Danny Reweghs
‘Beleggen in biotech vereist stalen zenuwen’
Het vertrouwen van particuliere investeerders die beleggen in Belgische biotechaandelen is broos. ‘Zeer broos’, zegt Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk.
Consternatie bij het Gentse biotechbedrijf Ablynx over de capriolen van het aandeel na de bekendmaking van de fase II-resultaten voor zijn potentiële reumamiddel vobarilizumab. Die resultaten omschreef het biotechbedrijf als veelbelovend en mogelijk het beste middel in zijn categorie.
Maar enkele dagen later noteerde het aandeel zo’n 20 procent lager. Het was analisten en media opgevallen dat veel patiënten die het placebomiddel hadden gekregen, een verbetering van 20 procent lieten optekenen. Voldoende om twijfel te zaaien en de verkoopdruk op gang te brengen.
We missen nog altijd een volledig succesverhaal in de biotech
Ons land behoort tot de wereldtop in de gezondheidssector. Dat vertaalt zich in een proportioneel groot aantal biotechbedrijven op Euronext Brussel. Heel wat lokale, particuliere investeerders beleggen in de Belgische biotechaandelen.
Maar hun vertrouwen is broos, zeer broos. Ze hebben nare ervaringen opgedaan, eerst met Innogenetics en later met Thrombogenics, dat met het oogmedicijn Jetrea een perfect klinisch parcours reed, maar het liep fout bij de commercialisatie. We missen nog altijd een volledig succesverhaal in de biotech. Er zijn dus niet veel wanklanken nodig om beleggers naar de uitgang te doen vluchten.
Beleggen in biotech vereist stalen zenuwen. Het resultaat is binair: het geneesmiddel komt er of komt er niet. Elk biotechbedrijf zal dan ook behalve sterke, al eens tegenvallende resultaten publiceren. Maar daarom direct verkopen?
Het lijkt erop dat panikerende Belgische beleggers hun stukken tegen bradeerprijzen verkopen aan grote internationale investeerders zoals Bank of America en Adrianus Van Herk. Zij onderkennen wel het gigantische potentieel van onze biotechbedrijven, waaronder dat van Ablynx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier