Danny Reweghs
‘Beleggen in Europese bankaandelen is vandaag nog altijd geen no-brainer’
Europese bankaandelen zijn goedkoop, maar daar zijn helaas ook heel wat redenen voor. In de Europese banksector zijn de problemen nog lang niet van de baan.
Het is bekend dat we sinds 2006 een koele minnaar zijn van bankaandelen. Begin dit jaar dachten we even dat er een momentum was om in Europese financiële aandelen te beleggen. Maar we corrigeerden dat al in het voorjaar, toen bleek dat er een gegronde vrees was dat het in Italië politiek uit de hand zou lopen. Terecht, achteraf gezien.
We herdenken dezer dagen tien jaar financiële crisis. Het afgelopen decennium hadden de aandeelhouders van Europese banken weinig reden tot vieren. Een belegging in de Stoxx600 Banks-index (de index met alle belangrijke Europese beursgenoteerde banken) leverde een negatieve return van -25,35 procent op (koersevolutie plus dividenden). Dat kwam in hoofdzaak doordat het gemiddelde Europese bankaandeel nog altijd maar iets meer dan de helft noteert van tien jaar geleden. De return van de Stoxx600-index sinds september 2008 bedraagt 91 procent, of een verschil van ruim 115 procent.
Beleggen in Europese bankaandelen is vandaag nog altijd geen no-brainer
Als we op een termijn van vijf jaar kijken, is er nog altijd een verschil van 42 procent (return van 0,5% voor de Stoxx600 Banks, tegenover 42,75% voor de Stoxx600). Ook over twaalf maanden loopt de prestatie van de bankwaarden achter op het marktgemiddelde: -14 procent (-12% return voor de Stoxx600 Banks, tegenover +2% voor de Stoxx600).
De 44 waarden in de Stoxx600-Banks werden gemiddeld verhandeld tegen slechts 0,8 keer de boekwaarde (1,8 keer gemiddeld voor de Stoxx600) en tegen 10 keer de verwachte winst 2018 (14,5 keer voor de Stoxx600), en noteren met een gemiddeld dividendrendement van 4,8 procent bruto (3,4% voor de Stoxx600. In historisch perspectief kunnen we dan ook spreken over een erg lage waardering tegenover het marktgemiddelde.
Geen no-brainer
In principe zou je bij zulk lage waarderingen meteen aan het kopen slaan. Maar helaas moeten we stellen dat beleggen in Europese bankaandelen vandaag nog altijd geen no-brainer is. In de Europese banksector zijn lang niet alle problemen van de baan. Het Europese gemiddelde staat deels onder druk door de nog altijd zwaar ondergekapitaliseerde Italiaanse banken, die nog altijd veel te veel probleemkredieten op hun balans hebben. Ook de structurele winstgevendheid van de Europese banksector is gedaald sinds de financiële crisis. Die staat tegenwoordig bijkomend onder druk door de krimpende marge. Bovendien blijft de kostenstructuur in verhouding tot dat structurele lagere winstpotentieel te hoog. En tot slot zijn er onlinekapers op de kust. De Apples en Googles van deze wereld steken niet onder stoelen of banken dat ook zij ambities in de bancaire wereld koesteren.
Een vanzelfsprekende keuze is er dus niet. Dat neemt niet weg dat we op korte termijn wel herstelpotentieel zien, na de overdreven zware afstraffing van de voorbije maanden. Maar zie dat veeleer als een kans om te zware posities in bankaandelen af te bouwen, want een uitblinker op lange termijn zien we in de sector nog altijd niet.
Trends blikt in een reeks artikels uitgebreid terug op de grote financiële crisis die tien jaar geleden uitbrak:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier