Trends Beleggers Challenge: waar kan ik terecht om te beginnen met beleggen?

Beginnen met beleggen op de beurs kan enkel via gespecialiseerde tussenpersonen: banken, beurshuizen of makelaars (brokers) die rechtstreeks toegang hebben tot de beurs. Uw huisbankier is mogelijk ook zo’n partij, met een handige beleggingsapp waarmee u meteen aan de slag kunt. Maar uiteraard kijkt u het best ook nog eens rondom u.
Soorten brokers
Als u twijfelt of een tussenpersoon wel ‘legit’ – rechtmatig – is, kunt u altijd bij de financieeltoezichthouder FSMA aankloppen om te vragen of die tussenpersonen de juiste vergunningen hebben voor de diensten die ze u willen aanbieden. Als u zeker bent dat u de geschikte tussenpersoon hebt gevonden, kunt u doorgaans gratis een beleggersrekening openen en het beleggingsplatform leren kennen.
De tussenpersonen geven uw koop- of verkooporders door aan de beurzen. U betaalt die tussenpersonen voor het doorgeven van uw orders een makelaarsloon of transactiekosten per order. Die kosten kunnen verschillen naargelang het bedrag en naargelang de beurs. Soms rekenen die partijen ook een bewaarloon aan, om uw effecten veilig te bewaren. Sommige makelaars rekenen kosten aan voor diensten die elders gratis zijn. Het loont vooraf op internet op zoek te gaan naar tariefvergelijkers.
Lees onze gratis gids: beleggen voor beginners in 9 stappen
Let op de kosten
Een spaarrekening is vrijwel altijd gratis. Bij al de rest komen kosten kijken: eenmalige in- en uitstapkosten, jaarlijks weerkerende beheerskosten, kosten voor de verkoper, kosten voor de maker van de producten enzovoort. We brengen in kaart welke vragen u moet stellen aan uw adviseur, of op welke trefwoorden u moet zoeken in de informatiefiches van financiële producten, om onaangename verrassingen te vermijden. De belangrijkste vragen bij beleggen voor beginners zijn de volgende:
Zijn er eenmalige in- of uitstapkosten? Zijn er terugkerende of lopende kosten op het product? Is er een groot verschil tussen de aan- en de verkoopprijs? Komen er kosten kijken bij het omwisselen in andere munten? Rekent de bank een jaarlijks bewaarloon aan? Kost het extra om een dividend of een coupon te innen (van buitenlandse aandelen of obligaties)? Welke kosten worden aangerekend bij een overstap naar een andere financiële instelling?
Voor u zich klant maakt bij een financiële instelling, vult u het best een keer ‘tarievenlijst’ en de naam van de instelling in een zoekmachine in. Zo vindt u gemakkelijk een overzicht van alle kosten die een beleggingswebsite, een bank of een verzekeraar in rekening brengt.
Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier