Trends Beleggers Challenge: 8 tips om te blijven beleggen

De Trends Beleggers Challenge laat ons proeven van het beleggen in aandelen. Maar de essentie is te blijven beleggen. Om het vol te houden, kunt u het best de volgende acht tips in acht nemen.

Maar houd één ding in het achterhoofd: het allergrootste financiële verschil op termijn wordt gewoon gemaakt door te beleggen. Pas in tweede instantie gaat het over actief of passief beleggen, of beleggen in individuele aandelen, aandelenfondsen of aandelentrackers. Dat is een belangrijke bijzaak, maar niet de hoofdzaak.

Geen korte termijndoelen

1. Besef dat het om een marathon gaat. Dat is de allerbelangrijkste regel. Tenzij het niet anders kan door een enorme financiële tegenslag, neemt u zich voor om nooit te stoppen met beleggen en altijd door te zetten eenmaal u gestart bent. De tijd speelt in het voordeel van de aandelenbelegger. Ik ben al 38 jaar onafgebroken aandelenbelegger en heb de intentie het tot op mijn sterfbed te blijven, ongeacht of er een goed of slecht beursjaar op komst is.

2. Stel nooit doelen op korte termijn. Als u de kans groot wilt maken dat die eerste en belangrijkste vuistregel niet gerealiseerd wordt, dan moet u er vooral meteen invliegen met de bedoeling over 12 of 24 maanden al een mooi rendement te halen. Ik blijf herhalen: de rendementen de eerste jaren zijn irrelevant voor het doel op lange termijn.

3. Houd het simpel en beleg met de frequentie een vast bedrag op een vast tijdstip. De allersimpelste beleggingsregel om succesvol te zijn op lange termijn is een vast bedrag op een vast tijdstip te beleggen. Maak het plan: u kunt elke maand 100 euro missen, beleg dan elke maand 100 euro, los van de prestaties van de beleggingsportefeuille. Dat maakt niet uit voor het doel op lange termijn. Stel dat de beurs zwaar zakt, dan kunt u gewoon meer bijkomende aandelen kopen. Dat is gunstig voor het doel op lange termijn, ook al is het onaangenaam op korte termijn.

4.     Besef het belang van dividenden. Kortetermijnbeleggers zijn vooral bezig met onmiddellijke koerswinsten en vergeten op lange termijn het belang van de dividenden (de vergoeding van de aandeelhouders door bedrijven die een deel van hun winst uitkeren). Coca-Cola bijvoorbeeld verhoogt al decennialang elk jaar zijn dividend. Wie 35 jaar geleden begon te beleggen in Coca-Cola, zoals Warren Buffett, krijgt nu op jaarbasis evenveel brutodividendrendement dan de aankoopkoers. Dat is een van de fantastische effecten van wie decennialang blijft beleggen, de magie van de opeenvolgende dividenden jaar na jaar. Dat doet elk jaar opnieuw de kassa rinkelen.

Dingen die uzelf kunt doen

5. Bouw uw portefeuille in de vorm van een piramide.  Veel startende beleggers willen heel snel heel veel geld verdienen op de beurs. Hoe spectaculairder, hoe liever!  Saaie aandelen als Coca-Cola, daar is er geen plaats voor. Ze gaan meteen voor bitcoin of Nvidia. Daar proppen ze hun portefeuille mee vol. De rendementen kunnen op korte termijn enorm zijn, maar de verliezen ook. Dat soort beleggingen alleen zal nooit een rendement op lange termijn kunnen garanderen en verzekeren dat u de eerste doelstelling haalt: levenslang belegd blijven. Voor dat laatste hebben we een stevig basis nodig van aandelen die al heel lang bestaan, al vele crisissen hebben doorstaan, nog altijd toonaangevend zijn en elk jaar aan hun aandeelhouders denken. Boven op die basis met het bovenste derde of vierde van de piramide kunnen we volledig los gaan en risico’s nemen. Maar zonder een stabiele, saaie basis zullen we het nooit heel lang uitzingen.  

6. Beleg met uw ogen. Hiermee bedoelen we dat mooie beleggingskansen soms voor uw neus lopen en we het niet altijd ver moeten gaan zoeken. Ziet u iets nieuws opduiken in het straatbeeld dat plots populair wordt bij jongeren, heb dan meteen de reflex te kijken van welk bedrijf het product is en of dat bedrijf beursgenoteerd is. In het eerste geval, ga dan maar meteen tot actie over.

7.  Laat winst of verlies niet uw handelen bepalen. Koersbewegingen op zich zijn geen reden om te handelen. Al is dat bij de meeste beleggers wel het geval. De redenen van verkoop hebben te maken met aandelen die mooi stijgen of veel gezakt zijn.  “Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden”, wil het gezegde. Het hangt er natuurlijk af van welke winst. Wie bij de eerste verdubbeling van aandelen als argenx of Lotus Bakeries heeft verkocht, heeft intussen tot duizenden procenten winst laten liggen. Vandaar het belang van de volgende tip.

8. Noteer waarom u een bepaald aandeel, fonds of tracker koopt.  Het lijkt het allemaal complexer te maken door telkens als u een aankoop doet te noteren waarom u die aankoop doet. Maar het faciliteert het handelen achteraf enorm. Probeer voor uzelf zo helder mogelijk te omschrijven, zodat u ook jaren later nog kunt raadplegen en verifiëren, waarom u tot een aankoop overgaat. En toets regelmatig af (bijvoorbeeld na resultaten) of die argumenten nog wel gelden. Is dat in uw ogen niet langer het geval, dan kunt u het best de positie verkopen. Met winst of met verlies, dat maakt niet uit. Blijven de argumenten gelden, dan kan die positie vele jaren in portefeuille blijven. Zelfs als er nog steeds verlies is, maar ook als de koers intussen fors is opgelopen. Dan kunt u het best enkel de positie (wat) milderen, als het gewicht in de totale portefeuille te groot zou beginnen worden.  

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content