Beursherstel zet niet door
Donderdagmorgen zag het ernaar uit dat de Europese beurzen een mooi verlengstuk zouden breien aan het fraaie beursherstel van woensdag.
Cijfers uit China wezen erop dat de groeivertraging mogelijk de bodem bereikt heeft. Maar een aarzelende start op Wall Street, door een tegenvallend cijfer voor de industrie en door voorzichtigheid in afwachting van het banenrapport voor de maand september van morgen, veegde de winsten in Europa volledig van tafel. Het werd dan ook geen vrolijk begin van het nieuwe kwartaal, want de Eurostoxx50-index verloor zowat 1 procent, terwijl de Bel-20-index de schade tot circa een half procent kon beperken.
Engie (-3,5%) was de grootste daler in de Bel-20. Het energiebedrijf, beter bekend onder zijn vorige naam GDF Suez, gaf een verkapte winstwaarschuwing voor het boekjaar 2015. Het verlaagde de vork voor de verwachte recurrente nettowinst van 2,85 à 3,15 miljard euro tot 2,75 à 3,05 miljard euro. De hoofdoorzaak voor de daling van 100 miljoen euro in de prognose is het nieuws dat de twee ‘scheurtjesreactoren’ Doel 3 en Tihange 2 nog minstens tot het einde van het jaar dicht blijven. Dat kost de groep maandelijks 35 à 40 miljoen euro aan gederfde inkomsten.
Colruyt (-1,2%) heeft, zoals de traditie het wil, op de jaarvergadering een eerste winstprognose gegeven voor het lopende boekjaar 2015-2016. De distributeur uit Halle gaat uit van minstens een stabiele nettowinst voor het lopende boekjaar (362 miljoen euro). Colruyt blijft wijzen op de erg competitieve omgeving in zowel België als Frankrijk, en ziet de ontwikkeling van de e-commerceactiviteiten afgeremd door de strenge regelgeving. De retailer blijft ook vasthouden aan zijn lageprijzenstrategie en zal indien nodig reageren om het marktaandeel te beschermen.
ING (+0,1%) heeft opnieuw met succes aandelen Nationale Nederlanden in de markt gezet. Door een viertal instellingen zijn 40 miljoen aandelen geplaatst tegen 25 euro per stuk, zodat de opbrengst voor ING 1 miljard euro bedraagt. De participatie van ING in de verzekeringsgroep zakt hierdoor van 37,1 naar 25,8 procent. Nationale Nederlanden hielp mee om de transactie te doen slagen door zelf voor 150 miljoen euro eigen aandelen in te kopen. De bijkomende verkoop past in de met de Europese Commissie afgesproken opsplitsing van ING in ruil voor de verkregen staatssteun tijdens de bankencrisis.
Vrijdag is het vooral uitkijken naar het banenrapport in de VS voor de maand september. Daarnaast is er ook de detailhandel in Duitsland.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier