Beleggers onverstoord bij somber IMF

Christine Lagarde (IMF) © reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Een sombere prognose voor de wereldeconomie bracht beleggers niet uit balans, met dank aan een stijging van de olieprijs. Fagron trekt de stekker uit zijn Amerikaanse dochter en moet afwachten of de kapitaalverhoging kan doorgaan zoals gepland.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt andermaal haar prognose voor de wereldeconomie. Dit jaar mogen we wereldwijd 3,2 procent groei verwachten, in januari was dat nog 3,4 procent. Topvrouw Christine Lagarde waarschuwde dat het herstel te traag verloopt en nog altijd niet op stevige fundamenten berust.

De belegger is de sombere toon van de cijferaars uit Washington ondertussen gewend, en trok zich weinig aan van de stevige vingerwijzing van de Française. De markt trok zich daarentegen op aan de stijging van de olieprijs met 4 procent naar 45 dollar per vat, de hoogste prijs dit jaar. De meeste Europese beurzen boekten bij de slotbel kleine winst. De Eurostoxx50, de belangrijkste graadmeter voor het oude continent, won 0,6 procent. Brussel hinkte achterop met een verlies van 0,1 procent voor de Bel-20.

De dag begon hoopgevend met positief nieuws voor de Italiaanse banken. Italië start een fonds van 5 miljard euro, waar banken die in problemen zitten, zullen kunnen aankloppen als ze kapitaal nodig hebben. Die belangrijke stap naar een gezondere financiële sector in de laars, de derde economie van de eurozone, is ook goed nieuws voor de rest van Europa. Begin dit jaar gingen er nog stevige schokken door de financiële markten, toen de Europese Centrale Bank beleggers opnieuw attent maakte op de omvang van de slechte kredieten in Italië.

In ons land gaf Fagron het startschot voor een nieuw resultatenseizoen met een tradingupdate met enkel omzetcijfers. Het rapport bevestigt de moeilijke situatie waarin het bedrijf zich sinds vorige zomer bevindt. De omzet is in het eerste kwartaal opnieuw 14 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, wat wel in de lijn van de verwachtingen lag.

De bron van de problemen blijven de VS, waar strengere regels zijn ingevoerd voor de terugbetaling van magistrale bereidingen, waarvoor Fagron de grondstoffen levert. Bij de Amerikaanse dochter Bellevue Pharmacy implodeerde de omzet met ruim 70 procent. Fagron besliste dan ook om de dochteronderneming, die als de oorzaak van de huidige problemen wordt aanzien, te sluiten.

Voorts was er nog nieuws rond de geplande kapitaalverhoging van 220 miljoen euro. Donderdag stond normaal een bijzondere aandeelhoudersvergadering gepland, die het licht op groen moest zetten voor de operatie. Maar omdat het wettelijke vereiste aantal stemmen niet aanwezig zal zijn, moet een tweede vergadering op 4 mei uitsluitsel brengen. Daarmee schuilt er nog een addertje onder het gras. Zoals de geldronde nu gepland staat, zou een groepje van een vijftal grote investeerders, met onder meer het investeringsfonds Waterland en ondernemer Marc Coucke, eerst samen 131 miljoen euro op tafel leggen aan maximaal 5,5 euro per aandeel. En daar knelt misschien het schoentje. Een private kapitaalverhoging moet wettelijk gebeuren aan minimaal de gemiddelde koers van de afgelopen dertig handelsdagen. Donderdag zou de gemiddelde koers van de afgelopen maand inderdaad minder dan 5,5 euro bedraagt hebben. De vraag is maar of dat op 4 mei ook nog het geval zal zijn. Ondanks de koersval met 6,7 procent noteert Fagron vandaag aan 5,6 euro.

Wat moet er gebeuren als blijkt dat die gemiddelde koers begin mei meer dan 5,5 euro bedraagt? Ofwel moeten de investeerders dan bereid zijn meer dan 5,5 euro per aandeel in Fagron te steken. Ofwel moet het bedrijf dan de volledige 220 miljoen via een publieke kapitaaloperatie ophalen. Wat wellicht tegen een stevige korting zal moeten, en dus een grotere verwatering betekent voor de bestaande aandeelhouders. Fagron liet in de marge van zijn kwartaalupdate weten dat het met beide scenario’s rekening houdt.

Op de beurs van Parijs reageerden beleggers verheugd op het nieuws dat de mediaholding Vivendi (+0,1%) een belang neemt van 15 procent in de retailer Fnac (+7%). Vivendi-topman Vincent Bolleré timmert druk aan zijn media-imperium rond de zender Canal Plus en de muziek- en filmproducent Universal. Blijkbaar was hij ook nog op zoek naar een distributienetwerk met fysieke winkels om de content van zijn mediabedrijven beter te kunnen verspreiden. Voor Fnac is de komst van een grote aandeelhouder met diepe zakken welgekomen. De winkelketen miste de boot van e-commerce en kan de internetexpertise binnen Vivendi goed gebruiken in de inhaalrace die het moet lopen.

Op Wall Street gaf Alcoa maandag nabeurs het startschot voor een nieuwe cijferlawine. Het rapport van de aluminiumreus belooft weinig goeds en verklaart waarom de verwachtingen bij analisten voor de bedrijfswinsten in het eerste kwartaal zo laag zijn. Alcoa sloot de eerste drie maanden met 70 procent minder winst dan een jaar eerder door de lage grondstofprijzen en in mindere mate de dure dollar. Twee thema’s die we de komende weken nog vaker zullen horen. Het enige lichtpuntje was dat analisten nog minder winst voorspeld hadden dan er uiteindelijk in de boeken stond. En ook dat zal misschien nog vaker terugkomen: de cijfers zijn slecht, maar toch beter dan verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content