijzen. Ook de kernprijzen stegen in juni minder hard.

Toch beginnen we de impact van de importheffingen te zien, volgens US Bank Asset Management.

“De inflatiecijfers, vooral bij de apparatuur, laten zien dat we de impact van heffingen beginnen te zien”, stelde beleggingsstrateeg Robert Haworth. Signalen van versnellende inflatie “versterken de onzekerheid over wat de Federal Reserve moet doen” nog meer, volgens de marktkenner.

Dat is problematisch voor president Trump, die afgelopen week opnieuw eiste dat de Fed de rente met 3 procentpunten zou verlagen. Hij voerde de politieke druk daarom verder op voor agressievere stimuleringsmaatregelen, zagen economen van KBC.

Zo meldde Kevin Hassett, economisch adviseur van het Witte Huis, dat Trump wel eens een reden zou kunnen hebben om Powell te ontslaan vanwege de kostenoverschrijdingen bij de renovatie van het hoofdkantoor van de Fed in Washington.

De ontslagbrief voor Powell zou al klaar liggen, zo meldde The New York Times woensdag, maar Trump ontkende in alle toonaarden.

“We zijn niet van plan iets te doen”, zei de president woensdagavond in het Witte Huis tegen journalisten.  Volgens Trump is Powell ontslaan erg onwaarschijnlijk, “tenzij hij moet vertrekken wegens fraude”, waarmee hij toch de deur open hield voor een mogelijk gedwongen vertrek van Powell.

Grondwettelijk gezien is het lastig om de Fed-voorzitter voor het einde van zijn termijn weg te sturen, tenzij hij echt iets op zijn kerfstok heeft.

Wall Street ging even hard onderuit na de berichten over Powells aanstaande ontslag, maar veerden na Trumps ontkenning net zo hard weer op. Dit is een duidelijk symptoom van de weerstand die de markten hebben ontwikkeld voor de achtbaan van krantenkoppen die tot nu toe kenmerkend zijn voor de ambtstermijn van Trump, volgens analisten van ING.

“Na de schrik van gisteren zal de lat nog hoger liggen om de bedreigingen voor de onafhankelijkheid van de Fed serieus te nemen”, aldus de bank.

Volgens Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, zijn de economische cijfers die momenteel in de Verenigde Staten worden gepubliceerd, “eerlijk gezegd verwarrend”, met een soort compensatie tussen de prijsstijging als gevolg van de importheffingen en een daling van de vraag.

De econoom van CBC Banque vraagt zich af of de Verenigde Staten op een gegeven moment niet het risico lopen geconfronteerd te worden met een schok in de vraag, die zou kunnen teruglopen als gevolg van de ondoordachte prijsstijging van een aantal goederen en diensten, waarvan de Amerikanen zich zouden kunnen afkeren.

“We zijn nog niet zo ver, maar een vertraging van de vraag zou het hele groeimodel van de Amerikaanse economie zoals we dat kennen op zijn kop kunnen zetten”, aldus Keppenne.

Chinese groeicijfers waren afgelopen week weinig verrassend. Zo kwam de economische groei in het tweede kwartaal uit op 5,2 procent, waarmee de doelstelling van 5,0 procent voor heel 2025 haalbaar blijft.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1655, terwijl de olieprijzen op weekbasis daalden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content