Beursgang van CATL is reuzenkans voor beleggers: ‘s werelds grootste autobatterijmaker is een goedkoop aandeel

Matthias Zentgraf, De Europese topman van batterijmaker CATL. © Martin Schutt/picture alliance via Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Journalist bij Trends

De Chinese batterijreus CATL wil omgerekend 4,8 miljard euro ophalen met een beursgang in Hongkong. Dat blijkt uit ingediende documenten. Met een marktaandeel van 38 procent is CATL veruit de grootste producent van autobatterijen en het levert aan grote automakers, van Volkswagen tot BMW, Tesla en Stellantis. Dit is waarom de beursgang lucratief kan zijn voor beleggers.

CATL krijgt op 20 mei een nieuwe beursnotering in Hongkong. Het aandeel zal worden verhandeld tegen 263 Hongkongse dollar, of 30,31 euro. Daarmee is het iets goedkoper dan in Shenzhen, waar het 257 yuan kost, of 31,89 euro. Met de notering in Hongkong wil CATL op de radar van internationale investeerders komen. Daarnaast zullen ook veel particuliere beleggers voor de eerste keer de kans krijgen het aandeel CATL te kopen via hun beleggingsplatform.

Het Chinese bedrijf is ’s werelds grootste producent van autobatterijen voor elektrische wagens en ontwikkelt daarnaast batterijen voor energieopslag. Contemporary Amperex Technology Co., Limited, zoals de onderneming voluit heet, werd in 2011 opgericht als spin‑off van ATL, een producent van lithium‑polymeerbatterijen.

Het bedrijf was eerder al genoteerd op de beurs van Shenzhen, maar de notering in Hongkong moet helpen om kapitaal aan te trekken van internationale investeerders. CATL mikt initieel op 3,6 miljard euro, maar plant daarna extra aandelen uit te geven om in totaal 4,8 miljard euro op te halen.

“CATL heeft een bijzonder sterke positie”, beklemtoont Pascal Coppens, China-kenner bij Nexxworks en auteur. “Met een marktaandeel van 38 procent is het veruit de grootste speler, tegenover 17 procent voor zijn grootste concurrent BYD. Bovendien staat CATL er sterker voor om zijn groei in autobatterijen te versnellen. Het werkt samen met alle grote automerken wereldwijd, zowel Europese als Amerikaanse, terwijl BYD voor veel van die merken ook een concurrent is. CATL is daarnaast meer gefocust op batterijtechnologie in vergelijking met BYD, dat meer verticaal is geïntegreerd. Naast autobatterijen produceert CATL ook batterijen voor energieopslag voor energieopslag.

CATL rapporteerde vorig jaar een aangepaste winst per aandeel (EPS) van 11,48 yuan. Volgens prognoses van Bloomberg Intelligence stijgt die winst naar verwachting tot 14,67 yuan in 2025 en tot 21,28 yuan in 2027. Ondanks die groeivooruitzichten lijkt het aandeel relatief goedkoop: de verwachte koers‑winstverhouding voor 2025 bedraagt in Shenzhen 17,52. Dat verklaart waarom 49 van de 50 analisten van Bloomberg een koopadvies geven.

Amper handelsstress

Het beste bewijs voor de sterke positie van CATL is dat het zijn beursgang doorzet te midden van handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten en de vrees voor hoge importheffingen. Achter de notering zit een initiële investering van 2,4 miljard euro van onder meer het Chinese oliebedrijf Sinopec en de Kuwait Investment Authority.

“Met de handelsspanningen tussen China en het Westen heeft CATL sterke troeven”, zegt Coppens. “In de VS zijn er, naast Tesla, weinig grote producenten van elektrische wagens – het is bovendien een kleinere markt dan Europa – en die Amerikaanse bedrijven zijn ook nog eens afhankelijk van CATL. Er bestaat geen gelijkwaardige Amerikaanse producent van autobatterijen.”

Maandag werd bekend dat een groot deel van de spanningen tussen China en de VS afneemt. De VS verlagen hun tarieven op Chinese goederen van 145 naar 30 procent, terwijl China zijn tarieven op Amerikaanse goederen verlaagt van 125 naar 10 procent, en dat voor een periode van negentig dagen.

CATL erkent het belang van de grote Europese markt voor elektrische wagens. Het is van plan 90 procent van de opbrengst van de beursgang in Hongkong te gebruiken om de bouw van een nieuwe fabriek in Hongarije te financieren. Daar moet de productie nog dit jaar van start gaan. Het project vergt een investering van 7,34 miljard euro.

Daarnaast beschikt het bedrijf sinds 2023 over een fabriek in Arnstadt, Duitsland. Samen met Stellantis wil CATL in een joint venture tegen 2026 een nieuwe fabriek openen in Spanje.

In Europa wordt CATL goed onthaald, merkt Coppens, omdat het bedrijf banen creëert en extra investeringen van automerken aanzwengelt. “Europa telde met het Zweedse Northvolt een concurrent voor CATL, maar dat bedrijf ging vorig jaar failliet. Door onderinvesteringen liep het op technologisch vlak hopeloos achter. CATL zal nu in zijn plaats een productie‑ecosysteem voor autobatterijen naar Europa brengen. Daardoor zullen meer Chinese automerken met hun fabrieken de weg naar ons continent vinden.”

5 minuten laden, 520 kilometer rijden

CATL kan een interessant aandeel zijn voor de lange termijn, want het bedrijf zet de juiste stappen om zijn marktleiderschap te bestendigen. Allereerst zijn er de innovaties. “De nieuwste autobatterijen van CATL bieden een rijbereik tot 1.500 kilometer. Ook in snellaadtechnologie staat het bedrijf ongeveer op gelijke hoogte met BYD.” Volgens het bedrijf leveren de nieuwe batterijen na slechts 5 minuten laden een actieradius van 520 kilometer op.

Verder is CATL een van de koplopers in de ontwikkeling van solid‑statebatterijen – batterijen zonder vloeibare elektrolyt, met een vaste elektrode en elektrolyt. Het voordeel is dat ze lichter zijn en toch een grotere capaciteit hebben. De grootste uitdagingen zijn momenteel de kostprijs en de kortere levensduur. CATL hoopt echter tegen 2027 een oplossing te vinden en wil dan de productie van solid‑statebatterijen op kleine schaal starten. “We moeten er wel rekening mee houden dat met een nieuwe technologie ook nieuwe spelers kunnen opstaan”, nuanceert Coppens.

Een andere troef voor langdurig succes is CATL’s businessunit voor batterijen bestemd voor energieopslag. Die toepassingen worden steeds belangrijker naarmate groene energie een groter aandeel in de wereldwijde energiemix inneemt. De Energy Storage System‑divisie realiseerde vorig jaar 57,3 miljard yuan op een totale omzet van 362 miljard yuan. In de afgelopen drie jaar groeide de divisie met 61,41 procent, tegenover 40,37 procent voor de tak die autobatterijen maakt.

Tot slot zet CATL in op de recyclage van grondstoffen, een trend die wereldwijd aan belang wint, legt Coppens uit. “CATL heeft een techniek ontwikkeld waarmee het tot 95 procent van het lithium en kobalt uit oude autobatterijen kan recupereren.”

Toch zal het nog vele jaren duren voordat recyclage een geloofwaardig alternatief vormt voor het ontginnen van grondstoffen. “Tegen 2042 zal China geen nieuwe mineralen meer hoeven te delven, omdat de batterijrecyclagemarkt dan volwassen is,” voorspelde CATL‑CEO Robin Zeng vorig jaar.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content