Danny Reweghs
Belangrijk resultatenseizoen
In Wall Street is het resultatenseizoen begonnen. En dat is dit keer belangrijker dan normaal.
Voor de grote Amerikaanse ondernemingen is het deze keer minder gemakkelijk om aan de verwachtingen te voldoen. Dat komt door de sterke dollar, die tegenover zowat alle belangrijke wereldmunten gestegen de voorbije twaalf maanden. Vandaar ook dat in de loop van het jaar de winstverwachtingen opnieuw zijn getemperd.
Voor de bedrijven in de Standard&Poor’s500-index wordt op 118,3 dollar per aandeel winst gerekend, 4,5 procent meer dan voor 2014. Een matige winstgroei met andere woorden omdat de multinationals behoorlijk last hebben van de sterkere dollar. Het betekent dat de grote Amerikaanse waarden tegen gemiddeld 16,5 keer de verwachte winst voor het boekjaar worden verhandeld. Niet peperduur, maar ook verre van goedkoop gezien de matige winstgroei. Het feit dat midden oktober de Amerikaanse indexen nog altijd lager staan dan begin dit laar is logisch te verklaren door precies de verlaging van de winstverwachtingen.
Groeiwaarden kwetsbaar
De groeiaandelen, zoals Netflix, zijn het meest kwetsbaar voor een tegenvallende winst. De overstap van het etiket van ‘stevige’, naar ‘matige’ groeier kan de beurskoers tientallen procenten kosten. EVS en Fagron zijn twee voorbeelden op Euronext Brussel die perfect het gevaar illustreren. Een verlies van het groeistatuut bij analisten en beleggers kan op relatief korte termijn een koershalvering inhouden.
Terwijl iedereen in de loop van het jaar dacht dat de grootste bedreiging voor Wall Street en bij uitbreiding voor de rest van de westerse beurzen zou liggen in renteverhoging(en), ligt volgens ons de komende tijd het kalf geboden bij de bedrijfswinsten.
Als de haussemarkt sinds maart 2009 (intussen 79 maanden oud tegenover een gemiddelde in de afgelopen eeuw van 57 maanden) nog een verlengstuk wil krijgen, dan mogen de omzet- en winstontwikkeling niet teleurstellen. Met op de piek een klim van 215 procent voor de S&P500-index (gemiddelde van 165%) wordt dan geen evidentie. Meevallende kwartaalresultaten betekenen wellicht dat we nog eens de top (2130 punten in mei) kunnen opzoeken of zelfs nog een nieuwe top maken. In het andere geval….
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier