Amerikaanse grootbank zal klanten niet langer bedotten
De Europese beurzen gingen voor de vierde sessie op rij lager. Wells Fargo zal zijn bankiers geen verkoopdoelen meer opleggen na een schandaal met ongevraagde rekeningen en kredietkaarten.
Na de behoorlijk stevige verliezen op maandag, hielden de Europese beurzen dinsdag lang beter stand. Maar in de late handel dikten de verliezen toch weer aan. Bij de slotbel stond de invloedrijke graadmeter Eurostoxx50 een procent in het krijt. In Brussel lag het verlies zelfs nog een tiende hoger
Weinig uitgesproken bewegingen in de Brusselse sterindex. Enkel Ahold Delhaize won een beetje terrein. De grootste verliezen kwamen op naam van KBC en Engie. Beide zwaargewichten verloren meer dan 2 procent.
Het opvallendste bericht dinsdag kwam van Wells Fargo (-3%). De Amerikaanse grootbank zegt dat ze haar bankiers geen verkoopdoelen meer zal opleggen voor retailproducten. De bank kwam vorige week in een storm terecht, toen een consumentenorganisatie aan het licht bracht dat massaal ongevraagd rekeningen werden geopend en kredietkaarten werden uitgegeven op naam van klanten om zo bepaalde bonussen binnen te halen. Door de verkoopdoelen te schrappen, hoopt Wells Fargo de schade te beperken. Het model van de bank is sterk gericht op de man in Main Street, wat haar veilig door de financiële crisis loodste. Maar dan mag ze natuurlijk het vertrouwen van die klanten niet verliezen.
Het voornaamste nieuws op de beurs van Brussel kwam dinsdag van op de continumarkt. Zo pakte Immobel (+2,7%) uit met de definitieve bevestiging dat de Duitse verzekeraar Allianz zijn hoofdkwartier voor de Benelux zal onderbrengen in een van de twee torens van zijn Möbius-project aan het Brusselse Noordstation. De Duitsers betalen 85 miljoen euro voor de aankoop en de ontwikkeling van de kantoorgebouw met een oppervlakte van dik 25.000 vierkante meter. De verhuis is gepland voor 2020.
Immobel neemt ook de hoofdzetel van Allianz aan de Brouckère over. Samen met CFE-dochter BPI zal de bouwpromotor daar 55.000 vierkante meter aan nieuwe kantoren, winkels en woningen ontwikkelen. De plannen voor dat project liggen nog niet volledig vast, maar volgens de persmededeling van Immobel sluit de herontwikkeling “perfect aan bij de strategie om gemengde stedelijke projecten van grote omvang te ontwikkelen”.
De deal is tekenend voor het klimaat op de Brusselse kantorenmarkt. Na een stevige crisis is de situatie duidelijk gestabiliseerd. Maar bedrijven verkiezen vaak een modern en energie-efficiënt – lees: goedkoper – kantoorgebouw boven een kostelijke renovatie van een bestaand complex. Kantoren die verdwijnen, maken dan weer plaats voor een mix van bestemmingen.
Daarnaast kwam Kinepolis (+1,7%) met een vrij summier persbericht, waarin het bevestigde dat het exclusieve gesprekken voert met zijn concurrent UCG voor de overname van de bioscoopcomplexen in Mechelen, Lommel, Turnhout en Aarschot. Kinepolis moest van de Belgische concurrentiewaakhond enkele Utopolis-bioscopen in ons land van de hand doen om definitief groen licht te krijgen voor de overname van het Luxemburgse groep.
Opvallend, Kinepolis moest van de toezichthouder maar twee Belgische Utopolis-vestigingen verkopen, waaronder Mechelen, maar uiteindelijk gaan ze toch alle vier de deur uit. Door verder te gaan dan de gedwongen verkoop weet de marktleider in ons land wellicht een hogere prijs uit de brand te slepen en boekt het mogelijk zelfs een meerwaarde. Volgens de krant De Tijd zou het bedrag tot 40 miljoen euro kunnen oplopen, aanzienlijk meer dan analisten hadden verhoopt.
Een deal leek volgens sommige waarnemers weinig waarschijnlijk, gezien het juridische geschil tussen beide partijen over een gebouw in Brussel waar UGC gevestigd is, maar dat eigendom van Kinepolis is. Maar als de verkoop een win-win kan opleveren – Kinepolis krijgt meer geld, en voor UCG is het een uitgelezen kans om zijn marktaandeel in ons land te vergroten – hoeft de rechtszaak niet in de weg te staan.
Woensdag publiceert het Internationaal Energieagentschap het maandelijkse oliemarktrapport. Frankrijk geeft zijn inflatiecijfer, en voor de eurozone komt de industriële productie. Xior publiceert halfjaarresultaten en RealDolmen houdt een algemene vergadering.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier