Betaal niet te veel taks op je gemengd fonds
Gemengde fondsen zijn momenteel heel populair. Maar hoe zorg je ervoor dat je later bij verkoop niet te veel taks op de meerwaarde betaalt?
Gemengde fondsen zijn momenteel heel populair en worden vlot aangeraden door bankiers.
Doorgaans kan men deze fondsen indelen in defensief, neutraal of dynamisch, al naargelang het fonds minder obligaties heeft en dus meer aandelen. Vooral de neutrale fondsen zijn momenteel erg gegeerd. In deze fondsen zitten ongeveer 50 à 55% aandelen en de rest bestaat uit obligaties en cash.
Bijna altijd meerwaardetaks
De gemengde fondsen vallen tegenwoordig bijna steeds onder de meerwaardetaks op fondsen. Enkel gemende fondsen die voor meer dan 75% in aandelen beleggen, zijn ook vandaag nog vrijgesteld (maar die zijn eerder zeldzaam). De meerwaardetaks, dat is 25% roerende voorheffing op de meerwaarde bij verkoop, slaat in principe wel enkel op het zogenaamd vastrentende gedeelte van het fonds (zeg maar obligaties en cash), niet op het aandelengedeelte.
Beperk de meerwaardetaks!
Als je een gemend fonds verkoopt, zal je dus enkel belast worden op de meerwaarde met betrekking tot de obligaties en cash in het fonds, niet op het aandelengedeelte. Maar… dat is enkel het geval als je bank de correcte informatie krijgt inzake verhouding aandelen en cash/obligaties van het fonds (dat is de zogenaamde TIS-waarde), wat soms niet het geval is bij buitenlandse fondsen. Is dat niet het geval, dan zal je 25% betalen op de volledige meerwaarde bij verkoop, ook op het stuk dat slaat op de aandelen. Informeer dus vooraf. Als je bankier geen duidelijk antwoord geeft, vraag het dan via mail, zodat je het op papier hebt staan.(
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier