Trends Beleggers Challenge: doe ervaring op en leer bij

De Trends Beleggers Challenge loopt slechts over tien weken. Maar de wedstrijd biedt u wel de kans om van het beleggen in aandelen te proeven en te ontdekken of het iets voor u is. Door verstandig te beleggen zal u op lange termijn zelfs beter doen dan enkel maar uw koopkracht op peil houden.
Tot een prof ons verplichtte in een werkcollege aan een beleggersspel mee te doen, was de beurs voor mij een grote onbekende. Een hele nieuwe wereld ging voor mij open. Ik kreeg de smaak te pakken en 38 jaar later beleg ik nog altijd. Ik kan het aan iedereen aanraden.
Vervelende inflatie
Als u sparen inruilt voor beleggen, moet u beseffen dat u niet langer weet wat de opbrengst wordt. Maar in ruil krijgt u wel een hogere gemiddelde opbrengst, waarmee u minstens de koopkracht behoudt en een deftige aanvulling hebt op uw pensioen, dat de komende decennia mogelijk aan welvaartsvastheid inboet.
De inflatie vreet jaar na jaar uw koopkracht weg. Wat u nu voor 100 euro koopt, zal over tien jaar 121 euro kosten bij een jaarlijkse inflatie van 2 procent. Uw spaargeld moet dus minstens ook dat rendement behalen om geen koopkrachtverlies te lijden. Maar tegen de huidige rentes op spaarproducten komt u er niet. De jongste jaren is de spaarrente doorgaans onder de inflatie gegaan. Dat heeft te maken met de massale opbouw van schulden bij de overheden. Om die schuldenpandemie onder controle te houden, zullen de centrale banken er alles aan doen om de basisrente en de lange rente zo laag mogelijk te houden.
Dat wil zeggen dat de reële rente (nominale rente min de inflatie) doorgaans negatief is en u met uw vergoeding op de spaarrente uw koopkracht niet op peil kunt houden. Alleen maar sparen staat gelijk met verarmen in reële termen. Daar komt bij dat de pensioenen in België relatief laag zijn in Europees perspectief. Het enorme begrotingstekort, de hoge schuldgraad en de voortdurende extra uitgaven – nu weer in defensie – maken het onwaarschijnlijk dat de pensioenen sneller zullen toenemen dan de inflatie. De kans is zelfs groter dat ze nog minder welvaartsvast worden en dat aan het indexmechanisme zal moeten worden gemorreld.
Vroeg begonnen, is half gewonnen
Gelukkig is er een oplossing: verstandig beleggen. Daarmee zal u op lange termijn zelfs beter doen dan enkel maar uw koopkracht op peil houden. Het wordt een instrument om aan vermogensopbouw te doen. Wie een gemiddeld rendement van 7 procent per jaar haalt, ziet zijn rendement elk decennium verdubbelen. 10.000 euro wordt na tien jaar 20.000 euro, na twintig jaar 40.000 euro en na veertig jaar 160.000 euro.
Die cijfers zijn een argument om er zo jong mogelijk aan te beginnen en nooit te stoppen, wat in de eerste jaren ook uw resultaten zijn. Hoe sneller u in uw beleggingscarrière met een crash wordt geconfronteerd, hoe beter. Enkel door het te voelen, kom je tot inzichten.
Een succesvolle belegger worden, is zoals een marathon lopen. Je komt er maar stap voor stap en je moet enkel op het langetermijndoel focussen. Het is irrelevant wie in een marathon na een kilometer op kop loopt. Het is irrelevant wat het rendement van uw beleggingen in het eerste jaar is. Het doel is op lange termijn een appeltje voor de dorst te hebben en zelfs financieel onafhankelijk te worden.
Het gaat de eerst jaren niet over rendement, maar om drie dingen: leren, afleren en bijleren
Zet dan ook nooit een doel op korte termijn. Dat is niet alleen zinloos, het is een gigantische valkuil. Verwacht de eerste jaren niets, want het is niet belangrijk. Bouw rustig op. Dat moet een beginnende marathonloper ook doen om niet gekwetst te geraken. Toch vliegen velen er meteen in. Ze nemen te veel risico met vooral techaandelen en cryptomunten. Het kan niet spectaculair genoeg zijn, want ze willen meteen veel winnen. Dat is geen goed idee, want ze missen ervaring. Het gaat de eerst jaren niet over rendement, maar om drie dingen: leren, afleren en bijleren.
Tijd heelt alle wonden
Knoop als beginnende belegger één ding in je oren: de tijd lost alle problemen van aandelenbeleggers op. Tot nog toe in de beursgeschiedenis zijn de aandelen na een crash telkens opnieuw naar een nieuwe piek gegaan. Het grootste geheim van Warren Buffett, de grootste belegger aller tijden? Niet zijn beleggingsmethode, maar vooral het feit dat hij al tachtig jaar onafgebroken belegt. Meer dan 85 procent van zijn fortuin heeft hij na zijn 65ste verjaardag verworven. Bij zij die al decennialang ononderbroken in aandelen beleggen, zijn er twee groepen: zij die al rijk zijn en zij die het worden. Dat moet ook u triggeren.
Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier