Trends Beleggers Challenge: ‘Sommigen proberen rijk te worden door AI. Ik verdien geld door natuurlijke domheid te bestuderen’ (Carl Icahn)

Carl Icahn.

Deze quote weerspiegelt Carl Icahns karakteristieke benadering: confronterend, contrair en geworteld in een lange carrière waarin hij miljarden dollars verdiende door precies dat te doen – structurele fouten en irrationeel gedrag in de markt blootleggen en benutten.

Irrationele uitbundigheid

Met zijn opmerking over rijk worden door AI verwijst Icahn naar de euforie rond artificiële intelligentie. De technologie wordt gezien als een gamechanger, wat resulteert in exuberante waarderingen van AI-gerelateerde aandelen. Echter, vaak loopt de markt vooruit op de belofte en niet op de winst.

Icahn waarschuwt daarmee voor het fenomeen dat econoom Robert Shiller ‘irrationele uitbundigheid’ noemde: het moment waarop de verwachtingen en de koersvorming losstaan van de economische realiteit. Beleggers die zich laten meeslepen door een hype, dreigen de fundamentele analyse te negeren.

Icahns beleggingsstrategie is tegengesteld aan zo’n kuddegeest. Hij richt zich op marktsituaties waar collectieve irrationaliteit leidt tot verkeerde waarderingen – onderwaarderingen of overwaarderingen die hij met precisie exploiteert. Zijn aanpak bestaat uit het identificeren van slecht geleide bedrijven, waar het management aandeelhouderswaarde vernietigt en de markt nog niet heeft geanticipeerd op het verbeterpotentieel.

Zijn activistische stijl – het nemen van substantiële belangen en het forceren van managementwissels of strategische koerswijzigingen – is gebaseerd op klassieke economische principes in plaats van op technologische voorspellingen.

Fouten analyseren

Icahns uitspraak fungeert zowel als een waarschuwing als een les voor beleggers. Hoewel AI een transformerende technologie kan zijn, moeten beleggers onthouden dat markten primair door mensen worden gemaakt – en dus ook door menselijke zwaktes worden beïnvloed. De belegger die enkel kijkt naar technologische mogelijkheden, vergeet soms te kijken naar wat menselijk waarschijnlijk is.

De essentie van Icahns boodschap? Wie rijk wil worden, moet niet blindelings AI volgen, maar de fouten van anderen analyseren. Want in die fouten – in “natuurlijke domheid” – ligt nog steeds de meest betrouwbare bron van rendement. Zijn loopbaan toont aan dat cynisme, mits goed geanalyseerd, bijzonder winstgevend kan zijn.

Oliver Stone gebruikte Icahn als basis voor het vijandige, meedogenloze kapitalistische personage Gordon Gekko, vertolkt door Michael Douglas in zijn succesfilm Wall Street.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content