Belastingbetaler draait op voor het risico bij redding KBC
In één van de eerste reacties op de kapitaalinjectie die de Vlaamse overheid in KBC deed, merkt hoofdeconoom bij Itinera Ivan Van de Cloot op dat de overheid geen participatie in de bank neemt maar wel een vorm van achtergestelde lening geeft.
De Vlaamse regering krijgt daar wel een rendement op, maar loopt anderzijds ook het risico. Uiteindelijk is het de belastingbetaler die voor deze risico’s gaat opdraaien. Ivan Van de Cloot merkt op dat KBC weliswaar al 4,50 miljard euro aan probleemkredieten heeft afgeboekt, maar dat er nog 5 miljard euro van die kredieten op de balans staan.
Vaak wordt gedacht dat die na verloop van tijd automatisch gaan terugbetaald worden, maar dat is volgens Van de Cloot niet noodzakelijk het geval. 40% wordt terugbetaald, maar 60% is afhankelijk van de stijgingen van de huizenprijzen in de VS.
De belastingbetaler krijgt via de overheid weliswaar een rendement, maar loopt anderzijds ook het risico. Volgens Van de Cloot was de overheid beter rechtstreeks ingestapt in het kapitaal van KBC, zodat ze ook kon profiteren van een eventuele stijging van de dividenden.
Er is bovendien het feit dat er nu weliswaar een oplossing is voor KBC, maar dat ook de andere banken binnenkort weer voor geld kunnen kunnen komen aankloppen. Een structurele oplossing voor het probleem is nog niet gevonden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier