Beursblog: De beurzen hebben lak aan de komende Amerikaanse president

Biden beëindigt herverkiezingscampagne, steunt Kamala Harris; New Yorkse beurs stijgt. | Foto: Spencer Platt/Getty Images
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Harris of Trump, de inzet voor de democratie is groter dan voor de beurs. Voor beleggers maakt het niet veel uit welke van de twee kandidaten het haalt, zolang ze geen al te gekke en onverwachte beleidsmaatregelen nemen.

2024 is wereldwijd een belangrijk verkiezingsjaar. Ongeveer de helft van de wereldbevolking gaat dit jaar naar de stembus. De Amerikaanse verkiezingen in november zijn zonder twijfel de belangrijkste.

Behalve voor de beurs. Die lijkt er zich voorlopig niet veel van aan te trekken wie de volgende Amerikaanse president wordt, noch uit welke partij die komt.

Uit het verleden blijkt dat er geen lijn te trekken valt tussen wie president is, uit welke partij die komt en hoe de beurs en de economie het tijdens haar of zijn legislatuur doen.

Bron: Invesco

Hoewel verkiezingsjaren op zich meestal wel goede beursjaren zijn, stellen analisten van de Amerikaanse bank BNY Mellon.

Bron: BNY Mellon

Ook tussen de twee kandidaten die nu voor het Witte Huis strijden, is er weinig verschil in beursprestaties te merken. De Dow Jones, de Amerikaanse index van industriële bedrijven, is er zowel onder Trump als Biden op vooruitgegaan. Bij de eerste met bijna 70 procent. Biden moet met 45 procent nog wat inhaalwerk verrichten.

De beurs heeft vooral in 2022, Bidens tweede jaar, vanwege de renteverhogingen een pandoering gekregen. Trump is daarvan gespaard gebleven.

Bron: BNY Mellon

Volgens de analisten van BNY Mellon hebben beurzen doorgaans wel liever dat een zittende president een tweede termijn doet, gewoon omdat ze dan min of meer weten welk beleid er dan gevoerd zal worden. Voorspelbaarheid is belangrijker dan kwaliteit. Een nieuwe president zorgt voor meer beleidsonzekerheid en dus ook voor meer schommelingen op de beurs.

Gek genoeg zijn de derde jaren van een presidentiële ambtstermijn vaak de beste beursjaren. Dan is die eerste onzekerheid al wat weggeëbd en beginnen de presidenten meer overheidsuitgaven te doen in de hoop dat het volk hen daardoor na hun vierde jaar opnieuw zal verkiezen. Alle ogen en hoop gericht op 2027 dus.

Bron: BNY Mellon
Lees meer over:

Partner Content