Belegger verontrust over cashburn bij kankerspecialist
De omzet van de prostaatkankertest van MDxHealth groeit als kool, maar beleggers willen weten wat het bedrijf gaat doen nu het geld dreigt op te geraken.
Na twee verliesbeurten op rij knoopten de Europese beurzen nog eens met winst aan. Uit de neerslag van de jongste rentevergadering bleek dat de Amerikaanse centrale bankiers op zijn zachtst gezegd verdeeld zijn over de vraag of de rente snel omhoog moet. Aandelenbeleggers interpreteren de weifelende houding als goed nieuws, aangezien de lage rente meer spaarders naar de beurzen drijft en dus de koersen hoger stuwt.
In Brussel won de Bel-20 0,7 procent, een fractie beter dan de toonaangevende eurostoxx50. Een van de grootste stijger in de Brusselse sterindex was Ackermans & van Haaren (+1,4%). De Antwerpse investeringsmaatschappij profiteerde van de betere vooruitzichten bij Sipef (+1,6%), dat voor een kwart in handen is van AvH. De palmolieproducent verwacht nu meer winst dan vorig jaar. Voorheen mikte het bedrijf slechts op een evenaring van 2015.
Buiten de Bel-20 sprong vooral het verlies van MDxHealth (-5,2%) in het oog. Op zich is de biotech’er goed op weg succes te boeken, vooral met zijn test voor prostaatkanker. Die is in de VS zowat uitgeroepen tot de standaardtest, wat de deur opende voor de terugbetaling bij een pak verzekeraars. Het resultaat is dat de omzet 60 procent hoger ligt dan een jaar eerder. Bovendien bevestigt de specialist in diagnoses van kankers dat hij dit jaar 30 tot 50 procent meer omzet wil boeken, minder verlies wil maken en een test op blaaskanker op de Amerikaanse markt wil loslaten.
Het minder goede nieuws is dat tegelijk met de omzet ook de kosten en het verlies fors zijn toegenomen. Al zijn daar nog verzachtende omstandigheden voor in te roepen. Een deel van de duik in de cijfers valt te verklaren door een overname, en door de hoge kosten voor onderzoek en de commercialisatie van nieuwe producten die eigen zijn aan biotech.
Wat voor ontgoocheling op de markt zorgde, is dat MDxHealth zijn verwachtingen niet verhoogt, ondanks het succes van de prostaatkankertest. Maar vooral de cashburn baart belegger zorgen. De reserves zijn het afgelopen jaar gedaald van 40 naar 20 miljoen dollar. De jongste zes maanden brandde er net geen 2 miljoen dollar per maand op. Je hoeft geen rekenwonder zijn om in te zien dat in dat tempo ergens volgend jaar het geld op zal zijn. MDx verwacht pas eind volgend jaar of begin 2018 break-even te draaien. Dat maakt dat er mogelijk onvoldoende geld is. “Wat nu?”, vraagt de belegger zich daarom af. Komt er kapitaalverhoging waardoor zijn belang verwatert? Of kan het bedrijf schulden aangaan om een tijdje te overleven? Voorlopig schept het management geen duidelijkheid, wat de belegger duidelijk misnoegt.
Voorts kwam ook Montea (+0,2%) met cijfers. De logistiekevastgoedgroep wist de verwachtingen moeiteloos in te lossen en houdt vol dat het netto courant resultaat – dat de basis voor het dividend vormt – 5 procent zal stijgen. De uitkering zal wellicht 2,03 euro bruto bedragen. De puike cijfers vertaalden zich niet in stevige koerswinst, omdat beleggers het aandeel sinds begin dit jaar al 15 procent hoger stuurden.
In het buitenland sprongen de cijfers van Wal-Mart in het oog. De grootste retailer ter wereld wist andermaal te verrassen met een toename van de omzet in de winkels die al langer dan een jaar open zijn met 1,6 procent. Het sterke rapport voor het tweede kwartaal vertaalt zich ook in een hogere winstprognose. Het aandeel won in de ochtendhandel op Wall Street 2 procent.
In Europa werkte NN (+8,8%) zich in de kijker. De Nederlandse verzekeraar deed veel beter dan de verwachtingen. En dat ondanks de forse tegenwind, beklemtoonde het bedrijf. Niet alleen is er de lage rente, daarbij kwam nog het moeilijke marktklimaat na de brexit en vooral ook de vele stormschade waar ook onze contreien niet van gespaard bleven. Desondanks daalde de winst veel minder dan gevreesd, sterkte de kapitaalbuffer aan en toonde NN zich vooral een cashmachine. De verzekeraar genereerde 300 miljoen euro, terwijl na een veel slechter eerste kwartaal een bedrag van 130 miljoen was aangekondigd.
De vrijekaspositie bedraagt nu 2,3 miljard euro. NN kondigt een interim-dividend van 0,6 euro aan, goed voor 200 miljoen euro. Daarnaast loopt er ook een inkoopprogramma van eigen aandelen voor 500 miljoen euro. Maar dan nog blijft er dus meer dan genoeg ruimte over om de aandeelhouders nog meer in de watten te leggen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier