Belgische econoom praat beurzen hoger

© Image Globe

De Europese beurzen eindigden de week met een lichte winst, en dat is mee te danken aan de Belg Peter Praet, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB).

Praet liet in een interview met een Italiaanse krant verstaan dat de rente nog altijd lager kan in Europa. Dat de ECB bereid is nog meer stimulerende maatregelen te nemen indien nodig werd positief onthaald op de markten. Daarmee werd voor beleggers de uitschuiver die ECB-voorzitter Mario Draghi vorige week maakte door te stellen dat de rente voorlopig een bodem heeft bereikt door Praet goedgemaakt. Naast de uitspraken van Praet ondersteunde ook de stijgende olieprijs het marktherstel.

De Bel20-index volgde zijn Europese collega’s mee omhoog en sloot met een winst van 0,43 procent. Sterkste stijgers binnen de index waren Delta Lloyd (+5,14%) en D’Ieteren (+3,73%). Delhaize (-1,41%) kreeg een tik nadat Ahold-CEO Dick Boer ontkende dat de fusiegroep op overnamepad zal trekken in de VS.

Dit weekend wordt de Bel20-index – die vandaag zijn 25ste verjaardag vierde – grondig herschikt. Zo verdwijnen Befimmo, Delta Lloyd en D’Ieteren uit de sterindex en worden hun plaatsen ingevuld door Galápagos, ING en Ontex.

ThromboGenics (+7,25%) gaat technologie van sectorgenoot Galápagos gebruiken om nieuwe geneesmiddelen voor oogziektes bij diabetespatiënten te ontwikkelen. De Leuvenaars leggen daarvoor 1 miljoen euro op tafel. Als het onderzoek vooruitgang boekt, kan Galápagos uitkijken naar extra betalingen. Volgens ThromboGenics zullen oogziektes bij diabetespatiënten tussen vandaag en 2023 met 16 procent per jaar groeien tot een markt van 4,2 miljard dollar. ThromboGenics heeft verschillende onderzoeksprogramma’s lopen, al zitten deze allemaal nog in een vroege fase. Het bedrijf heeft 100 miljoen euro in kas om deze onderzoeken te financieren. ThromboGenics publiceerde ook zijn jaarresultaten. In 2015 daalde het nettoverlies naar 40 miljoen euro van 51 miljoen euro het jaar voordien. De verkoop van het ooggeneesmiddel Jetrea bracht amper 11,2 miljoen euro op. Een deel daarvan (3,2 miljoen euro) zijn royalty’s afkomstig van commercieel partner Alcon, dat Jetrea buiten de VS aan de man brengt. ThromboGenics heeft het voorbije jaar zijn kosten in de VS, waar het zelf instaat voor de verkoop, verlaagd zodat er geen cash meer wordt verbrand.

Fagron (+13,63%) heeft meer details gegeven over de kapitaaloperatie waarmee het zijn met schulden beladen balans wil versterken. De specialist in apothekersbereidingen is op zoek naar 220 miljoen euro vers kapitaal. In een eerste fase zal een aantal investeerders, waaronder ondernemers Marc Coucke en Filip Balcaen en investeringsfonds Waterland, 131 miljoen euro ophoesten. Coucke neemt daarvan 30 miljoen euro voor zijn rekening, Waterland en Balcaen samen 87,8 miljoen euro. De investeerders hebben wel voorwaarden gesteld. Zo mag hun inschrijvingsprijs niet hoger zijn dan 5,5 euro per aandeel, moet Fagron een herziening bekomen van de overeenkomsten met de schuldeisers en moet het zijn Amerikaanse dochter Bellevue verkopen of opdoeken. Fagron kampt in de VS met tegenvallende verkopen na de invoering van nieuwe strengere wetgeving rond de terugbetaling van bereidingen. In een tweede fase zal geld opgehaald worden via een publieke kapitaalverhoging. Daarbij krijgen de bestaande aandeelhouders voorkeursrechten. De inschrijvingsprijs zal in de tweede fase 90 procent van de prijs in de eerste fase bedragen.

Caterpillar (+0,2% bij opening) kwam voor het eerst in zijn 90-jarige geschiedenis met vooruitzichten voor zijn kwartaalwinst. De machineproducent doet dat naar eigen zeggen omdat analisten te optimistisch zijn. Caterpillar verwacht dat de winst in het eerste kwartaal bijna zal halveren tot 70 dollarcent per aandeel. De omzet zou terugvallen naar 9,3 à 9,4 miljard dollar. Analisten mikten tot nu toe op een kwartaalwinst van gemiddeld 95 dollarcent en een omzet van 10,2 miljard dollar. Caterpillar wil via de vooruitzichten duidelijk maken dat de lage grondstofprijzen en de fors gedaalde olieprijs een zwaardere impact op de machinebouwer hebben dan analisten tot nu toe inschatten. Zo zit de verkoop van motoren die boorplatformen aandrijven in het slop omdat de olie- en gasbedrijven hun investeringen terugschroeven. De voorbije jaren bleek die activiteit nog zeer resistent tegen de algemene malaise in de grondstoffensector. Caterpillar houdt wel vast aan de winst- en omzetvooruitzichten voor het volledige jaar die het begin dit jaar publiceerde, al zullen analisten na de publicatie van de sombere kwartaalvooruitzichten bij die cijfers vraagtekens plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content