(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag verdeeld gesloten en hadden moeite richting te bepalen aan het begin van een drukke week qua bedrijfscijfers en in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank komende donderdag.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index verloor 0,1 procent tot 546,58 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 24.307,80 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 7.798,22 punten. De Britse FTSE 100 won 0,2 procent op 9.012,99 punten.
Het was een rustige start van de nieuwe handelsweek. Maar met een stroom aan bedrijfsresultaten, een rentebesluit van de Europese Centrale Bank en een deadline voor de nieuwe importheffingen op 1 augustus in het verschiet, kan de dynamiek maar zo terugkeren.
“Afgelopen week noteerde de S&P 500 in elk geval op het hoogste niveau ooit nadat beter dan verwachte Amerikaanse cijfers over de detailhandelsverkopen en een daling van het aantal werkloosheidsaanvragen naar buiten kwamen. De S&P 500 noteerde daarbij zelfs even boven de 6.300 punten. En daarmee is het gebruikelijke wie dan leeft wie dan zorgt weer helemaal terug. De deadline van 1 augustus? Wie dan leeft, wie dan zorgt! De deadline van 12 augustus? Wie dan leeft wie dan zorgt”, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.
Verder is het een belangrijke week voor de betrekkingen tussen de EU en China, aldus Mevissen. “Donderdag zal een zware Europese delegatie afreizen naar Beijing voor het EU-China leadership summit; die in het teken zou moeten staan van 50 jaar diplomatieke betrekkingen. Aanvankelijk zou de top 2 dagen duren, maar China heeft de tweede dag geannuleerd. “Mogelijk wordt er nog een grote order getekend voor de aanschaf van enkele honderden Airbus toestellen maar dat moeten we nog even afwachten”, aldus Mevissen.
Beleggers zijn daarnaast benieuwd naar de verdere ontwikkelingen rond het Amerikaanse handelsbeleid met betrekking tot Europa, na berichten dat Trump aandringt op minimumtarieven van 15 tot 20 procent op import uit de Europese Unie.
Persbureau Bloomberg schreef afgelopen weekend dat Brussel zich voorbereidt op een mogelijke no-deal met de Amerikanen, indien er voor de deadline geen akkoord wordt bereikt.
Op macro-economisch vlak was het maandag erg rustig.
De olieprijzen daalden. Een vat Brent werd een procent goedkoper op 68,56 dollar. De nieuwe Europese sancties tegen Russische olie zullen naar verwachting slechts een minimale impact op de levering hebben, terwijl de Amerikaanse importheffingen zorgen voor aanhoudende vraagproblemen.
De rentes daalden aan beide kanten van de oceaan. De Duitse tienjaarsrente verloor 8 basispunten tot 2,62 procent en de Amerikaanse variant daalde met 8 basispunten naar 4,35 procent.
De goudprijs kroop weer boven de 3.400 dollar per troy ounce. Verder zetten de meeste prijzen voor cryptomunten hun opmars voort.
De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,1702
Stijgers en dalers
In Frankfurt sloot BASF 2,3 procent hoger. Vonovia, E.ON en RWE konden 1,9 procent bijschrijven. Fresesenius Medical Care en Sartorius verloren beide 1,4 procent.
In Parijs stond Stellantis aanvankelijk onder druk, maar het aandeel wist de dag toch met een winst van 1,6 procent af te sluiten. De autofabrikant waarschuwde maandagochtend voor een verlieslatend eerste halfjaar. Op een omzet van 74,3 miljard euro denkt het bedrijf dat er een verlies is gemaakt van 2,3 miljard euro.
STMicroelectronics won 1,5 procent.
Publicis Groupe daalde met 2,0 procent en Teleperformance verloor 1,9 procent.
Ryanair heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet en een ruime verdubbeling van de winst geboekt. De Ierse prijsvechter steeg bijna 6 procent.
In Amsterdam steeg ArcelorMittal met 4,4 procent, terwijl ASML met een verlies van 1,5 procent onderaan bungelde.
In Brussel ging WDP aan kop. Het aandeel steeg 3,5 procent. Zwaargewicht Argenx was met een verlies van 1,8 procent één van de sterkste dalers.
Tussenstanden Wall Street
Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street groengekleurd en steeg de toonaangevende S&P 500 met 0,5 procent naar wederom een nieuw record. Ook voor de Nasdaq ligt een nieuw record in het verschiet.